Με τον καύσωνα λοιπόν, να ‘ μαστε στο χωριό.

Είπα να γλιτώσω λίγο ζέστη και πήγα για σκ στο Κροκύλειο. Δύσκολο να ξεφύγεις από τα μελίσσια τελικά. (όχι οτι ήθελα) Με το που πάρκαρα για να μπω στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που αντίκρισα στο εγκαταλειμμένο γειτονικό σπίτι, ήταν αυτό:


Ρώτησα τι είναι και μου απάντησαν παραδοσιακό air condition…. Με λίγη σκέψη αντιλαμβανόσουν τι ακριβώς συμβαίνει αλλα και μια διασταύρωση της ιστορίας βοήθησε. Στο εγκαταλειμμένο κτιριο υπάρχει ένα μελίσσι στη μέση μιας πέτρινης καμινάδας, το οποίο μπαινοβγαίνει απο μια τρύπα στον τοίχο.

Ο εφευρετικός μελισσοκόμος, μη μπορώντας να το βγάλει σκέφτηκε να κάνει μια παρεμβολή στην είσοδο. Με αυτό το περίεργο κατασκεύασμα οι μέλισσες πρέπει να περνούν μέσα απο την κυψέλη για να μπαινοβγαίνουν. Η πλαστική σωλήνα τις οδηγεί κατευθείαν εκει. Υποθέτω θα έχει βάλει πλαίσια και καποια τροφοδοσία και περιμένει να πεισθεί και η μάνα να περάσει στη νέα κατοικία και να γεννήσει εκεί.

Μετά, θα πάρει την κυψέλη με το νούμερο 55 και θα αφήσει πίσω την παλια φωλια. Δεν ξέρω αν θα πιάσει αλλα πιστεύω με υπομονή και δουλειά στο τέλος θα στεφθεί με επιτυχία. Μαθαίνω βέβαια οτι και πέρσι συνέβαινε  το ίδιο σκηνικό. Οπότε η δεν τα κατάφερε και ξαναπροσπαθεί η είναι δεύτερο. τι να πώ. Θα μάθω και θα επανέλθω για την έκβαση. (βλέπεις είχα να πάω ενάμιση χρόνο και έχω χάσει επεισόδια.)

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι οτι ενώ φωτογράφιζα, πίσω μου στην τριανταφυλλιά ακούω το γνωστό βούισμα. Κοιτάω και πράγματι υπήρχαν μέλισσες.

μέλισσα σε τριανταφυλλιά

Το πιο περίεργο που είχα δει μέχρι τώρα ήταν μέλισσες σε γεράνι. Τώρα ήρθε να προστεθεί κι αυτό. Βέβαια τα συγκεκριμένα τριαντάφυλλα για κάποιο λόγο δεν είναι σαν τα κλασικά εμπορικά. Είναι πιο ανοιχτά και αφήνουν να φαίνονται οι στήμονες. Αλλα και πάλι. Μέλισσα σε τριαντάφυλλο δεν είχα ξαναδεί. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα, είδα στο kynigos.net.gr οτι κάποιες τριανταφυλλιές είναι προσβάσιμες στις μέλισσες Rosa damascena Mill, Rosa francofurtana var. Agatha Th. και Rosa centifolia L. Όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις. Είδα κι άλλα ωραία, θα τα γράψω τις επόμενες μέρες.

 μέλισσα σε τριανταφυλλιά

μέλισσα σε τριανταφυλλιά

 

piifpu: img0737 – 0681 – 0741 – 0719

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper