Τριαντάφυλλα και παράξενες παγίδες
Με τον καύσωνα λοιπόν, να ‘ μαστε στο χωριό.

Ρώτησα τι είναι και μου απάντησαν παραδοσιακό air condition…. Με λίγη σκέψη αντιλαμβανόσουν τι ακριβώς συμβαίνει αλλα και μια διασταύρωση της ιστορίας βοήθησε. Στο εγκαταλειμμένο κτιριο υπάρχει ένα μελίσσι στη μέση μιας πέτρινης καμινάδας, το οποίο μπαινοβγαίνει απο μια τρύπα στον τοίχο.
Ο εφευρετικός μελισσοκόμος, μη μπορώντας να το βγάλει σκέφτηκε να κάνει μια παρεμβολή στην είσοδο. Με αυτό το περίεργο κατασκεύασμα οι μέλισσες πρέπει να περνούν μέσα απο την κυψέλη για να μπαινοβγαίνουν. Η πλαστική σωλήνα τις οδηγεί κατευθείαν εκει. Υποθέτω θα έχει βάλει πλαίσια και καποια τροφοδοσία και περιμένει να πεισθεί και η μάνα να περάσει στη νέα κατοικία και να γεννήσει εκεί.
Μετά, θα πάρει την κυψέλη με το νούμερο 55 και θα αφήσει πίσω την παλια φωλια. Δεν ξέρω αν θα πιάσει αλλα πιστεύω με υπομονή και δουλειά στο τέλος θα στεφθεί με επιτυχία. Μαθαίνω βέβαια οτι και πέρσι συνέβαινε το ίδιο σκηνικό. Οπότε η δεν τα κατάφερε και ξαναπροσπαθεί η είναι δεύτερο. τι να πώ. Θα μάθω και θα επανέλθω για την έκβαση. (βλέπεις είχα να πάω ενάμιση χρόνο και έχω χάσει επεισόδια.)

μέλισσα σε τριανταφυλλιά
Το πιο περίεργο που είχα δει μέχρι τώρα ήταν μέλισσες σε γεράνι. Τώρα ήρθε να προστεθεί κι αυτό. Βέβαια τα συγκεκριμένα τριαντάφυλλα για κάποιο λόγο δεν είναι σαν τα κλασικά εμπορικά. Είναι πιο ανοιχτά και αφήνουν να φαίνονται οι στήμονες. Αλλα και πάλι. Μέλισσα σε τριαντάφυλλο δεν είχα ξαναδεί. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα, είδα στο kynigos.net.gr οτι κάποιες τριανταφυλλιές είναι προσβάσιμες στις μέλισσες Rosa damascena Mill, Rosa francofurtana var. Agatha Th. και Rosa centifolia L. Όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις. Είδα κι άλλα ωραία, θα τα γράψω τις επόμενες μέρες.

μέλισσα σε τριανταφυλλιά
piifpu: img0737 – 0681 – 0741 – 0719
Μια τέτοια παγίδα σκέφτηκα να στήσω και γω σε μια ελιά, στον κήπο ενός σπιτιού που με κάλεσαν.
Οι άνθρωποι είχαν τρομάξει από το θέαμα των μελισσών που μπαινόβγαιναν και του εργάτη που έτρεχε πανικόβλητος όταν προσπάθησε να καθαρίσει τον γύρω χώρο.
Το μυστικό βέβαια είναι η είσοδος προς την κυψέλη να είναι φαρδιά αλλά από την κυψέλη προς τον τοίχο να είναι στενή. Να μην χωράει παραπάνω από μια μέλισσα τη φορά να γυρίσει πίσω. Έτσι, τοποθετώντας και ένα πλαίσιο με γόνο στην κυψέλη εξαναγκάζεις τις εργάτριες αρχικά να παραμείνουν στο πλαίσιο της κυψέλης ώσπου σταδιακά θα αποδυναμωθεί η φωλιά στον τοίχο και θα καταρρεύσει από έλλειψη πληθυσμού. Η βασίλισσα ποτέ δεν θα περάσει στην κυψέλη.
Τελικά προτίμησα να στείλω ένα φίλο και συνάδερφο να αναλάβει με το αλυσοπρίονο για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
κι εγώ αυτό υπέθεσα.. η μανα δεν θα περάσει ποτέ, γιατι η διαδρομή μου φαίνεται τεράστια. Απο την άλλη αν είναι να να κάνεις τη ζωη των εργατριών δύσκολη στο πέρασμα ίσως μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο με αυτή τη “βαλβίδα” [link]. Σε γενικές γραμμέ μοιαζει ανούσιο. Εχει ενδιαφέρον όμως σαν προσπάθεια και σαν παιχνίδι….
[…] μου φάνηκαν περίεργα, όπως μέλισσες σε γεράνια, σε τριαντάφυλλα και σε τηλέγραφους. Σε κάθε περίπτωση θεώρησα σκόπιμο […]
[…] της μελισσοκομικής παγίδας, που περιέγραφα πριν 3 χρόνια ] Εντύπωση μου έκανε ένα μάλλον όχι μελισσοκομικό […]
[…] ένα συνδυασμό των σκουπών που βρήκα στο youtube και σε μια “παγίδα” που είχα δει παλιότερα στο […]
[…] ένα συνδυασμό των σκουπών που βρήκα στο youtube και σε μια «παγίδα» που είχα δει παλιότερα στο […]
[…] φωτογραφίες. Το κάλοκαίρι συνάντησα άλλη μια στις “μελισσοκομικές” τριανταφυλλίες του Κροκυλείου, που είχα φωτογραφίσει και […]
[…] στη διάρκεια ενός καλού καύσωνα κατέφυγα στο χωριό, είδα για πρώτη φορά ένα μελίσσι σε μια καμινάδα στο ανα… Το χωριό έχει μελισσοκομική παράδοση και άξιους […]