Άνοιξη και φωτιά στα μπατζάκια του μελισσοκόμου, αλλά πολύ υλικό γιαυτό χωρίς να επεκταθώ πολύ θα πω απλά τίτλους:

1. Οι άγριες επίγειες ορχιδέες στον Υμηττό, παίρνουν και δίνουν. Δεν έχουν άμεσο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, αλλά ο Στέλιος (από το εξαιρετικό, εξειδικευμένο στις ορχιδέες blog) μου εξήγησε ένα δύο εξαιρετικά πράγματα, μεταξύ των οποίων και γιατί δεν είναι σωστό να τις πειράξω, για τα οποία ελπίζω όταν βρω χρόνο να γράψω. (μακάρι να με προλάβει ο Στέλιος γιατί δεν έχω τόσο χρόνο να γράψω για όλα αυτά!)

orchid - Orchis italica

2. Φέτος την άνοιξη, προσπαθώ να βρω στοιχεία και να φωτογραφίσω όσο περισσότερα μελισσοκομικά φυτά μπορώ, πράγμα δύσκολο γιατί ο χρόνος είναι λίγος, αλλά έχω ήδη κάποιο υλικό που λογικά θα ανεβάσω τις επόμενες μέρες. Εχει ήδη γίνει αρχή με Ασφόδελους, Μούσκαρι και Εχίνοπα
3. Αντιμετώπισα ήδη κάτι προβλήματα με εισβολές άλλων εντόμων που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες και πρωτόγνωρες και επίσης θα αναφερθώ σύντομα.

4. Πήγα μια ωραία βόλτα στον Υμηττό με τον παπά – Σπύρο και εκτός απο τις χορταστικές συζητήσεις και συμβουλές είδαμε και κανα δυο αξιοπρόσεκτα πράγματα, όπως πενταράκια με τσιμεντένιες αντικλεπτικές άγκυρες (γιατί ο κόσμος έχει απηυδήσει από τις κλοπές) και λουλουδάκια που δεν είχα ξαναπροσέξει. (μακάρι να με προλάβει ο π.Σπύρος γιατί δεν έχω τόσο χρόνο να γράψω για όλα αυτά!)

ασφάλεια μελισσιών

5. Η αθλιότητα των κλοπών καλά κρατεί. Επισυνάπτω την “επικήρυξη” του Σεραφείμ που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή με έμενα και του εύχομαι καλή τύχη και όποιος δει πουθενά μελίσσια με τον κωδικό του ας του κάνει ένα τηλέφωνο…

κλοπή μελισσιών

Εδώ πρέπει να κάνω μια αναφορά και στο αρχείο κλεμμένων κυψελών του Π.Παναγιωτόπουλου, για το οποίο κάτω από συνθήκες ίσως μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο. Η κλοπή σε βάρος του Σεραφείμ (εκτός από τις 13 δικές του, μαθαίνω ότι είναι άλλες 8 του γείτονα του) αναφέρεται και εδώ. Η λογική είναι ότι όταν δούμε ένα ύποπτο μελισσοκομείο, μπορούμε να ανατρέξουμε εδώ και να βρούμε αν υπάρχει κάποια απώλεια με το συγκεκριμένο αριθμό. Αν και δεν νομίζω ότι έχει λειτουργήσει ποτέ, έστω και για ηθικούς λόγους, πρέπει να το υποστηρίξουμε.

6. Από χτίσιμο πάμε καλά

building

7. Δέκα χρόνια τραβολογώ τα μελίσσια μου πάνω κάτω στους ίδιους χώρους σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, φέτος οι παλαβές για κάποιο λόγο επιστρέφουν μετα τις μετακινήσεις στα σημεία που είχα πρώτα τις κυψέλες! Η φώτο είναι από καπάκι παλιάς κυψέλης που βρίσκεται στην θέση του παλιού μελισσοκομείου.

bees

8. Προσοχή σε όσους σκοπεύουν σε πορτοκαλίες στην Αργολίδα γιατί οι ψεκασμοί καλά κρατούν. Λεπτομέρειες εδώ.

 

9842 9973 9874
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper