Πριν λίγες μέρες, εκεί που φωτογράφιζα ασφόδελους σε ένα σημείο του Υμηττού, ένας ευχάριστο βουητό έσπασε την ησυχία που επικρατούσε στο κεφάλι μου που προσπαθούσε να συγκεντρωθεί σε αυτό που έκανα. Μέλισσες στον παρακείμενο θάμνο!

newTemplatex2

Είχα απορροφηθεί τόσο από τη φωτογράφιση που δεν είχα προσέξει τον Εχίνοπα. Ούτε καν ήξερα το όνομα του για να είμαι ειλικρινής, αλλά τελικά το έμαθα μετά από αρκετό ψάξιμο. Πραγματικά πάνω του είχε ένα ολόκληρο μελίσσι, που βούιζε και θορυβούσε. Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες μέλισσες. Τόσες που θα τολμούσα να πω ότι ο συγκεκριμένος ένας και μοναδικός θάμνος, είχε πάρει την πελατεία από όλα τα άλλα λουλούδια της περιοχής. Αργότερα ανακάλυψα κι άλλους εκεί γύρω και όλοι παρουσίαζαν την ίδια οργασμική εικόνα.

 

Εχίνοπας - Αχίνοπα - Αχίνοπας - αφάνα - αχινάποδα - ξυλαφάνα - Γενίστα - Ζενίστα μονόσπερμη - Genista monosperma.

Εχίνοπας – Αχίνοπα – Αχίνοπας – αφάνα – αχινάποδα – ξυλαφάνα – Γενίστα – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma.

Εχίνοπας – Αχίνοπα – Αχίνοπας – αφάνα – αχινάποδα – ξυλαφάνα – Γενίστα – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma.

Μπορεί να φτάσει τα 3-4 μέτρα ύψος, δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα και βγάζει μικρά λευκά άνθη μετά το Ιανουάριο, έως τον Μάρτιο. Αυτή την εποχή δηλαδή είναι στα τελευταία του. Η πρώιμη ανθοφορία του, τόσο νωρίς την άνοιξη, τον καθιστά πολύ χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό. Επίσης είναι εύκολος για τις ξερές περιοχές, αφού δεν έχει απαιτήσεις σε νερό (το αντίθετο μάλιστα) και επιπλέον θέλει πολύ ήλιο. Ιδανικό λοιπόν για βραχώδη ή ακόμα και αμμώδη εδάφη. Τα κλαδιά του, που κρέμονται από το βάρος των λουλουδιών χρησιμοποιούνται από τους ανθοπώλες για να συμπληρώσουν ανθοδέσμες από άλλα άνθη.

Εχίνοπας - Αχίνοπα - Αχίνοπας - αφάνα - αχινάποδα - ξυλαφάνα - Γενίστα - Ζενίστα μονόσπερμη - Genista monosperma.

Εχίνοπας – Αχίνοπα – Αχίνοπας – αφάνα – αχινάποδα – ξυλαφάνα – Γενίστα – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma.

Τα λουλουδάκια του έχουν ένα λεπτό διακριτικό άρωμα. Είναι λευκά και ο κάλυκας τους μωβίζει στην άκρη. Δίνουν κυρίως νέκταρ και είναι πολύ πυκνά τοποθετημένα. Στην Καλιφόρνια το 1999, μπήκε στον λεγόμενο κόκκινο συναγερμό από την cal-ipc, γιατί θεωρήθηκε “μη ενδημικό φυτό, που θα μπορούσε να παρουσιάσει εκρηκτική ανάπτυξη σε βάρος της ντόπιας χλωρίδας”.

Μπορεί κανείς να το αγοράσει σε φυτώριο img9628

Update 14.01.2014:

 

Εχίνοπας

ο Εχίνοπας από μακρία (σε νησίδα στην περιοχή του Καρέα)

κάντε κλικ στις ακόλουθες φωτογραφίες για να δείτε σε πολύ υψηλή ανάλυση τα άνθη και τα φύλλα του Εχίνοπα.

 

 

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper