Μελισσοκομικά φυτά: Εχίνοπας – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma
Πριν λίγες μέρες, εκεί που φωτογράφιζα ασφόδελους σε ένα σημείο του Υμηττού, ένας ευχάριστο βουητό έσπασε την ησυχία που επικρατούσε στο κεφάλι μου που προσπαθούσε να συγκεντρωθεί σε αυτό που έκανα. Μέλισσες στον παρακείμενο θάμνο!
Είχα απορροφηθεί τόσο από τη φωτογράφιση που δεν είχα προσέξει τον Εχίνοπα. Ούτε καν ήξερα το όνομα του για να είμαι ειλικρινής, αλλά τελικά το έμαθα μετά από αρκετό ψάξιμο. Πραγματικά πάνω του είχε ένα ολόκληρο μελίσσι, που βούιζε και θορυβούσε. Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες μέλισσες. Τόσες που θα τολμούσα να πω ότι ο συγκεκριμένος ένας και μοναδικός θάμνος, είχε πάρει την πελατεία από όλα τα άλλα λουλούδια της περιοχής. Αργότερα ανακάλυψα κι άλλους εκεί γύρω και όλοι παρουσίαζαν την ίδια οργασμική εικόνα.

Εχίνοπας – Αχίνοπα – Αχίνοπας – αφάνα – αχινάποδα – ξυλαφάνα – Γενίστα – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma.
Εχίνοπας – Αχίνοπα – Αχίνοπας – αφάνα – αχινάποδα – ξυλαφάνα – Γενίστα – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma.
Μπορεί να φτάσει τα 3-4 μέτρα ύψος, δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα και βγάζει μικρά λευκά άνθη μετά το Ιανουάριο, έως τον Μάρτιο. Αυτή την εποχή δηλαδή είναι στα τελευταία του. Η πρώιμη ανθοφορία του, τόσο νωρίς την άνοιξη, τον καθιστά πολύ χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό. Επίσης είναι εύκολος για τις ξερές περιοχές, αφού δεν έχει απαιτήσεις σε νερό (το αντίθετο μάλιστα) και επιπλέον θέλει πολύ ήλιο. Ιδανικό λοιπόν για βραχώδη ή ακόμα και αμμώδη εδάφη. Τα κλαδιά του, που κρέμονται από το βάρος των λουλουδιών χρησιμοποιούνται από τους ανθοπώλες για να συμπληρώσουν ανθοδέσμες από άλλα άνθη.

Εχίνοπας – Αχίνοπα – Αχίνοπας – αφάνα – αχινάποδα – ξυλαφάνα – Γενίστα – Ζενίστα μονόσπερμη – Genista monosperma.
Τα λουλουδάκια του έχουν ένα λεπτό διακριτικό άρωμα. Είναι λευκά και ο κάλυκας τους μωβίζει στην άκρη. Δίνουν κυρίως νέκταρ και είναι πολύ πυκνά τοποθετημένα. Στην Καλιφόρνια το 1999, μπήκε στον λεγόμενο κόκκινο συναγερμό από την cal-ipc, γιατί θεωρήθηκε “μη ενδημικό φυτό, που θα μπορούσε να παρουσιάσει εκρηκτική ανάπτυξη σε βάρος της ντόπιας χλωρίδας”.
Update 14.01.2014:

ο Εχίνοπας από μακρία (σε νησίδα στην περιοχή του Καρέα)
[…] μέρες. Εχει ήδη γίνει αρχή με Ασφόδελους, Μούσκαρι και Εχίνοπα 3. Αντιμετώπισα ήδη κάτι προβλήματα με εισβολές άλλων […]
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ ΕΧΕΙ ΑΣΦΟΔΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΩ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Πέτρο νομίζω έχει σχεδόν παντού, αλλού περισσότερους και αλλου λιγότερους και όχι μόνο στον Υμηττό. Αν πατήσεις το link στο άρθρο, που λεει : “φωτογράφιζα ασφόδελους” Θα δεις φωτογραφίες απο το φυτό και συνδέσμους με άλλες σελίδες του site που επίσης έχει φωτογραφίες τους.
[…] αυτή στη μεγάλη φώτο, από ιδιαίτερα λουλούδια, σαν τον εχίνοπα που φωτογράφισα ολάνθιστο αυτές τις μέρες. Μάλιστα […]
[…] είναι ήδη κάπως περίεργες, με την πρώτη καλή, αυτή του εχίνοπα, να έχει τελειώσει, γαζίες που έβλεπα να ανθίζουν […]