Alkanna tinctoria (Αλκάννα η βαπτική ή βαφόρριζα)
Καλή Άνοιξη! Την περασμένη Κυριακή 20 Μαρτίου ήταν επίσημα η πρώτη μέρα της. Σε μια γρήγορη επίσκεψη στην Ερέτρια για να δω που βρισκόμαστε με τα εκεί μελίσια, έβγαλα και μια δυο φωτογραφίες τις διάφορες ανθοφορίες. Με την κλασική πλέον κι αμέριστη βοήθεια του κ.Ανδρέα Ζήκου αναγώρισα και κάποια από αυτά για τα οποία ίσως γράψω κάτι τις επόμενες μέρες.
Προς το παρόν θέλω να σταθώ στα “κίτρινα λειβαδάκια” που έβλεπα να σφίζουν απο ζωή και πήγα να φωτογραφίσω. Νομίζω ότι το 90% των εικονιζόμενων λουλουδιών είναι hypochoeris achyrophorus (Υποχοιρίδα, μουναρόχορτο, μουναρίδα) και ίσως και taraxacum officinale (Αγριοράδικο ή Πικραλίδα)

Αγριοράδικα ή Πικραλίδα
Βλέπωντας τα απο μακριά να σφίζουν απο ζωή, υπέθεσα ότι θα φωτογραφίσω πάνω τους ένα κάρο μέλισσες. Πλησιάζοντας όμως είδα ότι ο βασικός επισκέπτης ήταν το σκαθάρι Eulasia pareyssei που είχα φωτoγραφίσει και παλιότερα
Οι μέλισσες έδειχναν ενδιαφέρον μόνο για τα ελάχιστα μπλε λουλουδάκια ανάμεσα στο κίτρινο χάος, που είναι Alkanna tinctoria (Αλκάννα η βαπτική ή βαφόρριζα) για την οποία θα γράψω μια άλλη φορά.



Μέλισσα με τσακισμένα φτερά μαζεύει νέκταρ από Αλκάννα ή βαπτική βαφόριζα ( Alkanna Tinctoria)

Ανοιξιάτικες μελισσοκομικές ανθοφορίες
Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει ότι άνθη που άλλες μέρες του μήνα γίνονται ανάρπαστα, όπως πχ τα αγριοράδικα που έλεγα πριν, τώρα είναι κατελημένα άπο άλλα έντομα, επίσης επικονιαστές. Ένα αντίστοιχο φαινόμενο είχα δει το καλοκαίρι με το σαρμασίκι, που ενώ παρουσίαζε μια έντονη ανθοφορία, ήταν προσβάσιμο κυρίως απο σφήκες αλλά και με το σκαθάρι Amara ovata (νομίζω) που κάνει κατάληψη στις λαδανιές αποτρέποντας τις μέλισσες.
Leave a Comment