Asparagus densiflorus
Asparagus Fern: Σπαράγγια (πολυετές φυτό που ανήκει στο γένος Asparagus) Νοτιοαφρικανικό φυτό, θάμνος πολύ ανθεκτικός, με λίγες εώς ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα και πολύ διαδεδομένος. Κάνει μικρούς κόκκινους καρπούς στη διάρκεια του καλοκαιριού. Κοσμεί την ταράτσα μας από γενέσεως της. Θυμάμαι πιτσιρικάς να πασχίζω να βρω με τον φίλο μου τον Αντρέα καρπούς τέτοιων διαστάσεων που να μπορούν να εφαρμόσουν σε ενα μικρό σωληνάκι για να κάνουμε φυσοκάλαμα. Ποτέ δεν λειτούργησε καλά…
Ένας άλλος λόγος να το θυμάμαι είναι οι δυσάρεστες συναντήσεις μας τους καλοκαιρινούς μήνες με τα σωρτσάκια καθώς το φυτό αρέσκεται να τσιμπάει*…. Βασικά αν το ψάξω θα βρω πολλούς λόγους να το θυμηθώ, ποτέ όμως δεν το θυμήθηκα επειδή το γούσταραν οι μέλισσες. Να λοιπόν που φέτος το καλοκαίρι το είδα κι αυτό, το φωτογράφισα και το παραθέτω. Δεν θα τολμούσα να πω οτι είναι μελισσοκομικό φυτό. Πιθανόν φέτος κάποιες συγκυρίες, κλιματολογικές ή δεν ξέρω τι άλλο το έκαναν θελκτικό για τις μέλισσες. Μάλλον θα μπει κι αυτό στη λίστα με τα περίεργα που έχω δει ή που εμένα μου φάνηκαν περίεργα, όπως μέλισσες σε γεράνια, σε τριαντάφυλλα και σε τηλέγραφους. Σε κάθε περίπτωση θεώρησα σκόπιμο να το μοιραστώ.
*Ένα άλλο ενδιαφέρον είναι οτι εγώ ήξερα οτι το όνομα του φυτού είναι “αγκαθάκι” εξου και τα προβλήματα… Με τη βοήθεια του Σπύρου και της κυρίας που πουλά λουλούδια στη γειτονιά μου, καταλλήξαμε στο όνομα σπαράγγια…. Μα κυρία μου της λέω, τα σπαράγγια δεν τρώγονται? Οχι κύριε… αυτό είναι το σπαρράγγι. Όσο και να διάβασα δεν κατάλαβα τη σχέση των δυο φυτών. Πάντως τα σπαράγγια είναι πεντανόστημα (και δεν είναι το φυτό της ταράτσας μου)
Σχετικά link
https://www.worldwideseeds.info/page2.html
https://www.maltawildplants.com/ASPR/Asparagus_densiflorus.php
Είναι ιδιαίτερα διακοσμητικό φυτό αλλά δεν ήξερα πως είναι μελισσοκομικής σημασίας, μάλλον οι μέλισσες ξέρουν καλύτερα. Μέλι από σπαράγγια λοιπόν, αυτό θα ήταν ενδιαφέρον 🙂
Δεν θα έλεγα ότι έχει μελισσοκομική σημασία. Βασικά μέσες άκρες, σε όλα τα φυτά μπορείς να δεις μέλισσες κάτω απο ορισμένες συνθήκες.
Ακόμα και σε ελιές.
Το θέμα είναι αν θα πάρουν όπου αυτά μια τόσο σημαντική ποσότητα από νέκταρ ή γύρη, που να παίξει ρόλο στην τελική σύνθεση του μελιού σου. Για το συγκεκριμένο φυτό και κρίνοντας από την κίνηση που παρακολουθούσα, αποκλείω την πιθανότητα να επηρέασε το μέλι.
Γεια χαρα και απο μενα,παρακολουθω το blog σου 2-3 χρονια και ειναι εξαιρετικο,ειμαι ερασ.μελισσοκομος με 7 κυψελακια και προσπαθω να κανω μελισσοκομια χωρις συμβατικα φαρμακα.Τα σπαραγγια τα αγρια εδω στην Ελλαδα(βδ Πελοπονησσος)ανθιζουν και φερνουν στα μελισσια μου γυρη κρεμ-υπολευκου χρωματος σε τεραστιες ποσοτητες τοσες ωστε να φρακαρουν σχεδον ολα τα πλαισια του εμβρυοθαλαμου απο το 1 εως το 10!Νομιζω μεσα καλοκαιριου!
Σαν ένα μικρό “ευχαριστώ”,στο μεράκι σου που με μάγεψε… Στην περιέργεια που με κατατρωγε και στην χαρά που μου δίνει τώρα! Απόδειξη ότι σε περιμένουν πολλοί να γράψεις κάτι νέο! https://melissologia.great-forum.com/t2327-topic
Υ.Γ. Ειναι πάνω από χρόνος που ήθελα να το κάνω και (αν και δεν σε ρώτησα) νομίζω/ελπίζω ότι δεν έχεις πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ
Τελικά Mέμο αν έχω καταλάβει καλά είναι αρκετά τα είδη, εντυπωσιακό πράγμα η φύση… Προσωπικά σου λέω δεν το είχα σε καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση, αλλά ίσως τελικά το χα παρεξηγήσει.
Να διορθώσω κάτι στο προηγούμενο σχόλιο μου, ….
“να παίξει ρόλο στην εξέλιξη του μελισσιου” και όχι στην τελική σύνθεση του μελιού.
Ο λόγος είναι αυτός που λες. Ενα φυτό πχ μπορεί να μην είναι ικανό να βοηθήσει (μπουστάρει) την παραγωγή μελιού αλλά να δίνει τόση γύρη που να βοηθά το ίδιο το μελίσσι ή για παράδειγμα η λαδανιά, που βοηθά τα μελίσσια να σχηματίσουν πρόπολη κλπ κλπ κλπ
Θέλω να πιστεύω οτι οι περισσότεροι εδώ μέσα είμαστε εναντίον των φαρμάκων 🙂
Bασίλη ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις, χαρά μου ακούω ανθρώπους να λένε οτι τους επηρέασα θετικά σε ότι αφορά τις μέλισσες!
Υπάρχουν πολλά ωραία κι αξιόλογα blog για μέλισσες. Μπορείς να βρεις πολλά εδώ https://www.beebloggers.com/ αν και απ οτι βλεπω σήμερα κάτι έχει πάθει, (παίζει όμως το τούρκικο https://www.beebloggers.com/?ln=btr και το αγγλικό https://www.beebloggers.com/?ln=ben)