Η θέα ενός δαφνόφυλλου μου προκαλεί πάντα ένα χαμόγελο, γιατί αποτελούσε αντικείμενο στοιχηματισμού στα οικογενειακά τραπέζια όταν ήμουν παιδί. Έκανε η μητέρα μου φακές κι όλοι αναρωτιόμασταν, θα πέσει άραγε το φύλλο στον μπαμπά?

Δεν ήταν κάποιου είδους αγιοβασιλιάτικο φλουρί, απλά το απεχθάνεται και όσο κι αν έψαχνε η μητέρα μου να το βρει πριν το σερβίρισμα, αυτό πάντα πήγαινε και κρυβόταν στο πιάτο του πατέρα μου. Ξεκινούσαν έτσι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος.

leaf

Τα φύλλα δάφνης (επιστ.: δάφνη η ευγενής, laurus nobilis) εξακολουθούν πάντως να είναι ένα άριστο αρωματικό για τα όσπρια. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής κι ενώ για χρόνια προσπαθούσα να φωτογραφίσω μια που είχαμε στη γειτονιά, τελικά την βρήκα ολάνθιστη στο βουνό κοντά στα μελίσσια μου και την φωτογράφισα εκεί.

Γνωστή και ως  βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα, η Δάφνη είναι γνωστή από την αρχαιότητα, σαν το ιερό φυτό του Απόλλωνα. Με τα φύλλα της έστεφαν τους νικητές και ήταν σύμβολο δόξας και τιμής.

bee

Μελισσοκομικά είναι αξιόλογο φυτό, ανθίζει από τον Μάρτιο και δίνει πορτοκαλί γύρη και νέκταρ.

Κλαδεύεται σε ότι σχήμα θέλουμε και μπορεί να διαμορφωθεί σε δέντρο μικρό ή μεγάλο. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα εάν ποτίζεται και λιπένεται κανονικά και είναι ιδανικό φυτό για πεζοδρόμιο, κήπους και ψηλές περιφράξεις. Μπορείς να το αγοράσεις έτοιμο από φυτώριο αν και πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο ή μόσχευμα.

Ο καρπός ωοειδής, κυανόμαυρος, μοιάζει σε μέγεθος με τον καρπό της αγριελιάς.

all

flower

piifpu: 153, 129

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper