Η εμπειρία μου στο κυνήγι της πορτοκαλιάς δεν μου επιτρέπει τεράστια άρθρα. ‘Έτσι για να συνοδεύσω τις φωτογραφίες που θέλω να ανεβάσω σε αυτό το post με κείμενα θα πάω την ιστορία πολύ πίσω.

Η Αφροδίτη λοιπόν,  ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος είναι ορατός τις νύχτες σαν ένα εξαιρετικά φωτεινό αστέρι, που οι παλιοί ονόμαζαν Αποσπερίτη (φαινόταν τις εσπέρες)  Η προσωποποίηση του φωτεινού αστέρα ήταν ο Έσπερος, πατέρας της Εσπερίδας. Η Εσπερίδα με τη σειρά της είχε κόρες τις Εσπερίδες, που μπορεί να είναι από 2 ως 4 με τα ονόματα Αίγλη, ΑρεθούσαΕρύθεια και Εστία.

μέλισσα σε άνθος πορτοκαλιάς

μέλισσα σε άνθος πορτοκαλιάς

Οι Εσπερίδες είχαν αναλάβει τη φύλαξη του οπωρώνα της θεάς Δήμητρας που βρισκόταν στην πιο δυτική γωνία του τότε κόσμου, γνωστού και ως κήπου των Εσπερίδων. Ο κήπος ήταν ευρύτερα γνωστός από τον ενδέκατο άθλο του Ηρακλή, για την κλοπή των χρυσών μήλων που ήταν εκεί.

Από το όνομα τον Αποσπερίτη λοιπόν ως το όνομα του γιγαντιαίου κήπου, φτάσαμε στην τεράστια κατηγορία των φρούτων που ονομάζονται Εσπεριδοειδή, καμία σχέση δεν έχουν με τα μήλα και κυριότερος αντιπρόσωπος τους είναι τα πορτοκάλια.

Η πορτοκαλιά (κιτρέα η σινική, citrus sinensis)  που παράγει τα πορτοκάλια, έχει καταγωγή από την Ινδία ή την Κίνα. Είναι αρκετά διαδεδομένη καλλιέργεια στη χώρα μας με σεβαστή παραγωγή. Η ανθοφορία της που κρατά για περίπου ένα μήνα δίνει το γνωστό πορτοκαλόμελο και είναι ένας στόχος ορόσημο για πολλούς μελισσοκόμους.

κατά την ανθοφορία των εσπεριδοειδών η διάθεση των μελισσιών για χτίσιμο είναι τεράστια

κατά την ανθοφορία των εσπεριδοειδών η διάθεση των μελισσιών για χτίσιμο είναι τεράστια, αποτελώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση των κηρηθρών

Χαρακτηριστικό της ανθοφορίας είναι οι μεγάλες ποσότητες μελιού (αν αποδώσει) και η μεγάλη διάθεση του σμήνους που θα εκτεθεί σε αυτή για χτίσιμο και σμηνουργία. (δίνοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκμετάλλευση )

Μεγάλο ρίσκο ήταν τα παλιότερα χρόνια οι ψεκασμοί των δέντρων οι οποίοι έχουν μειωθεί σημαντικά επειδή υπάρχουν πολλοί ανεκμετάλλευτοι πορτοκαλεώνες.

Απομεινάρια ραντισμού σε πορτοκαλεώνα στο Άργος

Απομεινάρια ραντισμού σε πορτοκαλεώνα στο Άργος

Η μυρωδιά της ανθοφορίας είναι επιεικώς συγκλονιστική αφού από πριν καλά καλά μπεις στην καλλιέργεια βουτάς στο μεθυστικό λεπτό άρωμα. Ενδεικτικό της εμπειρίας είναι το άρωμα των νερατζιών του πεζοδρομίου, στην Αθήνα του τσιμέντου τον Απρίλη. Ε, φαντάσου τώρα μια γιγαντιαία έκταση που να έχει μόνο ανθισμένες πορτοκαλιές και καθόλου τσιμέντο. Η νερατζιά είναι επίσης πολύ πιο ανθεκτική σαν φυτό και γι αυτό συχνά τις χρησιμοποιούν σαν ρίζες και τις μπολιάζουν αργότερα σε πορτοκάλι. Η νερατζιά μαζί με την μανταρινιά είναι άριστα μελισσοκομικά φυτά.

Το μέλι της πορτοκαλιάς κρυσταλλώνει γρήγορα, είναι πολύ ρευστό ανοιχτόχρωμο και αρωματικό. Έχει κυρίως φανατικούς φίλους ή εντελώς αδιάφορους καταναλωτές.

Στη διάρκεια της νεκταροέκρισης τα άνθη είναι τόσο γεμάτα, που αν τα τινάξεις στο χέρι σου στάζουν κυριολεκτικά. Αυτό μάλιστα λειτουργεί και σαν δείκτης για να ξέρεις πόσο καλά είναι τα πράγματα και θα πάρεις μέλι. Καταλυτικής βέβαια σημασίας εργαλείο είναι η ζυγαριά, την οποία βέβαια θυμίζω ότι έφερα πέρσι από το Άργος με λαθρεπιβάτες!

Μακάρι να πάει και φέτος για όλους καλά και να έχουμε όλοι καλούς συμβούλους για τέτοιες ανθοφορίες, σαν τον Παναγιώτη.

piifpu: 3089, 3410

 

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper