Εκπλήξεις
Τον Μάιο του 14 έπιασα στην πλατεία Βικτορίας (!) δυο αφεσμούς στο ίδιο σπίτι. Οι αφεσμοί δε στάθηκαν και πολύ τυχεροί κι ενώ έμοιαζαν να προχωρούν κανονικά, κάποια στιγμή την άνοιξη, έκαναν αντικατάσταση στις βασίλισσες τους. Νεαρή βασίλισσα , φτιαγμένη απο τόσο μικρά μελίσσια, ισούται με αργοπορία στην ανάπτυξη τους και τελικά αποφάσισα οτι έπρεπε να τα ενώσω τουλάχιστον μεταξύ τους για αρχή. Το νέο μελίσσι θα μπορούσε να έχει πάει καλά, αλλά είχε την ατυχία να μπλέξει σε άλλες δυο περιπέτειες, που προφανώς το πήγαν ακόμα πιο πίσω. Είναι το μελίσσι που δηλητηριάστηκε το Σεπτέμβρη και το ίδιο μελίσσι που “έμαθε κολύμπι” σε μια πρόσφατη βροχόπτωση.
Το μελίσσι είχε τόσο πληθυσμό που αναγκάστηκα να προσθέσω δυο “στεγνά”, αλλά χτισμένα πλαίσια που είχαν περισσέψει από άλλο μελίσσι.
Το ζύγισα και είναι στα 4.200 γραμμάρια, ενώ το ελάχιστο κενό που μεσολαβούσε από το πλαίσιο στο διαχωριστικό, επίσης χτίστηκε και επίσης έκλεισε με μέλι.
Τι βρήκε το συγκεκριμένο μελίσσι (όπως και το διπλανό του – γιατί κι εκεί τα ίδια βρήκα) Νοέμβρη μήνα στον Υμηττό και του έδωσε τόση ποσότητα μελιού, δεν μπορώ να καταλάβω. Όχι οτι με πείραξε κιόλας, αλλά ήταν μια έκπληξη, κυρίως επειδή δραστηριοποιούμαι στην περιοχή 10 χρόνια και τέτοια εποχή, τέτοια συλλογή δεν ξαναείδα. Τώρα προσπαθώ να σκεφτώ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτώ τα δυο παραγεμισμένα πλαίσια (πήρα κι από το διπλανό)
Φαντάζεσαι μελίσσια να αποθηκεύουν νέκταρ Δεκέμβρη-Γενάρη;
Στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης, μέχρι το 2010 περίπου, λειτουργούσε η ΒΙΑΜΥΛ – εργοστάσιο επεξεργασίας καλαμποκιού. Ένα από τα προϊόντα του ήταν και η αμυλογλυκόζη.
Ο πύργος εκχύλυσης παρουσίαζε μικροδιαρροές γλυκών χυμών…
Ρείκι; Αρκουδόβατο; Κρόκους;
A! Ξέχασα να πω οτι έχει και γύρες…
Το πιθανότερο είναι ρείκι, πήγε καλούτσικα φέτος ο Υμηττός. Το βασικότερο είναι πώς μελίσσια που “ταξιδεύουν” μόνα τους, συχνά τα καταφέρνουν καλύτερα…
Σε αποζημίωσε για την αγάπη που του έδειξες !!!!!
Πευκο? Μπορει να εδωσε και στον Υμηττο μετα απο χρονια? Τι λες?
Υπάρχει ένα θεματάκι που δεν έχω διασταυρώσει… Τα συγκεκριμένα μελίσσια είναι “μάλλον σε αστικό ιστό” και όχι στο βουνό. Αυτά του βουνού (τουλάχιστον πριν λίγες μέρες) δεν παρουσίαζαν τέτοια πρόοδο…
Εκεί θα μπορούσα κι εγώ να υποθέσω οτι μιλάμε για ρείκια, πευκα τα παντα. Τώρα μιλάμε για δυο μικρά μελισσάκια που μπήκαν στην πόλη, μήπως και διασωθούν το χειμώνα. Τι βρήκαν στην πόλη.. ποιος ξέρει. Ισως μετακόμισε η ΒΙΑΜΥΛ που λεει ο παναγιώτης (αλλα είναι και η γύρη..) 🙂
Χμ. Τοτε μαλλον τιποτα χαρουπιες. Μερικα δενδρα κανουν θαυματα
Ο συχωρεμένος φίλος μας ο μελισσοΝίκος κάποτε μίλησε για πονηρά μέλια [ από κει που δεν τα περιμένεις] αν θυμούνται κάποιοι,
Έχω παρόμοιο περιστατικό στον κάμπο φέτος.
Καλό βράδυ.
Υ,Γ Ότι πόντος και νάνε είναι χάρμα οφθαλμών.
Κώστα έχω την εντύπωση πως τα κορίτσια έκαναν εξόρμηση στα λουλούδια των αυλών και των μπαλκονιών για να μαζέψουν το μελάκι. Μπράβο τους! Όπως ειπώθηκε και παραπάνω όταν δίνεις αγάπη παίρνεις και αγάπη. Θα πρότεινα να στείλεις ένα μικρό δείγμα του μελιού για ανάλυση, για να δεις κατά πόσο είναι επιβαρυμένο με αστικούς ρύπους. Ίσως έτσι λάβεις περισσότερες απαντήσεις. Πάντως είναι χάρμα οφθαλμών φίλε μου!
Γιώργο δυστυχώς η ανάλυση για ρύπους είναι η πιο ακριβή. Η ποσότητα για την οποία μιλάμε είναι μεν έκπληξη γιατι πρόκειται για μελίσσια που δεν περίμενα να δώσουν (και μάλιστα και σε εποχή που δεν περίμενα να δώσουν) δεν παύει όμως να είναι μικρή. Μιλάμε για 6 – 7 κιλα? . Δεν νομίζω να βάλω μελιτοεξαγωγέα για αυτά. Οπότε πραγματικά προσπαθώ να σκεφτώ ποιος είναι ο πιο λογικός τρόπος χρήσης, με επικρατέστερη απάντηση, να τα επιστρέψω κάπως στα μελίσσια.
Οπως λες κι εσυ κι ο θεοδόσης, είναι χάρμα οφθαλμών, αλλά για την αγάπη θα διαφωνίσω! Πάντα τα αγαπώ, μια στο τόσο δίνουν μέλι 🙂
[…] ένα όχι και πολλά υποσχόμενο μελίσσι, μου έδωσε μια τρελή έκπληξη ότα έχτισε όπου εύρισκε κεριά και γεμίζοντας τα με […]
[…] ένα όχι και πολλά υποσχόμενο μελίσσι, μου έδωσε μια τρελή έκπληξη, όταν έχτισε όπου εύρισκε κεριά, γεμίζοντας τα με […]