Τον Μάιο του 14 έπιασα στην πλατεία Βικτορίας (!) δυο αφεσμούς στο ίδιο σπίτι. Οι αφεσμοί δε στάθηκαν και πολύ τυχεροί κι ενώ έμοιαζαν να προχωρούν κανονικά, κάποια στιγμή την άνοιξη, έκαναν αντικατάσταση στις βασίλισσες τους. Νεαρή βασίλισσα , φτιαγμένη απο τόσο μικρά μελίσσια, ισούται με αργοπορία στην ανάπτυξη τους και τελικά αποφάσισα οτι έπρεπε να τα ενώσω τουλάχιστον μεταξύ τους για αρχή. Το νέο μελίσσι θα μπορούσε να έχει πάει καλά, αλλά είχε την ατυχία να μπλέξει σε άλλες δυο περιπέτειες, που προφανώς το πήγαν ακόμα πιο πίσω. Είναι το μελίσσι που δηλητηριάστηκε το Σεπτέμβρη και το ίδιο μελίσσι που “έμαθε κολύμπι” σε μια πρόσφατη βροχόπτωση.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σμήνος που πατάει οριακά σε τρία πλαίσια για το οποίο αμφιβάλω αν θα ξεχειμωνιάσει. Προτελευταία φορά που ασχολήθηκα μαζί του, ήταν τον Οκτώβρη που δεν είδα τίποτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και τελευταία φορά ήταν χτες που το άνοιξα και ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι και πότε συνέβη ή τι υποτίμησα ή δεν πρόσεξα τότε.

Το μελίσσι είχε τόσο πληθυσμό που αναγκάστηκα να προσθέσω δυο “στεγνά”, αλλά χτισμένα πλαίσια που είχαν περισσέψει από άλλο μελίσσι.

honey
honey

Στα τρία πλαίσια που ήδη είχε μέσα, εκτός απο λίγο καλυμμένο γόνο στο ένα, στα άλλα υπήρχε μέλι απο άκρη σε άκρη. Το ακριανό πλαίσιο που διαχωριζόταν με ένα αυτοσχέδιο χώρισμα από τον κενό χώρο της κυψέλης, είναι τόσο “πρησμένο” και παραγεμισμένο μέλι, που έπρεπε να αφαιρεθεί γιατί θα επηρέαζε αρνητικά, το συνολική αρχιτεκτονική στην κυψέλη. Καλύπτει περισσότερο χώρο απ όσο πρέπει.

Το ζύγισα και είναι στα 4.200 γραμμάρια, ενώ το ελάχιστο κενό που μεσολαβούσε από το πλαίσιο στο διαχωριστικό, επίσης χτίστηκε και επίσης έκλεισε με μέλι.

honey

Τι βρήκε το συγκεκριμένο μελίσσι (όπως και το διπλανό του – γιατί κι εκεί τα ίδια βρήκα) Νοέμβρη μήνα στον Υμηττό και του έδωσε τόση ποσότητα μελιού, δεν μπορώ να καταλάβω. Όχι οτι με πείραξε κιόλας, αλλά ήταν μια έκπληξη, κυρίως επειδή δραστηριοποιούμαι στην περιοχή 10 χρόνια και τέτοια εποχή, τέτοια συλλογή δεν ξαναείδα. Τώρα προσπαθώ να σκεφτώ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτώ τα δυο παραγεμισμένα πλαίσια (πήρα κι από το διπλανό)

honey

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper