Κανονικά όταν κάνεις έναν πειραματισμό, ανακοινώνεις τα αποτελέσματα της έρευνας σου όταν αυτή έχει τελειώσει. Επειδή όμως ούτε η έρευνα είναι σοβαρή ούτε εγώ κάνω τα πράγματα κανονικά κι επειδή το αποτέλεσμα είναι μάλλον δεδομένο, θα τα γράψω απο τώρα. Ανέκαθεν λοιπόν, έβαζα μέσα σε κυψέλες ότι μπορεί να περίσσευε και  ήταν παράγωγο μελισσών.

Έχει τύχει δηλαδή να έχω στο χέρι μου ένα πασαλημένο απο μέλια μαχαίρι κι αντί να το πλύνω να το βάλω στην είσοδο μιας κυψέλης και να το πάρω αφού το έχουν καθαρίσει οι μέλισσες, να βάλω κομάτια πρόπολη σε μελίσσια,  ακόμα και βασιλικό πολτό…

Έχει τύχει λοιπόν να βάλω και κερί την άνοιξη, τριμμένο σε τρίφτη τυριού (!) και να πατατηρίσω ότι το εξαφάνισαν σε χρόνο μηδέν.

Φέτος το Νοέμβριο, ένα όχι και πολλά υποσχόμενο μελίσσι, μου έδωσε μια τρελή έκπληξη, όταν έχτισε όπου εύρισκε κεριά, γεμίζοντας τα με μέλια. Τα κεριά που έμειναν στο καπακάκι και σε ένα διαχωριστικό που είχα τότε μεσα στην κυψέλη, ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες στην αποθήκη και περίμεναν κάπως να αξιοποιηθούν. Τα έστιψα λοιπόν στο χέρι μου κι έπλασα με τα κεριά και τα μέλια μια μάζα, που ενισχύοντας την με το μάτι με άχνη ζάχαρη την μετέτρεψα σε ένα αυτοσχέδιο ζαχαροζύμαρο.

Δυστυχώς δεν θεώρισα σημαντικό να το φωτογραφίσω, έτσι οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι από  την αντίστοιχη “τροφή” που έφτιαξα σήμερα με μια πολύ μικρότερη ποσότητα κεριών που περιείχαν τροφή.

Νεόκτιστα κομάτια κεριού

Νεόκτιστα κομάτια κεριού

1

η αυτοσχέδια πάστα-τροφή για τα μελίσσια

Αυτό που περίμενα να συμβεί είναι οι μέλισσες να πάρουν το μέλι και τη ζάχαρη, να στεγνώσουν εντελώς το κερί από το μείγμα και σταδιακά να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη για χτισίματα.

Όταν όμως άνοιξα το μελίσσι (που ήταν σε 6 πλαίσια σε μια δεκάρα κυψέλη), μόλις τέσσερις ημέρες μετά, εκτός από το κατάστεγνο πιατάκι με την αυτοσχέδια τροφοδοσία αντίκρυσα αυτό:

3

μια κέρινη “καρδιά”

Δεν ξέρω καταπόσο επηρρεάστηκαν απο μια τροφοδοσία περίπου 200 ml σιροποπιού που έκανα σε αυτές τις τέσσερις μέρες ή καταπόσο είναι ιδιαίτερο τελικά αυτό το μελίσσι, αλλά είναι το μοναδικό που έχτισε προς το παρόν. (για Μάρτιο νομίζω είναι καλά…)

Τα νέα κεριά, εκτός από το ότι κάλυπταν σχεδόν ένα πλαίσιο ήταν και γεμάτα αυγά. Επείδη κατά τη γνώμη μου το χτίσιμο αυτό έγινε για να ξιοποιηθεί το κερί που τους πρόσθεσα, θα βάλω στην επόμενη τροφοδοσία ενδεικτικά, σε κάποιο άλλο μελίσσι, κάποια απολεπίσματα με μέλι, που έχω κρατήσει απο πέρσυ να δω αν πραγματικά κάτι τέτοιο βοηθά τα μελίσσια να χτίσουν πιο γρήγορα. 5403 7 3 2015

5

Αυγά μέλισσας σε κερήθρα

4

Η εντυπωσιακή πτήχωση στο κέντρο της “κέρινης καρδιάς”

 

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper