Πειραματάκια για το χτίσιμο
Κανονικά όταν κάνεις έναν πειραματισμό, ανακοινώνεις τα αποτελέσματα της έρευνας σου όταν αυτή έχει τελειώσει. Επειδή όμως ούτε η έρευνα είναι σοβαρή ούτε εγώ κάνω τα πράγματα κανονικά κι επειδή το αποτέλεσμα είναι μάλλον δεδομένο, θα τα γράψω απο τώρα. Ανέκαθεν λοιπόν, έβαζα μέσα σε κυψέλες ότι μπορεί να περίσσευε και ήταν παράγωγο μελισσών.
Έχει τύχει δηλαδή να έχω στο χέρι μου ένα πασαλημένο απο μέλια μαχαίρι κι αντί να το πλύνω να το βάλω στην είσοδο μιας κυψέλης και να το πάρω αφού το έχουν καθαρίσει οι μέλισσες, να βάλω κομάτια πρόπολη σε μελίσσια, ακόμα και βασιλικό πολτό…
Έχει τύχει λοιπόν να βάλω και κερί την άνοιξη, τριμμένο σε τρίφτη τυριού (!) και να πατατηρίσω ότι το εξαφάνισαν σε χρόνο μηδέν.
Φέτος το Νοέμβριο, ένα όχι και πολλά υποσχόμενο μελίσσι, μου έδωσε μια τρελή έκπληξη, όταν έχτισε όπου εύρισκε κεριά, γεμίζοντας τα με μέλια. Τα κεριά που έμειναν στο καπακάκι και σε ένα διαχωριστικό που είχα τότε μεσα στην κυψέλη, ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες στην αποθήκη και περίμεναν κάπως να αξιοποιηθούν. Τα έστιψα λοιπόν στο χέρι μου κι έπλασα με τα κεριά και τα μέλια μια μάζα, που ενισχύοντας την με το μάτι με άχνη ζάχαρη την μετέτρεψα σε ένα αυτοσχέδιο ζαχαροζύμαρο.
Δυστυχώς δεν θεώρισα σημαντικό να το φωτογραφίσω, έτσι οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι από την αντίστοιχη “τροφή” που έφτιαξα σήμερα με μια πολύ μικρότερη ποσότητα κεριών που περιείχαν τροφή.

Νεόκτιστα κομάτια κεριού

η αυτοσχέδια πάστα-τροφή για τα μελίσσια
Αυτό που περίμενα να συμβεί είναι οι μέλισσες να πάρουν το μέλι και τη ζάχαρη, να στεγνώσουν εντελώς το κερί από το μείγμα και σταδιακά να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη για χτισίματα.
Όταν όμως άνοιξα το μελίσσι (που ήταν σε 6 πλαίσια σε μια δεκάρα κυψέλη), μόλις τέσσερις ημέρες μετά, εκτός από το κατάστεγνο πιατάκι με την αυτοσχέδια τροφοδοσία αντίκρυσα αυτό:

μια κέρινη “καρδιά”
Δεν ξέρω καταπόσο επηρρεάστηκαν απο μια τροφοδοσία περίπου 200 ml σιροποπιού που έκανα σε αυτές τις τέσσερις μέρες ή καταπόσο είναι ιδιαίτερο τελικά αυτό το μελίσσι, αλλά είναι το μοναδικό που έχτισε προς το παρόν. (για Μάρτιο νομίζω είναι καλά…)
Τα νέα κεριά, εκτός από το ότι κάλυπταν σχεδόν ένα πλαίσιο ήταν και γεμάτα αυγά. Επείδη κατά τη γνώμη μου το χτίσιμο αυτό έγινε για να ξιοποιηθεί το κερί που τους πρόσθεσα, θα βάλω στην επόμενη τροφοδοσία ενδεικτικά, σε κάποιο άλλο μελίσσι, κάποια απολεπίσματα με μέλι, που έχω κρατήσει απο πέρσυ να δω αν πραγματικά κάτι τέτοιο βοηθά τα μελίσσια να χτίσουν πιο γρήγορα. 5403 7 3 2015

Αυγά μέλισσας σε κερήθρα

Η εντυπωσιακή πτήχωση στο κέντρο της “κέρινης καρδιάς”
Υπόκλιση !!!!!!!!!!!!!!!!!
Κώστα καλημέρα.Οι μέλισσες αξιοποιούν και το κερί ειδικά όπως τους το έδωσες τριμμένο δλδ κερί ζάχαρη άχνη και σιροπάκι διέγερσης είναι ότι καλύτερο για διεγερτική τροφοδοσία.Πολλές φορές έχω παρατηρήσει μέλισσες να τρίβουν και να παίρνουν κερί από ξεχασμένη γλώσσα που άφησα κοντά στο μελισσοκομείο
Φοβερό, μπράβο Κώστα για την υπομονή και την ευρηματικότητα σου γι’ αυτά τα πειράματα.
Είδα καρακάξα να κλέβει κλαδιά από φωλιά άλλης για να φτιάξη τη δικιά της ενώ γύρω υπήρχε ένα δάσος ολόκληρο , είδα κτήρια και ειδικά ναούς να έχουν ανάμεσα στις πέτρες του τοίχου άλλες πέτρες από αρχαίους ναούς γιατί η μέλισσα να μην το κάνει? Όταν βρίσκει κεράκι έτοιμο?
Προσπορισμός υλικών λοιπόν γιατί την ευκολία θέλουν όλοι.
Έχω δοκιμάσει κι εγώ το τριμμένο κερί στο τρίφτη. Το είχα αφήσει πρώτα όμως στην κατάψυξη για να είναι πιο εύκολο στο τρίψιμο. Παράλληλα, τροφοδοσία με σιρόπι. Η προσπάθεια έγινε με μικρή ποσότητα και δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν το κερί το έχτισαν ή το πέταξαν κάτω/έξω. Πάντως το δικάκι είχε αδειάσει. Φέτος θα δοκιμάσω με μεγαλύτερη ποσσότητα και θα δούμε…
Tι τις έκανες τις γλώσσες εφόσον τις είχαν γεννήσει;
Εχω αυτό το πρόβλημα. Αν είναι γεννημένες δεν ξέρω τι να τις κάνω. Μέχρι τώρα τις αφήνω μέσα, αλλά δεν τις εχω πετύχει φυσικά ποτέ άδειες. Συνήθως τις ξαναγεννάει.
Ευχαριστώ για τα σχόλια σας.
Παναγιώτη το κερί δεν υπάρχει περίπτωση να το πέταξαν. Οπως λενε και οι Μάρκος και Θεοδόσης “Προσπορισμός υλικών”
Σου έχει τύχει ποτέ να λιώνεις κερί για κάποια εργασία και σκάνε οι μέλισσες 10 – 10 από τη μυρωδιά και να παίρνουν όσο έχει κρυώσει? Σαφώς και το χρησιμοποιούν.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το κατα πόσο οι μέλισσες το αξιοποίησαν άμεσα. Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ με βάση αυτά που ξέρω [ότι δηλαδή κηρογόνους αδένες σε λειτουργία έχουν μόνο οι μέλισσες που είναι 12 – 18 ημερών] μου δείχνει ακριβώς αυτό.
Ότι δηλαδή, επειδή στα μελίσσια μου τώρα ΔΕΝ υπάρχουν τόσες μέλισσες αυτής της ηλικίας που να δικαιολογούν τόσο γρήγορο χτίσιμο, πιθανόν να αξιοποίησαν άμεσα το έτοιμο υλικό που τους προσέφερα. Το συνεχίζω και θα επανέλθω.
Μαρία δυστυχώς οι κερήθρες απλά πάρκαραν κάπου και περιμένουν να λιώσουν ή να αξιοποιηθούν αλλιώς.
Η γέννα χάθηκε (κρίμα γιατί ήταν και μπόλικη :() Ποτέ δεν έχω κάνει συγκεκριμένη χρήση τους, πάντα ανάλογα τις ανάγκες της στιγμής.
Άλλες φορές τις συρμάτωσα σε ένα πλαίσιο για να είναι πιο καλά διαχειρίσιμες (θυσιάζοντας λίγη γέννα εκεί που ακουμπα το σύρμα) και τις επέστρεψα προκειμένου να έχω κηφηνογόνο. Άλλες που έμοιαζε με εργατικά κελιά τις έβαλα σε ορφανό για να πάρουν αυγό μέρας. Άλλες απλά τις αξιοποίησα φωτογραφικά και σε άλλη περίπτωση που υπήρχε γόνος πιο μεγάλης ηλικίας, απλά καταναλώθηκαν (ναι, μη ρωτήσεις λεπτομέρειες, καλά κατάλαβες)
Για μένα, οι γλώσσες είναι το πιο γλυκόπικρο πράγμα σε ένα μελίσσι!
Η χαρά του να τις βρίσκεις και η θλίψη του να τις χαλάς
Πολύ καλό ερέθισμα δίνεις! Θα τροφοδοτούμε και με κερί τριμμένο! Την επόμενη φορά στα πιατάκια με το σιρόπι θα ρίξω μέσα λίγο κερί και επειδή αυτό επιπλέει θα πατάνε επάνω και δεν θα πνίγονται……… ίσως! Θα το δοκιμάσω και θα σου πω…….