Οι μέλισσες στην στέγη της Όπερας
Το παραμύθι Une chanson d’ours (ένα νανούρισμα για αρκούδες) του Benjamin Chaud που έπεσε εσχάτως στα χέρια μου, μου έδειξε ένα δυο ενδιαφέροντα πράγματα που ήξερα και δεν θυμόμουν. Το παραμύθι αφορά τον μπαμπά αρκούδο που είναι έτοιμος να πέσει σε χειμερία νάρκη, όταν ξαφνικά αντιλαμβάνεται ότι το μικρό αρκουδάκι δεν είναι μέσα στη σπηλιά μαζί του και αρχίζει να το ψάχνει ανήσυχος.
Το αγωνιώδες ψάξιμο περνά από το δάσος στο αφιλόξενο για αρκούδες παρίσι και καταλήγει στο κτίριο της όπερας, όπου μετά από διάφορα προβλήματα, οι δυο αρκούδες βρίσκουν το κατάλληλο μέρος για να πέσουν σε χειμερία νάρκη, την στέγη της όπερας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι εκεί κατοικεί και η μέλισσα που ακολούθησε ο μικρός αρκούδος και τον οδήγησε εκτός σπηλιάς.
Αυτό που λάτρεψα στο βιβλίο, είναι ότι μέσα στην πυκνή εικονογράφηση του, μπορείς συνέχεια να βρίσκεις μελισσοκομικά στοιχεία. Και ξαφνικά, βλέποντας διαρκώς τις μέλισσες και την ιστορία με το μελισσοκομείο στο παραμύθι, ανασύρω από τον πάτο του μυαλού μου τη θολή πληροφορία, οτι στην στέγη της όπερας του Παρισιού, έχει όντως μελίσσια… Πράγματι λοιπόν, δεν θυμόμουν λάθος, απλά για κάποιο λόγο το είχα ξεχάσει και το παραμύθι του Βenjamin Chaud μου το θύμισε.
Η αληθινή και εντυπωσιακή ιστορία έχει ως εξής: Το 1981 o Jean Paucton εργαζόμενος στην Όπερα και μελισσοκόμος, έπαθε κάτι που όλοι οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι έχουμε πάθει. Ένα από τα μελίσσια του έπρεπε να μετακινηθεί από τη θέση του για λίγες μέρες Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχουμε φτιάξει ένα νέο μελίσσι – παραφυάδα κάποιου παλιού και θέλουμε να το απομακρύνουμε από το μητρικό μέχρι να αποκτήσει δική του ταυτότητα και σύνδεση με τη μάνα και την κυψέλη του. Πήρε λοιπόν το μελίσσι από το εξοχικό του και μετά από συζητήσεις με έναν συνάδελφο, εργαζόμενο στην πυρασφάλεια της όπερας, οποίος μάλιστα είχε ψάρια στον ίδιο χώρο(!)… αποφάσισε να πάρει την κυψέλη στη δουλειά για λίγες μέρες.
Η ανάπτυξη της κυψέλης αλλά και απόδοση της τον οδήγησαν όχι μόνο στο να μην την επαναφέρει ποτέ στο εξοχικό, αλλά περισσότερο από 30 χρόνια μετά, να διατηρεί στην οροφή ένα πλήρες μελισσοκομείο. Το μέλι μάλιστα που παράγει το πουλάει στο μαγαζί με τα σουβενίρ της όπερας.
Ο Jean Paucton δεν είναι ο μόνος Γάλλος που έχει μελίσσια σε ταράτσα, εντός του αστικού ιστού.
Αναφορές σε αστικούς μελισσοκόμους έχουν γίνει και παλιότερα εδώ (οι μέλισσες του Gotham city – Νεα Υόρκη ) για τις οποίες επίσης μπορείτε να βρείτε υλικό στο site του Εric αλλά και εδώ που είχε γίνει μια μικρή αναφορά στους μελισσοκόμους το Hong Kong….
Άραγε εμείς, το κατεξοχήν μελισσοκομικό έθνος (άλλωστε δίνουμε το όνομα στην apis mellifera) πως θα αντιμετωπίζαμε ένα μελίσσι στην ταράτσα του γείτονα ή στην στέγη του μεγάρου μουσικής? Επίσης δεν κρύβω οτι ήθελα με τρέλα να είχα βάλει μελίσσια στην οροφή ή στον κήπο μιας παλιάς μου δουλειάς…. με εκπληκτικό κήπο…
Κώστα κάθε ανάρτηση και μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι αλήθεια πως ως χώρα είμαστε από τους αξιόμαχους ανταγωνιστές επάνω στον πλανήτη και υπολογίσιμους. Ωστόσο στην αστική μελισσοκομία πάσχουμε από πολύ έως δραματικά. Θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία των τοπικών αρχών για τη φύτευση μελισσοκομικών δέντρων και φυτών…
Κάτι το οποίο θα απογείωνε εν γένει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας
Κωστα πολυ ωραια αυτα που γραφεις , αλλα στο Ελλαντα ετσι και σε πάρη χαμπάρι ο γειτονας πως εχεις στην ταρατσα σου μελισσια την εκανες .Θα σε υποχρεωσει με ποικιλους τροπους να τα απομακρυνης .Εδω ακόμα δεν μπορουν να ξεχωρισουν την μελισσα απο την σφιγγα ,τι να λέμε ,,τώρα .
να εισαι καλά
Χρηστος
Κώστα πολύ ωραία ανάρτηση!
Μακάρι να είχαμε κι εμείς σαν λαός την παιδεία και να μην ουρλιάζαμε τρομαγμένοι στην θέα και μόνο μιας κυψέλης σε στέγη.Πιστεύω πως οι επόμενες γενιές θα είναι πιο συνειδητοποιημένες (σε όλα τα πράγματα) και κάποια στιγμή το αποδεχτούν.Κι εγώ δεν σου κρύβω οτι θα ήθελα,όπως εσύ,να είχα δυο μελισσάκια στο μπαλκόνι μου ή αν γινόταν ακόμα και δίπλα στο κρεβάτι μου.Είναι εξάλλου ο μόνος τρόπος πια να γλιτώσουμε κανένα μελισσάκι από τα αρπακτικά που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια.
Όταν ξεκίνησα δεν περίμενα οτι τα δίποδα παράσιτα θα κοντεύουν να είναι περισσότερα από τα βαρρόα και πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους.Συγνώμη που υπερβάλλω λίγο αλλά καταλαβαίνεις.Να είσαι καλά.
Εξαιρετική ανάρτηση!
Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο ταρατσόμελο…
Μσχ
ΚΙ
Ρε φίλε για σένα την έκανα 🙂 επειδή σε στεναχώρησα με την προηγούμενη με το πτώμα 🙂 🙂
Νομίζω οτι τα μελίσσια σε πυκνοκατοικημένους χώρους δημιουργούν μόνο ένα πρόβλημα, το οποίο όμως είναι σοβαρότατο και απο εκεί ξεκινάνε όλα.
Το πρόβλημα αυτό είναι ο αφεσμός…
Κώστα πραγματικά τις αναρτήσεις σου θα τις ζήλευαν πολύ! Μπράβο… Απορώ γιατί δεν σου έχουν προτείνει να γράφεις σε κάποιο μελισσοκομικό περιοδικό…
Πολυ ομορφη ιστορια,με ομορφες εικονες! Ευχαριστω για την πληροφορια…
Με συμπαθεια και κατανόηση…Ειδικα αν ο έχων το μελίσσι μου έκανε ένα δωρο έκπληξη τέσσερα διπλά κουφωμάτα αλουμινίου με σίτες που μου χρειάζονται … (για την επίδειξη της συμπάθειας εννοώ)…
Αμα ξαναδείς μέλι 🙂
Το βιβλίο “Ένα νανούρισμα για αρκούδες” του Benjamin Chaud κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε μετάφραση Έφης Κορομηλά, από τις εκδόσεις Κόκκινο και λόγο οικογενειακής κατάστασης, το έχω διαβάσει φωναχτά περισσότερες από 200 φορές.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα 🙂
[…] αναφορές στην Αστική μελισσοκομία έχουν γίνει για το Παρίσι και την Νέα Υόρκη στην οποία σήμερα επιτρέπεται η […]
Καλημέρα. Πολύ καλή ανάρτηση. Τσίμπημα για σκέψεις. Εύγε.
Οι μέλισσες υπάρχουν για να επικονιάζουν.
Οι άνθρωποι (τα κυρίαρχα πρωτεύοντα θηλαστικά) ζούνε κυρίως σε πόλεις.
Οι γκρίζες πόλεις (ειδικά οι μεγάλες αστικές περιοχές) με το επιβαρυμένο περιβάλλον τους έχουν δημιουργήσει αφιλόξενες συνθήκες για τη ζωή των εντόμων επικονιαστών.
Οι μέλισσες έχουν αντικείμενο εργασίας (και συνεπώς ανάπτυξης των αποικιών τους) στις πόλεις γιατί οι άνθρωποι στην προσπαθειά τους να ξεφύγουν από το γκρίζο, “καλλιεργούνε” πολύχρωμα φυτά (πολλά από αυτά ενομόφιλα).
Η σχέση ανθρώπων – μελισσών μπορεί να λειτουργήσει “βίαια απαλυντικά” στην απομάκρυνση ανθρώπου – φυσικού περιβάλλοντος (στον όποιο βαθμό και τονίζοντας τα εισαγωγικά του “βίαια απαλυντικά”.).
Η βιωματική, κυρίως ημιμαθής αυτή σχέση, δίνει ένα αργό αλλά ουσιαστικό πλεονέκτημα μετάδοσης της γνώσης των μελισσοκομικών προβλημάτων.
Συνεπώς: με όρους υπό σκέψη και συζήτηση, οφείλουμε εμείς οι μελισσοκόμοι να ενισχύσουμε την αστική και ερασιτεχνική μελισσοκομία. Οι μέλισσες δεν θα πρέπει να γίνουν pet.
Μακροπρόθεσμα θα είναι σε όφελος της καθυστέρησης αφανισμού των μελισσών σε μια πιθανή επικείμενη νέα φυσική ισσοροπία, χωρίς αυτές.
[…] παιδικό βιβλίο και μέλισσες είχε γίνει και παλιότερα εδώ για το Une chanson d’ours (ένα νανούρισμα για αρκούδες) […]