Στην κοπή πίττας του συλλόγου “ο Κηφήνας”, που έγινε την Κυριακή, το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις, ήταν οι θανατηφόροι ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί στους φοίνικες τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις του συλλόγου, πολλές και κουραστικές, έχουν μάλλον εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο πίεσης στους αρμόδιους φορείς. Τα αποτελέσματα ελάχιστα, με ένα δυσκίνητο κράτος, εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ελέγχου της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Προσωπικά, δεν έχω πολλές ελπίδες για βελτίωση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες, έστω κι αν είναι μικρές. Η ΟΜΣΕ (Oμοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας) οργάνωσε συλλογή υπογραφών στο change.org με αίτημα την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων (www.change.org/savebeesgr)

Εύχομαι η κίνηση αυτή να έχει κάποιο αποτέλεσμα και να μη βρεθεί κι αυτή ξεχασμένη μετά από 38 χρόνια, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη ζωή μας. Δεν είναι τυχαία η ανησυχία μου, αφού πριν λίγες μέρες βρήκα σκονισμένο στην αποθήκη, ένα μελισσοκομικό έντυπο που είχε εκδοθεί το 1975!

Το έντυπο αυτό τιτλοφορείται:

Εκλαϊκευμένη μελισσοκομική βιβλιοθήκη. 21η έκδοσις του περιοδικού “η μέλισσα” ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ – ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ του κ. Γ.Β. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗ, Διεθυντού της “Μελισσοκομικής” Αθήναι 1975

Μπορείται να το διαβάσετε εδώ (είναι 17 σελίδες) Περιέχει περιγραφή του προβλήματος της κατάχρησης εντομοκτόνων και πως αντιμετωπίζεται αυτό σε άλλες χώρες. 38 χρόνια μετά, ακόμα το συζητάμε. Στην τελευταία παράγραφο του εντύπου του 1975 λέει:

[…] Έφθασε, πρέπει να το παραδεχθούμε, η στιγμή να ρυθμίσθη με Νόμο το σοβαρό αυτό για τις καλλιέργειες, για την μελισσοκομία και για τη ζωή των ανθρώπων, θέμα.

Υπάρχουν όλα τα τα (sic) αποδεικτικά στοιχεία που συνηγορούν για την ψήφισή του, υπάρχουν έτοιμες οι διατάξεις της ξένης Νομοθεσίας, και Ελλήνικα σχέδια.

Μένει η πρωτοβουλία, που ανήκει στους αρμόδιους Κρατικούς λειτουργούς και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Άραγε ζεί ο συγγραφέας και τι γνώμη θα έχει 38 χρόνια μετά, ο άνθρωπος που ήλπιζε τότε οτι το κράτος που έγραφε με το κάπα κεφαλαίο θα νομοθετούσε με το νι κεφαλαίο? Απογοητευτικότατο.

εντομοκτόνα και μελισσοκομία

Έχω αναφερθεί και παλιότερα στα εντομοκτόνα, εδώ κι εδώ img8918

Πάρτε θέση! Διαδώστε το! Aπομένουν δύο μέρες συγκέντωσης υπογραφών!

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper