Στην κοπή πίττας του συλλόγου “ο Κηφήνας”, που έγινε την Κυριακή, το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις, ήταν οι θανατηφόροι ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί στους φοίνικες τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις του συλλόγου, πολλές και κουραστικές, έχουν μάλλον εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο πίεσης στους αρμόδιους φορείς. Τα αποτελέσματα ελάχιστα, με ένα δυσκίνητο κράτος, εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ελέγχου της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Προσωπικά, δεν έχω πολλές ελπίδες για βελτίωση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες, έστω κι αν είναι μικρές. Η ΟΜΣΕ (Oμοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας) οργάνωσε συλλογή υπογραφών στο change.org με αίτημα την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων (www.change.org/savebeesgr)
Εύχομαι η κίνηση αυτή να έχει κάποιο αποτέλεσμα και να μη βρεθεί κι αυτή ξεχασμένη μετά από 38 χρόνια, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη ζωή μας. Δεν είναι τυχαία η ανησυχία μου, αφού πριν λίγες μέρες βρήκα σκονισμένο στην αποθήκη, ένα μελισσοκομικό έντυπο που είχε εκδοθεί το 1975!
Το έντυπο αυτό τιτλοφορείται:
Εκλαϊκευμένη μελισσοκομική βιβλιοθήκη. 21η έκδοσις του περιοδικού “η μέλισσα” ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ – ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ του κ. Γ.Β. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗ, Διεθυντού της “Μελισσοκομικής” Αθήναι 1975
Μπορείται να το διαβάσετε εδώ (είναι 17 σελίδες) Περιέχει περιγραφή του προβλήματος της κατάχρησης εντομοκτόνων και πως αντιμετωπίζεται αυτό σε άλλες χώρες. 38 χρόνια μετά, ακόμα το συζητάμε. Στην τελευταία παράγραφο του εντύπου του 1975 λέει:
[…] Έφθασε, πρέπει να το παραδεχθούμε, η στιγμή να ρυθμίσθη με Νόμο το σοβαρό αυτό για τις καλλιέργειες, για την μελισσοκομία και για τη ζωή των ανθρώπων, θέμα.
Υπάρχουν όλα τα τα (sic) αποδεικτικά στοιχεία που συνηγορούν για την ψήφισή του, υπάρχουν έτοιμες οι διατάξεις της ξένης Νομοθεσίας, και Ελλήνικα σχέδια.
Μένει η πρωτοβουλία, που ανήκει στους αρμόδιους Κρατικούς λειτουργούς και την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Άραγε ζεί ο συγγραφέας και τι γνώμη θα έχει 38 χρόνια μετά, ο άνθρωπος που ήλπιζε τότε οτι το κράτος που έγραφε με το κάπα κεφαλαίο θα νομοθετούσε με το νι κεφαλαίο? Απογοητευτικότατο.
Έχω αναφερθεί και παλιότερα στα εντομοκτόνα, εδώ κι εδώ img8918
Πάρτε θέση! Διαδώστε το! Aπομένουν δύο μέρες συγκέντωσης υπογραφών!
Υπάρχει και αυτή η πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο. Ίσως είναι εμμέσως πιο αποτελεσματική.
http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_the_bees/?bxUNlbb&v=21421
Σωστό είναι αυτό Κωνσταντίνε. Ακόμα και στο ίδιο το http://www.change.org να κάνεις μια έρευνα για bees, θα δεις οτι ταυτόχρονα τρέχουν πολλές ακόμα “συλλογές υπογραφών” για το ίδιο θέμα, με πρωτοβουλία άλλων χωρών και οργανισμών.
Η εγκυρότητα των υπογραφών δεν μπορεί να ελεγχθεί προφανώς και κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επηρεάσουν ή να προβληματίσουν την φαρμακοβιομηχανία. Παρόλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν ψηφοθηρικό ερέθισμα για μελλοντικές κυβερνήσεις και να εντάξουν κάποτε στα προγράμματα τους τέτοιους περιορισμούς.
Σε κάθε περίπτωση ίσως είναι κάτι καλύτερο από την πλήρη αδράνεια.
http://www.change.org/search?utf8=%E2%9C%93&q=bees
γειά και χαρά σου φίλε ΚΚ.
Θα μου επιτρέψεις μια παράκληση.
Σε παρακαλώ κάνε μια νέα ανάρτηση με νέα φωτό, γιατί κάθε φορά που επισκέπτομαι το blog σου, η φωτογραφία της νεκρής μελισσούλας μου σφίγγει το στομάχι και πιστεύω πως δεν θα είμαι και ο μόνος.
Αντε και καλή ανοιξιάτικη αρχή.
Μσχ
ΚΙ
Γεια σου Κώστα 🙂 θα την αλλάξω μόλις βρω λίγο χρόνο. Απο την άλλη τα νέα είναι σχετικά καλά (θεωρητικά πάντα γιατί δεν βλέπω να εφαρμόζεται, αλλά είναι ένα βήμα)
Για την έκβαση της ψηφοφορίας, Η ΟΜΣΕ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
[…] Μετά τη δημοσίευση της νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), στην οποία για πρώτη φορά αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι από τη χρήση 3 νεονικοτινοειδών , οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Στις 31-1-2013 η Κομισιόν πρότεινε μια πανευρωπαϊκή αναστολή της χρήσης των 3 αυτών νεονικοτινοειδών (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam) σε ηλίανθο, ελαιοκράμβη, καλαμπόκι και βαμβάκι, (είτε ως επικάλυμμα σπόρου είτε σε κοκκώδη μορφή είτε σε μορφή ψεκαστικού διαλύματος) για δύο χρόνια.
Αν και δε μπορούμε παρά να χαρούμε γι’ αυτή την τεράστια αλλαγή στην στάση της Κομισιόν, η θέση μας παραμένει ότι πρέπει να είναι καθολική η απαγόρευση όλων των νεονικοτινοειδών, σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις καλλιέργειες εδώδιμες και μη. Δυστυχώς τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνται παντού, από τα οπωροφόρα ως το γκαζόν κι από τα αγγουράκια ως τις τριανταφυλλιές. Επιπλέον παραμένουν πάρα πολύ καιρό στο χώμα και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τα υπέργεια νερά.
[…]
Κώστα , δεν ξέρω πόσο φταίνε οι φοίνικες, προσωπικά έχω αμφιβολίες.
Οι φοίνικες είναι σχετικά λίγοι σαν γενικός πλυθησμός, δεν φυτρώνουν μόνοι τους αλλά πρέπει να τους βάλει κάποιος , από αυτούς ένα μικρό ποσοστό έχει δεχθεί “φαρμακευτική αγωγή” , και επίσης ένα μικρότερο ποσοστό θα ανθοφορόσει την συγκεκριμένη περίοδο. Είναι αυτοί η αιτία για την γενική καταστροφή στα μελίσσια της Αττικής; Ίσως αλλα΄………;;;
Κωστή ο κ.Σελλανάκης ζεί , μάλιστα έχει γράψει και ένα βιβλίο μελισσοκομίας . Επίτομη μελισσοκομία λέγεται και κυκλοφορεί σε ένα τόμο ή σε μικρότερα βιβλία. Είχε μεγάλη πορεία στην Μελισσοκομική και αργότερα συνεχίσε στην ελαιουργική. Τα φυτοφάρμακα και μοι ψεκασμοί είναι τεράστιο πρόβλημα και μάλλον θα συνεχίζουν να μας ταλανίζουν…
π.Σπύρο τον έψαξα κι εγω μετά το άρθρο και τον βρήκα. Φαντάζομαι την απογοήτευση του ανθρώπου μετά απο τόσα χρόνια, να βλέπει τα ίδια και τα ίδια. Τα προβλήματα όντως, ειναι εδώ για να μείνουν.
Γιώργο, στους ελέγχους που έκανε ο σύλλογος στις νεκρές μέλισσες των δύο τελευταίων καλοκαιριών, τα αποτελέσματα έδειξαν τους φοίνικες. Στη δε Αττική, που το πρόβλημα ήταν και πιο έντονο νομίζω, είναι πάραπολλοι, απλά θέλει προσεκτική παρατήρηση. Εγω μπορω να σου πώ με βεβαιότητα οτι σε ακτίνα 400 μέτρα απο τα μελίσσια μου στον Υμηττό, έχω τουλάχιστον ένα πάρκο με καμια 10αρια δέντρα μέσα (λιγότερα πλέον γιατι ξεράθηκαν) και ένα δρόμο με νησίδα, που φιλοξενεί περισσότερα απο 40 δέντρα… Η δε ανθοφορία είναι ακτανόητη.. βλέπεις στο ένα δεντρο άνθη και στο δίπλα καρπό. Το σίγουρο είνα οτι τον Αυγουστο που έγινε σφαγή στα μελίσσια, ο φοίνικας έχει άνθη.
http://www.bees.gr/archives/312