Είσαι λοιπόν γραφίστας, με μια ιδιαίτερη κλίση και αγάπη στην εικονογράφηση. Είσαι και μπαμπάς όμως και είσαι και μελισσοκόμος. Ε τότε λογικά, από το 2016 κι έπειτα, όσοι σε ξέρουν καλά, σε ρωτούν κάθε τόσο αν έχεις εκτεθεί στο “Μέλισσες” του Piotr Socha.

Piotr Socha, Μέλισσες

Piotr Socha, Μέλισσες

Και η απάντηση είναι ναι, έχω εκτεθεί γιατί ένα κορίτσι που με ξέρει καλύτερα από όλους και μοιράζεται και αυτή τα ίδια “προταιρήματα” με εμένα έχει επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό εδώ και πολύ καιρό με το βιβλίο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε μικρούς ή μεγάλους με μικρή ή μεγάλη σχέση με τις μέλισσες.

Το “Μέλισσες” του Piotr Socha από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, είναι ένα βιβλίο που εκτός από εκπληκτική εικονογράφηση και πλάκα, έχει και πολύ προσεγμένα κείμενα από τον Wojciech Grajkowski. Δεν έχει σημασία πόσο αν είσαι μικρός ή μεγάλος, αν ξέρεις ή όχι από μέλισσες. Στις 71 τεράστιες σελίδες του, πολύ αναλυτικά αλλά και απλά, θα σου κάνει μια αναδρομή στη ιστορία της μέλισσας, θα σου εξηγήσει την ανατομία της, τη δομή του σμήνους, το ρόλο του στη φύση και την επαφή με τον άνθρωπο από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Θα σου πει για τα είδη του μελιού, τους εχθρούς της μέλισσας, την αστική μελισσοκομία κι ένα κάρο άλλα πράγματα, που ίσως να μην ξέρεις ακόμα κι αν είσαι 20 χρόνια μελισσοκόμος, όπως το πως προστάτευαν οι πολωνοί μελισσοκόμοι του δάσους τα άγρια σμήνη από τις αρκούδες κι έκλεβαν οι ίδιοι τελικά το μέλι ή τις μέλισσες των Barberini.

Για την ιστορία, ο Piotr Socha είναι ένας εξαιρετικός πολωνός εικονογράφος, ιδιαίτερα καταξιωμένος στη χώρα του, που οι περισσότεροι τον μάθαμε στην Ελλάδα μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο. Είχε επισκεφθεί το καλοκαίρι του 18 την Ελλάδα και στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Πολωνικής πρεσβείας έκανε ομιλίες σχετικές τόσο με τα βιβλία του, όσο και για τις μέλισσες.

Piotr Socha, Μέλισσες

Piotr Socha, Μέλισσες, από ένα σοβαρό βιβλίο για τις μέλισσες, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα σερσένια, Vespa Crabro και Orientalis

Μια κάπως σχετική αναφορά σε παιδικό βιβλίο και μέλισσες είχε γίνει και παλιότερα εδώ για το Une chanson d’ours (ένα νανούρισμα για αρκούδες) του Benjamin Chaud το οποίο είναι σαφώς παιδικό. Το “Μέλισσες” όμως νομίζω είναι εξίσου καλό και για μεγάλους 🙂

σχετικά link:

Eκδόσεις μικρή σελήνη
Επίσημη ιστοσελίδα του Piotr Socha

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper