Μελίτωμα σε ακκακία κωνσταντινουπόλεως (Αlbisia julibrissim)
Λίγο ανεπίκαιρο άρθρο, καθώς αφορά ένα φυτό που ανθίζει το καλοκαίρι και τέτοια εποχή σιγά σιγά ρίχνει τα φυλλαράκια του και ετοιμάζεται για “ύπνο”.
Είχα όμως βγάλει κάποιες φωτογραφίες στις αρχές Ιουνίου, όταν το φυτό ήταν στα φόρτε του ενώ το blog δεν λειτουργούσε… Σήμερα τις πέτυχα στον υπολογιστή μου, μαζί με κάποιες σημειώσεις που κράτησα τότε και κάνω την καθυστερημένη ανάρτηση:
Έχω γράψει και παλιότερα γιαυτό το δέντρο ακακία Κωνσταντινουπόλεως Αlbisia julibrissim . Τα τελευταία τρία χρόνια έχω δυο στο μπαλκόνι μου. Είναι δυο δεντράκια που τα έχω μεγαλώσει από σποράκια. Δεν προβλέπεται να έχουν λαμπρό μέλλον καθώς μεγαλώνουν σε γλάστρες. Ακόμα δεν εχουν δώσει καμια ανθοφορία, αλλα πιστεύω τον ερχόμενο Ιούνιο θα το κάνουν.

Όπως έχω πει η ακακία είναι ενα φυτό υψηλής μελισσοκομικής αξίας αφου τα άνθη του εινα πλούσια σε νέκταρ. Ομως στα δυο δεντράκια που έχω στο μπαλκόνι έκανα μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Παράγουν και μελίτωμα και αν κατάλαβα καλα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παράγει και το πευκο. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές. Ένα μικρό ζουζούνι, παρόμοιο με την μαρχαλίνα του πεύκου αλλά μικρότερο κατά το ήμισυ και λευκό, φτιάχνει ενα είδος ιστού – κουκουλιου σαν την βαμβακαδα και παράγει ένα μελίτωμα. Το όλο σκηνικό ήταν υπό κλίμακα, καθώς και το δεντράκι ήταν πολύ μικρό και τα έντομα δεν πρόλαβαν να αναπτυχθούν. Προτίμησα να σώσω το κλαράκι μου από το να κάνω πειράματα και παρατηρήσεις.

Το δεντρό ψεκαστηκε διεξοδικά στα σημεία που είχαν τα παράσιτα με σαπουνόνερο για τρεις τέσσερις μέρες, μέχρι που καθάρισε τελείως. Το όλο συμβάν έλαβε χώρα κατά τις 5 Ιουνίου
piifpu: IMG_1027 1033 1037 1042
Έχει μεγάλα πόδια και δεν είναι κίτρινο κατά τα άλλα μοιάζει στον εργάτη. Το πρόσεξα μια φορά σε κάτι καλλωπιστικούς θάμνους του Δήμου.
Φαντάζομαι θα υπάρχουν απειρα ειδη και παραλλαγες.
[…] να περνά η ώρα… Ανεπίκαιρο το προηγούμενο άρθρο, ανεπίκαιρο και αυτό. Ίδια περίπτωση, είναι […]
[…] παλίοτερες αναφορές σε αυτό το blog εδώ κι εδώ […]
[…] δράση. Τη συγκεκριμένη προσβολή την έχω αναφέρει και παλιότερα. Μέλισσα δεν έχω δει ποτέ να ασχολείται με την ακακία σε […]
[…] και κρίνοντες, δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν τα διαφορετικά έντομα, κάνοντας αχταρμά κατά το κοινώς λεγόμενο στο κεφάλι […]