Καμιά φορά, κάποια πράγματα για να γίνουν πιο πειστικά, δεν αρκεί να μας τα εξηγήσουν, πρέπει να τα δούμε και με τα μάτια μας. Ο κόσμος των μελισσών όμως δεν είναι φτιαγμένος για τα δικά μας μάτια και πολλά μένουν απαρατήρητα και θεωρητικά. Μια μακροφωτογράφιση μπορεί να μας βγάλει απο τη δύσκολη θέση.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι δεν πρέπει να μένουν οι παλιές κερήθρες μέσα στην κυψέλη και να χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, γιατί η συνεχής χρήση μειώνει τις εσωτερικές διαστάσεις των κελιών.

beekeeping παλιά κερήθρα

Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάθε γέννα και μεταμόρφωση που λαμβάνει χώρα μέσα στο κελί, οι εργάτριες επισκευάζουν τον χώρο και τον καθαρίζουν απο υπολείμματα που μένουν μέσα. Κάθε τέτοια επισκευή, προσθέτει ένα νέο στρώμα στα τοιχώματα που σταδιακά γίνετε αιτία, ο ζωτικός χώρος που μένει για να φιλοξενήσει την επόμενη  μέλισσα,  να είναι σημαντικά μικρότερος.

bee / beekeeping παλιά κερήθρα

Οι επόμενες γενιές μελισσών είναι καταδικασμένες να μεταμορφώνονται, σε ένα διαρκώς συρρικνούμενο “καλούπι”, με αποτέλεσμα να είναι και οι ίδιες μικρότερες σε διαστάσεις. Οι διαστρωματώσεις αυτές φαίνονται καθαρά στις τομές αυτής της κερήθρας που είναι παλιότερη από έξη χρόνια.
beekeeping παλιά κερήθρα
Κάθε γέννα μέσα στο μαυρισμένο πλέον κερί, αφήνει κι από έναν νέο φλοιό που όλοι μαζί σχηματίζουν αυτή την εικόνα. Μια εικόνα, που είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με την ολοκαίνουρια κερήθρα, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα από τις μέλισσες για γέννα ή αποθήκευση τροφών.

honey-wax comb κερήθρα

honey-wax comb κερήθρα

Εδώ μπορεί κανείς να δει εκτός από τη διαφορά του χρώματος και τα λεπτότατα χωρίσματα -τοιχωμάτα των κελιών, που δεν φαίνεται να ξεπερνούν το ένα πέμπτο του χιλιοστού.

honey-wax comb κερήθρα

Ολα αυτά θα ενισχυθούν ξανά και ξανά στις μελοντικές γέννες, με αποτέλεσμα να δώσουν αυτή την εικόνα.

Η μέλισσα που ασφυκτιά μέσα σε αυτό το κελί, θα γεννηθεί μικρότερη.

bees / beekeeping παλιά κερήθρα

Αν δει κανείς προσεκτικά τη φωτογραφία θα προσέξει οτι η μεγαλύτερη συγκέντρωση υλικού γίνεται στον πυθμένα του παλιού κελιού.  Εκεί εστιάζετε κυρίως το πρόβλημα και γιαυτό είναι απαράδεκτες οι  πατέντες που αφαιρούν το πάνω μέρος των κελιών με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθεί τουλάχιστον η βάση. Συνολικά, η συχνή αλλαγή των κερηθρών γλυτώνει το μελίσσι κι απο άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν, τόσο με την υγειά του ίδιου του μελισσιού, όσο και την ποιότητα του μελιού που αποθηκεύουν οι μέλισσες σε αυτό. Οι παλιές κερήθρες, απαιτείται να απομακρύνονται μετά απο δυο με τρία χρόνια χρήσης.

IMG_8776 IMG_8278

female varroa destructor θυληκό βαρρόα

(και μέσα στον πανικό, να κι ένα βαρρόα )

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper