Στριμώγματα και κλειστοφοβία. Ψηφιακή τεχνολογία στη διάθεση του άπιστου Θωμά
Καμιά φορά, κάποια πράγματα για να γίνουν πιο πειστικά, δεν αρκεί να μας τα εξηγήσουν, πρέπει να τα δούμε και με τα μάτια μας. Ο κόσμος των μελισσών όμως δεν είναι φτιαγμένος για τα δικά μας μάτια και πολλά μένουν απαρατήρητα και θεωρητικά. Μια μακροφωτογράφιση μπορεί να μας βγάλει απο τη δύσκολη θέση.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι δεν πρέπει να μένουν οι παλιές κερήθρες μέσα στην κυψέλη και να χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, γιατί η συνεχής χρήση μειώνει τις εσωτερικές διαστάσεις των κελιών.
Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάθε γέννα και μεταμόρφωση που λαμβάνει χώρα μέσα στο κελί, οι εργάτριες επισκευάζουν τον χώρο και τον καθαρίζουν απο υπολείμματα που μένουν μέσα. Κάθε τέτοια επισκευή, προσθέτει ένα νέο στρώμα στα τοιχώματα που σταδιακά γίνετε αιτία, ο ζωτικός χώρος που μένει για να φιλοξενήσει την επόμενη μέλισσα, να είναι σημαντικά μικρότερος.
Οι επόμενες γενιές μελισσών είναι καταδικασμένες να μεταμορφώνονται, σε ένα διαρκώς συρρικνούμενο “καλούπι”, με αποτέλεσμα να είναι και οι ίδιες μικρότερες σε διαστάσεις. Οι διαστρωματώσεις αυτές φαίνονται καθαρά στις τομές αυτής της κερήθρας που είναι παλιότερη από έξη χρόνια.
Κάθε γέννα μέσα στο μαυρισμένο πλέον κερί, αφήνει κι από έναν νέο φλοιό που όλοι μαζί σχηματίζουν αυτή την εικόνα. Μια εικόνα, που είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με την ολοκαίνουρια κερήθρα, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα από τις μέλισσες για γέννα ή αποθήκευση τροφών.

Εδώ μπορεί κανείς να δει εκτός από τη διαφορά του χρώματος και τα λεπτότατα χωρίσματα -τοιχωμάτα των κελιών, που δεν φαίνεται να ξεπερνούν το ένα πέμπτο του χιλιοστού.

Ολα αυτά θα ενισχυθούν ξανά και ξανά στις μελοντικές γέννες, με αποτέλεσμα να δώσουν αυτή την εικόνα.
Αν δει κανείς προσεκτικά τη φωτογραφία θα προσέξει οτι η μεγαλύτερη συγκέντρωση υλικού γίνεται στον πυθμένα του παλιού κελιού. Εκεί εστιάζετε κυρίως το πρόβλημα και γιαυτό είναι απαράδεκτες οι πατέντες που αφαιρούν το πάνω μέρος των κελιών με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθεί τουλάχιστον η βάση. Συνολικά, η συχνή αλλαγή των κερηθρών γλυτώνει το μελίσσι κι απο άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν, τόσο με την υγειά του ίδιου του μελισσιού, όσο και την ποιότητα του μελιού που αποθηκεύουν οι μέλισσες σε αυτό. Οι παλιές κερήθρες, απαιτείται να απομακρύνονται μετά απο δυο με τρία χρόνια χρήσης.
(και μέσα στον πανικό, να κι ένα βαρρόα )
Κώστα Καλή Χρονιά με υγεία και καλά μελίσσια.Μια κερήθρα που πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί εχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα άσχετα με το πόων χρονών είναι.Δλδ μια που χρησιμοποιούμε μόνο στον μελιτοθάλαμο έχει πολύ περισσότερα χρόνια ζωής από αυτή που είναι στον εμβρυοθάλαμο και μάλιστα αυτη που είναι στο κέντρο με αποτέλεσμα η μάνα να γεννά συνέχεια σε αυτές.Το χαρ/τικό μιας κερήθρας που θέλει λοιπόν άμεση αντ/ση είναι αυτή που τα κελιά της έχουν αρχίσει εσωτερικά από εξάγωνα να γίνονται στρογγυλά.
Χρόνια πολλά Μάρκο. Είσαι ακριβέστατος. Εχεις απόλυτο δίκιο που τις διαχωρίζεις σε αυτές που είναι στο μελιτοθάλαμο και σε αυτές που είναι στον εμβρυοθάλαμο.
Αυτό που λες με τον στρογγυλό πυθμένα και τον εξάγωνο είναι πράγματι ξεκάθαρο και στις φωτογραφίες
ωραίο θέμα, πολύ ωραίες οι φωτογραφίες, συμπέρασμα μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση!
καλή χρονιά Κώστα!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά .
Είσαι θεός, τι φωτογραφίες είναι αυτές !!!!!! κι όπως λέει κι πο Σάκης Μ παραπάνω ¨συμπέρασμα μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση!¨
Ότι και να δει ο άπιστος Θωμάς πάλι άπιστος θα μείνει…Πάντως οι έως γελοίες ιδέες που διατυπώνονται για επαναχρησιμοποίηση των ακατάλληλων κερηθρών είναι άνευ λογικής και φυσικά χωρίς τη στοιχειώδη γνώση της σημασίας να ανανεώνονται οι κερήθρες. Τα κουκούλια φιλοξενούν αρκετούς βρωμερούς μικροοργανισμούς- και ασφαλώς τη βαρόα-οι μελισσοκόμοι συνήθως βλέπουν μόνο τη βαρόα…
Από τις καλύτερες μελισσοκομικές αναρτήσεις! Και σε καλή εποχή, που ο κόσμος πρέπει να λιώσει και να πετάξει παλιό υλικό.
Μεγαλείο!!!!!!
Εδώ κολάι ….το μια εικόνα χίλιες σελίδες λέξεις…
Και το βαρρόα μαγεία , τι είναι να σου κάτσει όμως το άτιμο.
Σάκη, Κώστα, Σπύρο, χαίρομαι που σας άρεσε.
π.Σπύρο δυστυχώς, ξέρεις καλύτερα απο μένα, οτι η γελοιότητα υπερισχύει και παρασύρει όλους τους άσχετους.
Ιδανικά πρέπει να βρούμε λύση και για αυτό κάποια στιγμή
Θεοδόση.. να σε πληροφορίσω οτι αυτή τη στιγμή παίζει να έχω πιο πολλά βαρροά στις κυψέλες, παρά μέλισσες….
οπότε είναι ευκολο να το φωτογραφίζω. Ειμαι στη δυσάρεστη θέση να ετοιμάζω μέσα στις επόμενες μέρες μια αναρτηση με πολύ περισσότερες εικόνες με varroa.
Χρόνια Πολλα πρώτα !Μερακλης όπως παντα .Ένα μεγάλο μπράβο κι απο μένα .
Γεια σου Κώστα με τα ωραία σου! Έχεις πάρει φωτιά τις τελευταίες ημέρες… Χαίρομαι που είσαι ορεξάτος και μας χαριζεις ωραίες στιγμές! Ευχαριστώ και πάλι
Μακάρι να είχα χρόνο να έβαζα περισσότερα… 🙂
[…] κελιού πρέπει να είναι πεντακάθαρος, όπως έχω πει και παλιότερα όταν έλεγα πόσο απαράδεκτες είναι τεχνικές […]
[…] από τις εργάτριες. Αυτά τα μαύρα κελιά, είναι η αιτία για την οποία θέλουμε να ανανεώνουμε τις […]