Το σύρμα που στηρίζει το φύλλο κερήθρας στο πλαίσιο, μπορεί σαφέστατα να επηρρεάσει τη γέννα της βασίλισας ή την εξέλιξη της γέννας. Έτσι, όταν κατα τη συναρμολόγιση του πλαισίου,  το ζεστό σύρμα βυθιστεί στο κερί τόσο, ώστε να είναι προσβάσιμο από τις μέλισσες, είτε θα ακυρώσει τα συγκεκριμένα κελιά αφού η βασίλισσα δεν θα γεννήσει σε αυτά, είτε τα αυγά θα αφαιρεθούν αργότερα από τις εργάτριες.

Γεννημένη κερήθρα

Η βασίλισσα έχει γεννήσει μόνο στα κελιά από τα οποία ΔΕΝ διέρχεται το σύρμα

Ο βασιλικός πολτός που θα έρθει σε επαφή με το μεταλλικό σύρμα τις πρώτες μέρες του ταίσματος των προνυμφών θα αλλοιωθεί και οι εργάτριες θα αφαιρέσουν τον προβληματικό γόνο.

Η εικόνα του πλαισίου με αυτό το πρόβλημα είναι χαρακτηριστική. Ο συμπαγής γόνος διακόπτεται από την μια σειρά κελία που έχουν ¨ακυρωθεί” από την διέλευση του σύρματος.

Στα σημεία που παρουσιάζει κενά ο γόνος, περνάει το σύρμα που στηρίζει την κερήθρα

Στα σημεία που παρουσιάζει κενά ο γόνος, περνάει το σύρμα που στηρίζει την κερήθρα

Αυτό μπορεί να το δεί κανείς ακόμα και σε άδεια πλαίσια. Η χρήση του κελιού και ειδικά η γέννα, σταδιακά σκουραίνει το χρώμα του κεριού. Στις κερήθρες που το σύρμα εμπόδισε τις γέννες, βλέπουμε ότι ενώ όλη η επιφάνεια έχει σκουρύνει, τα κελιά απο τα οποία περνά το σύρμα διατηρούν καλυτερα το πρώτο τους χρώμα. Αρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα κελιά από τα οποία περνά το σύρμα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις μέλισσες με αποτέλεσμα να μην έχουν σκουρίνει

Τα κελιά από τα οποία περνά το σύρμα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις μέλισσες με αποτέλεσμα να μην έχουν σκουρύνει

Είναι σαφής η επιρροή που έχουν ακόμα και οι πιο απλές ενέργειες μας στην ομαλή λειτουργία μια κυψέλης. Ο πυθμένας ενός λειτουργικού κελιού πρέπει να είναι πεντακάθαρος, όπως έχω πει και παλιότερα όταν έλεγα πόσο απαράδεκτες είναι τεχνικές “συντήρισης” παλιών κερηθρών. Όταν δεις πόσο το ενοχλεί ακόμα και το καινούριο όταν έχει ατέλειες φαντάσου πόσο βλάπτεις με το παλιό και πολυμεταχειρισμένο.

piifpu: IMG_5426, IMG_9235, IMG_9730

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper