Κάπου εκεί συνήθως, 31 Δεκέμβρη (;) 1 Ιανουαρίου (;) ανεβάζω ένα, ας πούμε απολογιστικό post κάθε έτους. Φέτος άργησα λίγο.

Το 2017 διαδέχθηκε άξια τα προηγούμενα χρόνια που κυλάνε περίεργα για μένα, όπως και για τους περισσότερους φαντάζομαι. Όπως έχω πει όμως προσπαθώ να κρατώ αυτό το “ημερολόγιο” μακριά από προσωπικές αναφορές εκτός αν αφορούν τις μέλισσες!

Στα μελισσοκομικά λοιπόν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα, αφού το 2017 πήγαμε με τον Μανώλη στο Άργος (εγώ για πρώτη φορά) κι αποκόμισα μερικές νέες εμπειρίες από τις μέλισσες, είδα από πρώτο χέρι τις βελανιδιές της Φωκίδας, χαροπάλεψα με τις φωτιές του Λαγονησιού και αγχώθηκα με τις φωτιές του Υμηττού. Δηλητηριαστήκαμε σε ένα προσωρινό μελισσοκομείο στην Γλυφάδα, έχασα μερικά μελίσσια από άγνωστους λόγους, έπιασα μερικούς αφεσμούς στην πόλη, είδα κυψέλες μου να τρέχουν μέλια από τους καύσωνες.

Χαρουπιά, Κερωνία Ceratonia siliqua

Έκανα μερικούς καλούς τρύγους για τα δεδομένα μου και έμαθα αρκετά νέα πράγματα. Οργάνωσα λίγο καλύτερα τους χώρους μου και τώρα περιμένω με “υγιή αγωνία” (υπάρχει κι αυτό) την άνοιξη για να δω πως θα εφαρμόσω.

Η πρωτοχρονιά είναι ένα συμβολικό ορόσημο στη μελισσοκομία. Η περίοδος αυτή και γενικά ο χειμώνας, δεν συνδέονται σε καμιά περίπτωση με αλλαγές ξεκινήματα ή τελειώματα. Είναι μέρες που αργά και σταθερά θα συμμαζευτούν κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες ώστε η επερχόμενη άνοιξη να αναζωογονήσει τόσο τις μέλισσες όσο κι εμάς που τις αγαπάμε 🙂

Εύχομαι σε όλους, μια χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη σε όλα.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper