Ρεζεντά (Reseda), είναι το γένος δικοτυλήδονων φυτών της οικογένειας των ρεζεντιδών. που περιλαμβάνει περίπου 60 είδη φυτών, ιθαγενή κυρίως των μεσογειακών περιοχών. Με βάση αυτό το 60 δεν θα πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι το εικονιζόμενο είναι το Reseda alba, αλλά θα το τολμήσω.

Reseda alba

Reseda alba

( Η ελληνική χλωρίδα, εκτός από το είδος Reseda alba, περιλαμβάνει και άλλα 6 είδη, τα: Reseda lutea, Reseda luteola, Reseda phyteuma, Reseda jacquinii, Reseda tymphaea και Reseda arabica.)

Ρεζεντά η λευκή λοιπόν ή Ρεζεντά, βρωμούσα, Λευκή Ώχρα. Αγγλικά  white mignonette ή white upright mignonette.

Μονοετές ή και πιο σπάνια πολυετές θαμνώδες φυτό, με όρθιο βλαστό που φτάνει τα 90 εκατοστά.  Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο ανάλογα το υψόμετρο και την υγρασία και οι μέλισσες το αγαπάνε πολύ και παίρνουν κυρίως γύρη από το άνθος. Eίναι μεσογειακό φυτό όπως είπα, το συναντάμε όμως ακόμα και στην Αυστραλία. Χρησιμοποιείται σαν βαφή για να δώσει κίτρινο, ενώ σαν βότανο θεωρείται καταπραϋντικό.

Πληροφορίες από το phytolotigio.blogspot:  Το όνομα του γένους, το οποίο είναι επίσης και το όνομα της οικογένειας, προέρχεται από το “resedare” Λατινική = κατευναστικό, αναφερόμενο στις ιδιότητες των φυτικών φαρμάκων. Το όνομα του είδους, σημαίνει λευκό άνθος.

Πηγές:

phytologio.blogspot.com.cy
en.wikipedia.org
ygeiaonline.gr

μελισσοκομικά φυτά

μελισσοκομικά φυτά

 

piifpu: img5933 10032018 5936 5960

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper