
Μπορεί να μην έχω γράψω για καιρό, αλλά θέλω να πιστεύω, οτι αυτό το post θα σας αποζημιώσει. Είναι η συνταγή για τα καλύτερα μελομακάρονα του κόσμου…
Και είναι τα καλύτερα, με παρόμοια λογική με το καλύτερο μέλι του κόσμου που περιέγραφα παλιότερα. Αυτή τη φορά όμως, όχι τόσο γιατί είναι δικά μου, όσο γιατί μεγάλωσα με αυτά!
Είναι ίδια περίπτωση με την αναντικατάστατη μαγειρίτσα της μαμάς μου. Αυτή έτρωγα και τρώω κάθε πάσχα, αύτη είναι για μένα η αυθεντική συνταγή. Αυτά εδώ λοιπόν, είναι τα μελομακάρονα του πατέρα μου και τα Χριστούγεννα μπορούν να έχουν μόνο αυτή τη γεύση.
Τέσσερα χρόνια μετά όμως, αφενός μεν τη φρεσκάρω, αφετέρου δε είναι λίγο διαφορετική και τρίτον έχω φωτογραφημένη τη διαδικασία.

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου
Φοινίκια Χίου όπως λένε και οι σημειώσεις:
Υλικά:
1 πακέτο vitam (γκρίζα διαφήμιση αλλά ακολουθώ τη συνταγή του μπαμπά) 250gr (φυτικό)
2 ποτήρια καλαμποκέλαιο (νεροπότηρα δηλαδή 250αρια)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
“ξέσμα” 2 πορτοκαλιών (ο πατέρας δεν κωλώνει.. βγαίνει στο δρόμο και κόβει νεράντζια κάνοντας το εξαιρετικά πιο αρωματικό)
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/4 του κουταλιού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κιλό αλεύρι Νο 2 (μύλων Αγ. Γεωργίου)
1/4 Αλεύρι Νο 1
Εκτέλεση:
(προσοχή… το αποτέλεσμα είναι ποοοοολλά μελομακάρονα!)
Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το vitam.
Mαζί με όλα τα άλλα υλικά (πλην άλευρων) ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. (στην
παλιά συνταγή τα υλικά έμπαιναν με τάξη και σειρά.. ίσως αυτό είναι πιο σωστό)
Προσθέτουμε το το αλεύρι. Όπως πολύ σωστά είπε ο “σεφ”, το αλεύρι μπορεί να είναι περισσότερο, μπορεί και λιγότερο. Θα φανεί στην πορεία πόσο αντέχει το μείγμα ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη. Αυτό είναι που θα διορθώσει και τυχόν λάθη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας και τα αφήνουμε σε ενα ταψάκι (δεν απλώνουμε λάδια κλπ.. πιθανότατα θα στραγγίξουν λίγο απο μόνα τους.)
Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου
Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου
Προθερμαίνουμε τον φόυρνο για λίγο και βάζουμε τα “κεφτεδάκια” που φτίαξαμε με τη ζύμη μας στους 180 για 30 λεπτά (???). Εδώ κι αν σηκώνει αποκλίσεις- τόσο λένε οι σημειώσεις, αλλα εμείς τα αφήσαμε πολυ πιο λίγο.
Το σημαντικό είναι να ροδίσουν απο πάνω.

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου
Όταν γίνει αυτό τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Απαραίτητο συστατικό είναι η θήκη χαρτοπετσετών που έχει ο πατέρας μου για τη διακόσμιση… Άλλοι πάλι, κάνουν καρό τα μελομακάρονα τους στον τρίφτη για το τυρί.

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου
Ο πατέρας μου όμως θεωρεί οτι το καλύτερο όλων είναι η συγκεκριμένη σχαρούλα από μια παλία θήκη για χαρτοπετσέτες. Να δεις που τη χρονιά που θα του την κρύψω θα φάμε μόνο κουραμπιέδες
Σιρόπι:
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
μισό ποτήρι μέλι
μισό στυμμένο λεμόνι
(μια χρονιά ο σεφ απέφυγε τη ζάχαρη και διπλασίασε το μέλι. Λογικό αν σκεφτείς οτι είμαστε μελισσοκόμοι, αλλά το σιρόπι δεν έδεσε τελικά τόσο καλά. Ας επιτρέψουμε λοιπόν στη φουκαρίαρα τη ζάχαρη να έχει θέση στη συνταγή μας.)
Τα υλικά του σιροπιου ζεσταίνονται σε χαμηλή φωτιά και μόλις δείξουν ότι πάνε να πάρουν βράση σβήνουμε. Στο ζεστό μείγμα βουτάμε λίγα, λιγα τα μελομακάρονα μας και τα βγάζουμε μετ ην τρυπητή κουτάλα. Οσο περισσότερο τα αφήσουμε μέσα, τόσο περισσότερο θα “πιουν”
Απαραίτητη γαρνιτούρα:
Σπασμένα καρύδια ανακατεμένα με ζάχαρη κανέλα και τριμμένο γαρύφαλλο.

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου
Οταν τελειώσουν όλα το πασπαλίζουμε απο πάνω και κολλάει στα σιροπιασμένα μελομακάρονα…

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου
Mικρό μυστικό. Κάντε τα μικρά σαν μπουκίτσες και όχι μεγάλα και άχαρα σαν μπιφτέκια. Τα μικρά είναι υποχθόνια και τα τρώει ο κόσμος 10-10
Καλη όρεξη και καλές γιορτές σε όλους !
piifpu: IMG_5518
Σχετικά
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΡΑΒΟ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Συγχαρητήρια για αυτή την γευστική ανάρτηση!
Θα την φτιάξω και θα σου πω τα αποτελέσματα!
Προτρέχω και θα συμφωνήσω για την μεριδοποίηση …ουκ εν τω πολώ το ευ …εξ΄’αλλου και μάλιστα η επανάληψη είναι ο πιό σύντομος και κάλύτερος δρόμος…
τέλος πάντων φίλε Κώστα μας άνοιξες την όρεξη και … θα μας κακομάθεις!
Θα χαρώ πολύ να τα πούμε και από κοντά μιας και γειτνιάζουμε !
Να συμπληρώσω πως οι φωτογραφίες είναι έκτακτες , όπως πάντα , και πωςεκείνη με τη ηγραφή της συνταγής είναι μαγευτική! Καταπληκτική μαγειρική γραφή δεξιόχειρη μάλιστα, όπου η αποτύπωση εγκλωβίζει το μεράκι για την μαγειρική… η σημείωση ξέσμα με τσάκισε ευχάριστα!
και πάλι εύγε για την συνταγή , δυστυχώς στα μελισσοκομικά μπλόκ τις…ξεχνάμε…αλλά μάλλον θα πρέπει να γράφουμε και για τέτοιες γευσεις!
Καλα Χριστούγεννα Τασο, καλα χριστουγεννα Σπύρο! Χαίρομαι που σας άρεσε. Σπύρο στείλε μου mail με το mail σου…
Έγραψες πάλι.
Τρέχουν τα σάλια μου και φωνάζω στη μάνα μου ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΦΑΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕ?????
Μην ξεχνάμε το βασικό στο ζύμωμα.
Δεν ζυμώνεις πολύ.
Ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τέλος.
Καλοφάγωτα.
Γεια σου φίλε Κώστα. Είμαι καινούργιος στο θέμα της μελισσοκομίας αλλά με έχει κεντρίσει πολύ. Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει όλα σου τα post και με βοήθησαν αρκετά. Παράλληλα διαβάζω το αγγλικό βιβλίο beekeeping for dummies το οποίο μπορώ να πω ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρον και ελπίζω όταν τελειώσω με αυτό να πάρω και κάποιο άλλο. Παρόλο που είμαι πολύ καινούργιος ανυπομονώ να ξεκινήσω και εγώ την ενασχόληση μου σε αυτόν το μαγικό κόσμο της μελισσοκομίας αλλά δεν θέλω να βιαστώ γιατί λόγο απειρίας το πιθανότερο είναι να ταλαιπωρώ τις μέλισσες μου αντί να τις φροντίζω.
Καλά μέλια και καλή συνέχεια.
Θα φαμε Νικο ΥΠΟΜΟΝΗΗΗΗΗ 🙂
ΓιάννηΜανώλη με το καλό να κάνεις μελισσακια σου εύχομαι.
Δεν τε έχω υπόψιν μου το βιβλίο αν και φαίνεται να έχει πλάκα. Θα σου πρότινα να κάνεις οπωσδήποτε σεμινάρια στο ΙΓΕ (περισσότερες πληροφορίες:
ΙΓΕ, Κηφησίας 182, τηλ. 210 8011146 – 210 8083312) Επίσης εχε υπόψιν σου οτι ο ξένος τύπος δεν καλύπτει τις ιδεταιρότητες της Ελλάδας.
Αν πιστεύεις οτι εγώ δεν ταλαιπωρώ τα μελίσσια μου θα πρέπει να τα ρωτήσεις τι γνώμη τους για μένα και αν πιστεύεις οτι και οι επαγγελματίες της παρέας δεν ταλαιπωρούν τα δικά τους μάλλον είσαι πολύ ρομαντικός.
Καποιον ταλαιπωρουμε ολοι για να μαθουμε.
Δες το αλλιώς.. όποιος αγαπάει παινεύει… έμπαινε και μη μασάς.. κανε μελίσσια!
Μελισσοκόμος και Χιώτισα (αλλά στην Αθήνα).Παρακολουθώ το blog από την αρχή και σ’ ευχαριστώ από καρδιάς.
Η συνταγή είναι οι κουρκουμπίνοι (αν ρωτήσεις τον πατέρα αου θα θυμάται) .Καλή χρονιά σε όλους κι εύχομαι το 2011 να μας φέρει χαρούμενη δουλειά κοντά στα μελισσάκια μας.
Κώστα έχεις καταγωγή από Χίο?
Argi – Yianni.. Δεν έχω κάποια σχέση με τη Χίο πέρα απο ενα μικρό στρατιωτικό πέρασμα και την ελπίδα οτι κάποτε θα την επισκευτώ και τουριστικά γιατι την θεωρώ πανέμορφη!
Κώστα Χρόνια πολλά , να περάσεις καλά τις εορτές με την οικογένεια σου!
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά!
Με χαρα και ευτυχία να περάσεις της άγιες μέρες εσύ και όλη σου η οικογένεια!
ΥΓ πήρα κέρασμα απο τα φοινίκια σου.
Χρόνια πολλά ,Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη ,ειρήνη και ευτυχία.
Η ελπίδα να κυριαρχήσει στον κόσμο, για κάτι καλύτερο.
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη.
Χρονια πολλα με υγεια και ευτυχια
Να είστε καλά ολοι. Ευχαρτιστώ για τις ευχές και ανταποδίδω.
Υγεία πάνω απ όλα
Χρόνια πολλά και καλά
Καλή Χρονιά
Εύχομαι Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά!
Χρόνια πολλά και
ευτυχισμένο το νέο έτος !!!
Εχω καιρό να δω το τι γράφεις Κώστα.
Σε έχασα μέσα στην αλλαγή του blog/site, αλλά σήμερα σε ξαναβρήκα!!!
Καταπληκτικό αυτό που βλέπω και οι φωτογραφίες σου…… απλά….. αριστούργημα!!!
‘Εχεις τον θαυμασμό μου, μπράβο σου!!!
καλη χρονία και με υγεία!
Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά!