Μπορεί να μην έχω γράψω για καιρό, αλλά θέλω να πιστεύω, οτι αυτό το post θα σας αποζημιώσει. Είναι η συνταγή για τα καλύτερα μελομακάρονα του κόσμου…

Και είναι τα καλύτερα, με παρόμοια λογική με το καλύτερο μέλι του κόσμου που περιέγραφα παλιότερα. Αυτή τη φορά όμως, όχι τόσο γιατί είναι δικά μου, όσο γιατί μεγάλωσα με αυτά!

Είναι ίδια περίπτωση με την αναντικατάστατη μαγειρίτσα της μαμάς μου. Αυτή έτρωγα και τρώω κάθε πάσχα, αύτη είναι για μένα η αυθεντική συνταγή. Αυτά εδώ λοιπόν,  είναι τα μελομακάρονα του πατέρα μου και τα Χριστούγεννα μπορούν να έχουν μόνο αυτή τη γεύση.

Είχα γράψει και παλιότερα μια συνταγή.

Τέσσερα χρόνια μετά όμως, αφενός μεν τη φρεσκάρω, αφετέρου δε είναι λίγο διαφορετική και τρίτον έχω φωτογραφημένη τη διαδικασία.

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου


Φοινίκια Χίου
όπως λένε και οι σημειώσεις:

Υλικά:
1 πακέτο vitam (γκρίζα διαφήμιση αλλά ακολουθώ τη συνταγή του μπαμπά) 250gr (φυτικό)
2 ποτήρια καλαμποκέλαιο (νεροπότηρα δηλαδή 250αρια)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
“ξέσμα” 2 πορτοκαλιών (ο πατέρας δεν κωλώνει.. βγαίνει στο δρόμο και κόβει νεράντζια κάνοντας το εξαιρετικά πιο αρωματικό)
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/4 του κουταλιού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κιλό αλεύρι Νο 2 (μύλων Αγ. Γεωργίου)
1/4 Αλεύρι Νο 1

Εκτέλεση:
(προσοχή… το αποτέλεσμα είναι ποοοοολλά μελομακάρονα!)
Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το vitam.
Mαζί με όλα τα άλλα υλικά (πλην άλευρων) ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. (στην παλιά συνταγή τα υλικά έμπαιναν με τάξη και σειρά.. ίσως αυτό είναι πιο σωστό)

Προσθέτουμε το το αλεύρι. Όπως πολύ σωστά είπε ο “σεφ”, το αλεύρι μπορεί να είναι περισσότερο, μπορεί και λιγότερο. Θα φανεί στην πορεία πόσο αντέχει το μείγμα ώστε να γίνει μια ωραία ζύμη. Αυτό είναι που θα διορθώσει και τυχόν λάθη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας και τα αφήνουμε σε ενα ταψάκι (δεν απλώνουμε λάδια κλπ.. πιθανότατα θα στραγγίξουν λίγο απο μόνα τους.)

Προθερμαίνουμε τον φόυρνο για λίγο και βάζουμε τα “κεφτεδάκια” που φτίαξαμε με τη ζύμη μας στους 180 για 30 λεπτά (???). Εδώ κι αν σηκώνει αποκλίσεις- τόσο λένε οι σημειώσεις, αλλα εμείς τα αφήσαμε πολυ πιο λίγο.

Το σημαντικό είναι να ροδίσουν απο πάνω.

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Όταν γίνει αυτό τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Απαραίτητο συστατικό είναι η θήκη χαρτοπετσετών που έχει ο πατέρας μου για τη διακόσμιση… Άλλοι πάλι, κάνουν καρό τα μελομακάρονα τους στον τρίφτη για το τυρί.

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Ο πατέρας μου όμως θεωρεί οτι το καλύτερο όλων είναι η συγκεκριμένη σχαρούλα από μια παλία θήκη για χαρτοπετσέτες. Να δεις που τη χρονιά που θα του την κρύψω θα φάμε μόνο κουραμπιέδες

Σιρόπι:
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
μισό ποτήρι μέλι
μισό στυμμένο λεμόνι
(μια χρονιά ο σεφ απέφυγε τη ζάχαρη και διπλασίασε το μέλι. Λογικό αν σκεφτείς οτι είμαστε μελισσοκόμοι, αλλά το σιρόπι δεν έδεσε τελικά τόσο καλά. Ας επιτρέψουμε λοιπόν στη φουκαρίαρα τη ζάχαρη να έχει θέση στη συνταγή μας.)
Τα υλικά του σιροπιου ζεσταίνονται σε χαμηλή φωτιά και μόλις δείξουν ότι πάνε να πάρουν βράση σβήνουμε. Στο ζεστό μείγμα βουτάμε λίγα, λιγα  τα μελομακάρονα μας και τα βγάζουμε μετ ην τρυπητή κουτάλα. Οσο περισσότερο τα αφήσουμε μέσα, τόσο περισσότερο θα “πιουν”

Απαραίτητη γαρνιτούρα:
Σπασμένα καρύδια ανακατεμένα με ζάχαρη κανέλα και τριμμένο γαρύφαλλο.
Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Οταν τελειώσουν όλα το πασπαλίζουμε απο πάνω και κολλάει στα σιροπιασμένα μελομακάρονα…

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Mικρό μυστικό. Κάντε τα μικρά σαν μπουκίτσες και όχι μεγάλα και άχαρα σαν μπιφτέκια. Τα μικρά είναι υποχθόνια και τα τρώει ο κόσμος 10-10
Καλη όρεξη και καλές γιορτές σε όλους !
piifpu: IMG_5518
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper