Thursday, October 01, 2009

To μελίσσι που το έφαγαν οι σφήκες.

όπως έλεγα στο προηγούμενο post, ένα από τα (3) μελίσσια της Φωκίδας το τσάκισαν οι σφήκες. Δεν μπορώ να είμαι ακριβης στο τι έγινε. Κάποια στιγμή στις αρχές προς μέσα Αυγούστου ο πατέρας μου είδε το συγκεκριμένο μελίσσι. Οχι προσεκτικά, αλλά τουλάχιστον είναι σε θέση να πει ότι ήταν ζωντανό. Εγώ το είχα δει γύρω στις 10 Ιουλίου και ήταν μια χαρά.

Όταν έφτασα στις 31 Αυγούστου το πράγμα φώναζε. Μαλλον η σιωπή φώναζε. Απο την πόρτα της κυψέλης δεν έβγαινε τίποτα. Δεν υπήρχε περίπτωση να έχει μέσα κάτι ζωντανό, εκτός από κηρόσκωρο. Τελικά δεν ειχε ουτε αυτό.

bees


Τα πλαίσια.. Κατάστεγνα, ούτε γονο νεκρο ή ζωντανό, ούτε γύρη ούτε μέλι, ούτε μια νεκρή μέλισσα. Μόνο ένα ανοιχτό βασιλικό κελί μαρτυρούσε οτι σε κάποιο σταδιο το μελίσσι προσπάθησε να κάνει βασίλισσα. Πιστεύω όμως οτι δεν έχει καμια σχεση με την περίπτωση και ειναι απομεινάρι κάποιας παλιάς σμηνουργίας.

Απόδειξη οτι τα σερσενια αναλάμβαναν τον συνεχή καθαρισμό της κυψέλης είναι το γεγονός οτι τα πλαίσια που έφερα στην Αθήνα, έπιασαν αυτομάτως κηρόσκωρο. ενω όσο ήταν στο χωριό ηταν ατόφια, προφανώς γιατι τα σερσένια έτρωγαν ακόμα και τις προνύμφης. Το διπλανό μελίσσι ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

bees


Εμφανώς ταλαιπωρημένο αλλα καλα. ΄Αυτο τουλάχιστον είχε καταφέρει να πάρει μαζί του και ένα-δυο απο τους εχθρούς. Μάρτυρες τα πτώματα τους στην είσοδο. Το αχόρταγο τερατάκι όμως συνέχιζε το καταστροφικό του έργο.

bees


bees


Το μόνο μέτρο που έκανα τώρα ήταν να μικρύνω αισθητά την είσοδο. Το λάθος που έκανα πριν είναι οτι οταν τα μελισσια εσφιζαν απο ζωή, αφαίρεσα εντελώς τις πόρτες εισόδου για να διευκολύνω την κίνηση. Ετσι οταν αργότερα τα μελίσσια σμηνουργισαν (εγω έλειπα) και αποδυναμώθηκαν, δεν υπήρχαν πολλοι φρουροι να φυλάξουν τις εισόδους. "Μπηκαν στην πολη οι οχτροι" κι εμεις τώρα μειναμε με τα κουτια και τις φωτογραφίες. Ζωή σε λόγου μας και πάμε για αλλα.

Εχω πλήρη συνείδηση οτι τα εν λογω μελίσσια, είναι πειραματικά για να δω πόσο και πως, είναι σε θέση να επιβιώσουν με σχεδόν μηδενική περιποίηση. Παρόλα αυτα και για να μην προκαλούμε και εντελώς την τύχη μας, το "ελεύθερο πενταράκι" που είχα πιο δίπλα, το μετέφερα στην Αθηνα για να το βοηθήσω να ξεχειμώνιασει. Συντομα θα γράψω και για αυτό.

Οποτε διορθώνοντας τα μαθηματικά του προηγούμενου post, λεμε οτι είμαστε άλλο ένα μελίσσι μείον, οποτε εχουμε ένα στο χωριό. Και επειδή οι μελισσοκόμοι ξέρουν, ενα = κανένα. Αν τα καταφέρει και βγάλει το χειμώνα θα προσπαθήσω την άνοιξη να φερω μερικά ακόμα, για να συνεχίσουμε το "project Φωκίδα"

Labels: ,

6 Comments:

 • At 12:15 AM, Blogger spyros said…

  η τελευταία φωτο (οι μέλισσες που περιμένουν το σερσένι) είναι εκπληκτική!!!

   
 • At 9:27 AM, Blogger Beekeeper said…

  Σπυρο προσπαθύσα το Σάββατο να το βγάλω βιντεο Λες και με θυμόταν (μου χε ξεφυγει πριν δυο φορες απο τη μυγοσκοτωστρα) οσο καθμουν μπροστα στην κυψέλη με τη μηχανη δεν παταγε. Μολις σηκωνομουνα να φυγω, εμφανιζόταν.

  Που θα παέι θα το βγάλω και βιντεο

   
 • At 12:00 AM, Blogger Pagonelos said…

  Αν θυμάμαι καλά τραβάς με την Canon 450D και κάποιο Macro φακό. Τι ρυθμίσεις παίζεις??? Τα video που έχεις ανεβάσει στο vimeo (κυρίως με την μπριζόλα) με τι τα τραβάς???

  Αυτό που είπε ο Παναγιώτης είναι το πιο σωστό.
  Σε βλέπουν και λένε "Ο ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ Ο ΣΚΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ" και δεν κοτάνε να έρθουν κοντά.
  Βάλε τρίποδο, νέταρε και άστο να γράψει τα πάντα.

   
 • At 8:52 PM, Blogger Pasxos said…

  ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ

   
 • At 9:25 PM, Blogger Beekeeper said…

  Ευχαρίστως να σε βοηθίσω αν μπορώ και είμαι και σίγουρος οτι σε οποιο μελισσοκομικό blog και αν ρωτήσεις οτι δείποτε, παλι θα πάρεις απαντησεις σε ότι απαντιεται

   

Post a Comment

<< Home