To Cynanchum acutum κοινώς σαρμασίκι, είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, ενδημικό σε Ασία και Ευρώπη. Το όνομα κυνάγχουμ (Cynanchum) που αφορά στο γένος, έχει τις ρίζες του στις Ελληνικές  λέξεις Κύνος και Αγχόνη και στα αγγλικά το συναντάμε με το όνομα dog-strangling vine, σε ελεύθερη μετάφραση, σκυλοπνίχτης άμπελος…

  Σαρμασίκι Cynanchum acutum

 

Υποθέτω το όνομα αυτό έχει να κάνει με την εξαιρετική ικανότητα του φυτού στην περιτύλιξη των γειτονικών φυτών.

Σαρμασίκι Cynanchum acutum

Έχει μάλιστα και γλωσσικό – πολιτισμικό –  ιστορικό ενδιαφέρον, το ότι ο επιστήμονας – παρατηρητής (Carolus Linnaeus – 1753) δανείζεται ελληνικές λέξεις για να φτιάξει την λατινική ονομασία, ενώ οι Έλληνες χρησιμοποιούν μια τουρκική λέξη sarmaşik = κισσός για να δώσουν μια κοινή ονομασία = Σαρμασίκι.
Το γένος αριθμεί περίπου 300 είδη. Κάποιο από αυτά (λογικά το Cynanchum acutum) φωτογράφισα τις προηγούμενες μέρες κοντά στην Ερέτρια.
Ευχαριστώ θερμά τον βιολόγο κ. Ανδρέα Ζήκο, που με βοήθησε στην αναγνώριση του φυτού.

Όπως με όλα τα μελισσοκομικά φυτά έτσι κι εδώ ισχύει το ότι ναι μεν έχεις μια ικανοποιητική ανθοφορία, δεν είναι όμως πάντα προσβάσιμη από τις μέλισσες, αφού παράμετροι όπως η υγρασία και η θερμοκρασία, κάνουν περισσότερο ή λιγότερο επιθυμητή την επίσκεψη των εντόμων.Πρωτοείδα το φυτό κατεκλεισμένο από έντομα στις 4- 5 το μεσημέρι, όχι όμως μέλισσες αλλά σφήκες!

Σαρμασίκι Cynanchum acutumΣαρμασίκι Cynanchum acutumΟι μέλισσες ναι μεν έδειχναν ενδιαφέρον ήταν όμως σημαντικά λιγότερες από τις “φίλες” τους. Πήγα επί τούτου για να φωτογραφίσω το φυτό στις 8 το πρωί, αλλά πάλι οι σφήκες έκλεβαν την παράσταση. Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει να είναι αυτό που μερικοί μελισσοκόμοι λένε “βοηθητική ανθοφορία” σε μια περίοδο και περιοχή που το νέκταρ δεν περισσεύει.Ίσως η παρουσία των σφηκών είναι καταλυτική, παρά το γεγονός ότι κανένα από τα  δύο είδη που φωτογράφισα εκεί, δεν έχει ενοχλήσει ποτέ τα μελίσσια μου on camera. Μάλιστα η εξαιρετικά μεγάλη σφήκα που φωτογράφισα στο σαρμασίκι, έχει απασχολήσει το blog και στο παρελθόν, με τον ίδιο αστερίσκο, αν δηλαδή είναι εχθρός των μελισσών ή όχι.

Σαρμασίκι Cynanchum acutum

Σαρμασίκι Cynanchum acutum

Ανθοφορία, όλο το καλοκαίρι (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) Οι ρίζες του χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ενώ στη Βόρεια Αμερική είναι καταχωρημένο σαν επιβλαβές ζιζάνιο.
Σαρμασίκι Cynanchum acutum
Σαρμασίκι Cynanchum acutumΠηγές:
en.wikipedia.org/wiki/Cynanchum_acutum 
Σαρμασίκι Cynanchum acutum
7387 9082015
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper