Η Καστανού ήταν μια υπέργηρη, άκληρη κυρία που έμενε δίπλα στο σπίτι μας στο χωριό. Κάποτε στη δεκαετία του 1980, έπεσε στα 90 κάτι της και έπαθε αυτό που οι ντόπιοι λένε “ξεγόφιασμα”. Tην περιέθαλψαν λοιπόν κοντινοί συγγενείς της και κληρονόμησαν το σπίτι της.

Αυτό όμως έγινε πολλά χρόνια μετά, αφού η τύχη είχε τα δικά της σχέδια, η Καστανού ξεπέρασε τα 100 και στο διάστημα αυτό διάφορες εξαιρετικά αρνητικές συγκυρίες απέτρεψαν την κατοίκηση και πολύ περισσότερο τη συντήρηση του κτιρίου, μετατρέποντας το σταδιακά σε ερείπιο. Κισσοί, γάτες, περτοχελίδονα, γκουρπένια, κλαροπόντικα, συκιές, άσβοι (ο τόνος είναι στη σωστή θέση) πέρασαν κατά καιρούς από τα ανοίγματα που έχει το σπίτι και φιλοξενήθηκαν στις πέτρες του.

Πριν από ακριβώς 10 χρόνια, τον Ιούλιο του ’11, όταν στη διάρκεια ενός καλού καύσωνα κατέφυγα στο χωριό, είδα για πρώτη φορά ένα μελίσσι σε μια καμινάδα στο ανατολικό τοίχο του σπιτιού. Το χωριό έχει μελισσοκομική παράδοση και άξιους μελισσοκόμους, οπότε αυτονόητα κάποιος προσπάθησε να βγάλει το μελίσσι από εκεί και να το βάλει σε μια κυψέλη.

Απ’ όσο γνωρίζω το εγχείρημα δεν πέτυχε, η κυψέλη έμεινε κρεμάμενη στον τοίχο για χρόνια και το σημείο παρουσίαζε πάντα κινητικότητα. Μάλιστα όταν εγώ το φωτογράφισα το ΄11, είμασταν ήδη στο δεύτερο έτος προσπάθειας!

Σήμερα το μόνο που μαρτυρά την προσπάθεια είναι μια πρόχειρη βάση που έχει φιλοξενήσει διάφορες κυψέλες και οι μέλισσες που μπαινοβγαίνουν στη τρύπα του τοίχου

Το ερώτημα τώρα είναι το εξής:

Προτιμούν οι αφεσμοί με τέτοια σταθερότητα τη συγκεκριμένη τρύπα (και γιατί) ή είναι δυνατόν να είναι εκεί το ίδιο μελίσσι εδώ και 10 χρόνια, χωρίς καμία θεραπεία για  βαρρόα? (!)

Δεν έχω εικόνα του πως είναι τα πράγματα πίσω από τον τοίχο, να δω τις διαστάσεις του μελισσιού και τη δυναμική του. Μια προσπάθεια που έκανα να φωτογραφίσω το εσωτερικό του μπουριού έδειξε ένα μυστήριο κίτρινο αντικείμενο που αργότερα κατάλαβα ότι είναι απλά μια σακούλα από τα lidl

Πιθανότατα και η ελπίδα να βρέθηκε ένα μελίσσι ανθεκτικό επί δεκαετία στο βαρρόα να είναι κατά τη λαϊκή ρήση “ελπίδα από τα lidl” όμως θα προσπαθήσω να κάνω μια καλύτερη έρευνα πριν τον χειμώνα!

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper