Το εικονιζόμενο φυτό δεν έχω ιδέα πως το λένε. Μέχρι πρόσφατα, τολμώ να πω, ακόμα και οτι με στεναχωρούσε που το έβλεπα! Ο λόγος είναι ότι χωρίς να θυμάμαι καθόλου πότε, ποιός και που, μου χε πει κάτι που ή δεν είχα κατάλαβα καθόλου καλά ή ήταν εντελώς λάθος.

Συγκεκριμένα η αίσθηση που είχα για τον αγκαθωτό αυτόν θάμνο είναι ότι όχι μόνο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στη μέλισσα και ότι είναι τρομερά επεκτατικό φυτό και καταλαμβάνει θέσεις πολύτιμων φυτών όπως των θυμαριών κλπ. Η αλήθεια είναι στο τελος του καλοκαιριού έχει μια εντελώς παρακμιακή εικόνα, αφου μαραίνεται και τα αγκαθάκια μαζί με τα ξερά κλαδάκια του, δημιουργούν ένα ξερό πλέγμα που θυμίζει κοτετσόσυρμα.
Για ένα περίεργο λόγο, ποτέ ξανά δεν τα είχα παρατηρήσει στην ακμή τους.

Φέτος που τα παρατηρώ λίγο πιο στενά, βλέπω πως όλα αυτά διαψεύδονται! Όποιος με κατατοπίσει και για το όνομα του θα με χαροποιήσει! 0992

BEE
BEE

BEE
BEE

BEE

Update 22.04.2012: Eυχαριστούμε Μάριε.

Γαλαστοιβή ή γαλαστοιβίδα ή ευφορβία ακανθόθαμνος (Euphorbia acanthothamnos). Μοιάζει πάρα πολύ με την αφάνα ή σαρκοποτήριο το ακανθώδες (sarcopoterium spinosum) η οποία επίσης φυτρώνει σε θυμαρότοπους.
Έχουν παρόμοιο σκελετό με αγκάθια, σχήμα και μέγεθος αλλά διαφέρουν ως προς το φύλλωμα και το χρώμα των λουλουδιών.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper