Μέσα Οκτωβρίου στη Φωκίδα, βλέπω στο ίδιο παρτέρι που τον Ιούλιο είναι γεμάτο “μελισσοκομικές κολλιτσίδες” έναν νέο μελισσοκομικό οργασμό, σε άλλα φυτά. Την επόμενη το πρωί επιστρέφω με τη μηχανή ανά χείρας, οι μέλισσες όμως δεν μου κάνουν την τιμή. Αντί αυτών τα λουλουδάκια είναι γεμάτα βομβίνους, οι οποίοι όμως υπήρξαν γενναιόδωροι και μου πόζαραν πρόθυμα.  Αν και δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω το όνομα του φυτού, ένα facebook group το natura hellenica, με κατατόπισε και έτσι ξέρω πλέον με τι είχαμε να κάνουμε.

4

Οι βομβίνοι οργίαζαν πάνω σε άνθη του Αγριομελισσόχορτου (Ballota nigra – Linnaeus Μάιος 1753). Αγριομελισσόχορτο λοιπόν, γνωστό κι ως Πιπερίζα, Ποπερίτσα, Σιδερολάπαθο, Μπαλότα, Ψευδοδίκταμος, Βρωμόχορτο, Σκυλόχορτο.

Αδυνατώ να ξέρω αν είναι σωστό, αλλά σύμφωνα με το wikipedia, το nigra απευθύνεται στο μαύρο και το ballota στο Ελληνικό βάλλω, απορρίπτω, αφού τα ζώα δεν το προτιμούν για τροφή (μυρίζει περίεργα και δεν έχει καλή γεύση).

2

Γνωστό από την εποχή του Διοσκουρίδη, έχει φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, συναντάτε σε όλη τη Μεσόγειο, χαρακτηρίζεται καλό μελισσοκομικό φυτό που δίνει άφθονο νέκταρ.

 

3 65

Πηγές: 
herb.gr
en.wikipedia.org
facebook

piifpu: 10.2018, φωτογράφιση Κροκύλειο Δωρίδας

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper