Έχω περιγράψει παλιότερα τον κηρόσκωρο και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στον μελισσοκόμο. Έχω περιγράψει και τις περιπέτειες μου με οικιακά ψυγεία που με βοηθούν να τον ξεφορτωθώ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω καταλήξει πως με τον όγκο που έχει πλέον το μελισσοκομείο μου, η καλύτερη απάντηση στον “φίλο” μου τον κηρόσκωρο, είναι ο φίλος ο οικιακός καταψύκτης μπαούλο.

Το σχέδιο εξόντωσης απλό κι έχει ως εξής:

Ο καταψύκτης είναι από τους πιο φτηνούς που κυκλοφορούν και το βασικό κριτήριο αγοράς του ήταν εκτός από την ενεργειακή κλάση, να χωρά μια ολόκληρη κυψέλη και συγκεκριμένα ένα πάτωμα.

Κηρόσκωρος waxmoth galleria mellonella

Πεταλούδα κηρόσκωρου – waxmoth galleria mellonella

Κηρόσκωρος waxmoth galleria mellonella

Κηρόσκωρος waxmoth galleria mellonella

Mέλισσα καθαρίζει τρυγημένο πλαίσιο

Mέλισσα καθαρίζει τρυγημένο πλαίσιο

Όταν τα πλαίσια βγουν από το μελίσσι, τρυγηθούν, καθαριστούν από τις μέλισσες και πρέπει πλέον να αποθηκευτούν, μπαίνουν σε μια ανθεκτική πλαστική σακούλα, αγορασμένη από το χρωματοπωλείο, που κλείνει με tire up (πλαστικό δεματικό). Είτε τα πλαίσια είναι μαύρα και πάνε για λιώσιμο, είτε καινούρια και πάνε για χρήση, θα πρέπει να αποθηκευτούν. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιώ ηλιακό κηροτίκτη κι έτσι ακόμα και τα μαύρα πλαίσια φυλάσσονται, μέχρι την επόμενη καλοκαιρία.

Παλιά και νέα πλαίσια

Παλιά και νέα πλαίσια, μπαίνουν όλα σε ένα πάτωμα και μεταφέρονται στο σπίτι – εργαστήριο

Το πακέτο λοιπόν μπαίνει συσκευασμένο στη σακούλα, μέσα στον καταψύκτη στους -18°C. Η βιβλιογραφία λέει ότι μπορεί να μείνει εκεί για 1,5 ώρες και η ψύξη να σκοτώσει τον κηρόσκωρο σε όλα τα στάδια της ζωής του, από αυγό μέχρι πεταλούδα. («Πρακτική Μελισσοκομία» του Ανδρεα Θ.Θρασυβούλου, έκδοση Μελισσοκομική επιθεώρηση 2001, σελίδα 128). Εγώ το αφήνω σε αυτή την ψύξη αρκετά περισσότερο. Το πάτωμα βγαίνει και στοιβάζεται μαζί με τα άλλα ασφαλώς μέχρι την επόμενη χρήση του την άνοιξη, χωρίς κόπο και μακριά από χημικές επεμβάσεις.

Η λύση αυτή είναι πολύ ταχύτερη από την προηγούμενη, όπου έβαζα τα πλαίσια σε ένα παροπλισμένο ψυγείο στη συντήρηση για μερικές εβδομάδες. Πολλοί, σίγουρα θα σπεύσουν να πουν ότι δεν κάνει για μεγάλο μελισσοκομείο. Περνώντας όμως 2 πατώματα τη μέρα από τον καταψύκτη, θα δουν ότι σε 10 μέρες θα έχουν απολυμάνει και αποθηκεύσει ασφαλώς και με μεγάλη ευκολία 200 πλαίσια. Με έναν καλό προγραμματισμό και λίγο κόπο, στον ίδιο χρόνο μπορείς να έχεις ολοκληρώσει και 400 πλαίσια.

Η λύση φαίνεται καλή, θέλει λίγη προσοχή στην υγρασία που μπορεί να δημιουργήσουν τα υλικά όταν βγουν από την κατάψυξη στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

piifpu: IMG_8336, 8399

Update 2021: Τα πατώματα που έχω τυλίξει στις σακούλες, αποθηκεύονται σε εξωτερικό χώρο. Έχει τύχει αρκετές φορές κάποια να κάνουν μια ελάχιστη τρύπα στη σακούλα. Αυτό μπορεί να συμβεί από έναν κακό χειρισμό κατά τη μετακίνηση, χαλάζι, ήλιο και διάφορα άλλα. Και η ελάχιστη τρύπα είναι μοιραία, όχι γιατί θα μπει απο εκεί σκώρος, αλλά γιατί κάθε ml νερού που μπαίνει στη διάρκεια του χειμώνα, δεν βγαίνει.

‘Ετσι έχει τύχει να να βρω σακούλα με ένα λίτρο νερό μέσα, με ολέθρια αποτελέσματα για τα πλαίσια και να πάει χαμένη όλη η προσπάθεια. Αυτό λύνεται με διπλασιασμό των σακουλών.

Δηλαδή, όταν βγει η κυψέλη από τον καταψύκτη την αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, και πριν την αποθηκεύσω (σε ξωτερικό χώρο) βάζω μια δεύτερη σακούλα, πάλι κλειστή με tire up.

Οι σακούλες με τις μικροφθορές που προκύπτουν ( γύρω στις 30 για ένα μελισσοκομείο 30 κυψελών) δεν πετιούνται μετά τη χρήση, αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται όλο τον υπόλοιπο χρόνο για τη μεταφορά σκουπιδιών που δεν περιλαμβάνουν υγρά κλπ.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper