Για τη λεβάντα και τη χρήση της σαν ένα ήπιο απωθητικό του κηρόσκωρου, έχω γράψει και παλιότερα, τον χειμώνα του 2015, αφού χειμώνα είναι που μας καταδυναστεύει κι ο σκώρος. Η ανθοφορία της λεβάντας όμως, αφορά αυτή την εποχή, οπότε είναι ή ώρα να γράψω και για αυτή.

μέλισσα σε λεβάντα

μέλισσα που ξεκουράζεται στον “ξυλώδη” κορμό μια λεβάντας

Λεβάντα λοιπόν, με το χαρακτηριστικό αρωματικό μωβ λουλουδάκι. Δίνει γύρη κοκκινοπορτοκαλί και επίσης πολύ αρωματικό νέκταρ και κατα συνέπεια μέλι.

Στο εξωτερικό το μέλι λεβάντας είναι αρκετά διαδεδομένο, αφού υπάρχουν χώρες με μεγάλες μονοκαλλιέργειες προς εκμετάλευση, όπως π.χ. στη Γαλλία. Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αφου σχετικά πρόσφατη είναι και η τάση να καλλιεργούνται εκτάσεις με αρωματικά φυτά και οι μελισσοκόμοι τα εκμεταλεύονται ανάλογα.

Τη συναντάμε με διάφορα ονόματα, ανάλογα την περιοχή, όπως αγριολεβάντα, λαμπρή, λαβαντή, χαμολίβανο, μυροφόρα, καραμπάσι, αβαγιανός κ.α. Υπάρχουν πολλά είδη λεβάντας και δεν τα γνωρίζω σε βάθος, οπότε δεν έχω καλή εικόνα για το ποια είναι η εικονιζόμενη. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις μέλισσες, που έχουν ήδη ορμήξει στα λουλουδία της πριν καλά – καλά ανοίξουν, αφού η ανθοφορία τώρα ξεκινά δειλά – δειλά.

Χαρακτηριστικού σχήματος και τα φύλλα της λεβάντας, που όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, δεν προκαλεί το ενδιαφέρον μόνο των μελισσών.

λεβάντα

 μέλισσα σε λεβάντα

μέλισσα σε λεβάντα

Γενικότερα, η λεβάντα είναι ενα σχετικά εύκολο φυτό που μπορούμε εύκολα να έχουμε στο κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Δεν έχει πολλές απαιτήσεις και πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα, είτε ξυλώδη είτε πόες. Είναι ευρύτερα γνωστή και για το αιθέριο έλαιο που παράγεται από αύτη και στο οποίο καταλογίζονται χαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ το όνομα της προκύπτει από το λατινικό lavare που σχετίζεται με την καθαριότητα.

piifpu: 6576, 6582 12.04.2018 6409, 6258, 6479 6410 6258

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper