Όταν πριν ένα μήνα πήγα στην Ερέτρια, σε μια επίσκεψη αστραπή για να κάνω μια γρήγορη δουλειά, δεν έδωσα καμιά σημασία στο ότι το σπίτι δεν είχε ρεύμα. Βλέπεις το παρακείμενο βουνό καιγόταν και εκτός από το ότι βιαζόμουν να φύγω μην τυχόν εγκλωβιστώ και γίνω ψητός, θεώρησα λογικό να έχει πάθει κάποια ζημιά το δίκτυο.

Χτες που ξαναπήγα, εκτός από το ότι το σπίτι εξακολουθούσε να μην έχει ρεύμα, θυμήθηκα και τα 15 πλαίσια που είχα στριμώξει στο παλιό ψυγείο στην αποθήκη.

Καλή λύση το παλιό ψυγειάκι. Χωρά σχεδόν τρία πατώματα και με μια σταθερή, όχι και πολύ έντονη ψύξη, συντηρεί τα πλαίσια και σκοτώνει τον σκώρο, βιολογικά και σχετικά οικονομικά.

Το ψυγειάκι είναι σχεδόν παροπλισμένο εξαιτίας της κακής του συνήθειας να μαζεύει άπειρο πάγο στην κατάψυξη του, είτε ανοιγοκλείνεις συχνά την πόρτα,είτε όχι.

Ψυγείο

η προβληματική κατάψυξη με τις διάφορες ξύλινες προσθήκες που στο παρελθόν προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα του πάγου

Αυτός ο πάγος που εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα είχε μετατραπεί σε νερό λόγο της ανεξήγητης διακοπής ρεύματος, δημιούργησε το κατάλληλο υγρό περιβάλλον για να δημιουργηθεί μια χαοτική ζούγκλα μούχλας στα πλαίσια μου και να τα καταστρέψει. Αυτό είχε συμβεί και στο παρελθόν, το 2008 αλλά με λιγότερο τραγικά αποτελέσματα.

Η μυρωδιά της μούχλας μου είναι εξαιρετικά δυσάρεστη καθώς είμαι στην ομάδα αυτή των ανθρώπων που τους προκαλεί αλλεργία. Εβγαλα τα πλαίσια στον ήλιο για να στεγνώσουν λίγο και μετά να τα μεταφέρω στην Αθήνα για να τα λιώσω μαζί με κάτι άλλα.

μουχλιασμένες κερήθρες

μουχλιασμένες κερήθρες

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι παρά την τρομερά βαριά για τα γούστα μου μυρωδιά, οι μέλισσες αναγνώρισαν και τη μυρωδιά του κεριού και της πρόπολης και μαζεύτηκαν σε χρόνο μηδέν για να πάρουν το μερτικό τους. Όταν τα πλαίσια μπήκαν σε σακούλες και στη συνέχεια στο αυτοκίνητο, οι μέλισσες ακολούθησαν πλέον τη μυρωδιά της μούχλας κι όχι των κερηθρών και μπήκαν στην αποθήκη και μέσα στο σβηστό ψυγείο!

Μέλισσες

Τρόμαξα να τις απομακρύνω. Το ίδιο πρόβλημα σε πολύ μικρότερη έκταση είχα αντιμετωπίσει πριν οκτώ χρόνια, αλλά τότε τα πλαίσια δεν πρόλαβαν να καταστραφούν. Τότε απλά, είχαν βραχεί τα πλαίσια. Τώρα τα χρώματα και τα είδη των μυκήτων που αποίκισαν τις κερήθρες μου με ξεπερνάνε. Περιμένω να μάθω από τη ΔΕΗ πως θα διορθώσουμε τη βλάβη και τι φταίει.

μούχλα σε κερήθρα

μούχλα σε κερήθρα

μούχλα σε κερήθρα

μούχλα σε κερήθρα

Μια άλλη βιολογική καταπολέμιση του σκώρου (που νομίζω φέτος ήταν στα φόρτε του) λιγότερο αποτελεσματικκή αλλά καθόλου συνδεδεμένη με το ρεύμα, ήταν κι αυτή με τη λεβάντα

piifpu: img2401 2397 2362

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper