Είμαι λοιπόν στην Ερέτρια, κάπως μακριά από το σπίτι σε κάτι χωράφια και μιλάω στο τηλέφωνο. Βλέπεις τον τελευταίο καιρό στο σπίτι δεν έχει καλό σήμα. Όχι τυχαίο χαρακτηριστικό του σημείου, οι πολλοί ιστοί αράχνης στις βάσεις των πεύκων και των σκίνων.

Ιστός Αράχνης - spider web

Ιστός Αράχνης – spider web

Κι έκεί που μιλάω βλέπω μια μη αναγνωρίσιμη μεγαλόσωμη σφήκα να περνά περπατώντας ταχύτατα δίπλα μου. Κλείνω το τηλέφωνο και σχεδόν ξυπόλητος, με τη μια σιαγονάρα στο χέρι και την άλλη στο πόδι προσπαθώ να την προφτάσω πατώντας αγκαθάκια και ξερές πευκοβελόνες. Έχω γίνει expert στο πως να την σοκάρω με ένα χτύπημα χωρίς να τη σκοτώσω από τα σερσένια και πραγματικά κατάφερα να την στριμώξω και με λίγη βοήθεια από ένα φίλο που με προμήθευσε ένα μικρό δοχείο από το σπίτι την έπιασα!

Cryptocheilus alternatus σε δοχείο
η Cryptocheilus alternatus σε δοχείο

Τα τεράστια πόδια και η ταχύτητα της στο έδαφος μαρτυρούσαν στο περίπου τι είναι, όμως μια μικρή έρευνα βοήθισε περισσότερο και καταλλήξαμε σύντομα στο είδος.

Cryptocheilus alternatusCryptocheilus alternatus σφήκα κυνηγός αραχνών!

Cryptocheilus alternatus λοιπόν η σφήκα που τρέφεται με αράχνες. Η ζωή της, ένα θρίλερ. Δεν είναι κοινωνικό έντομο, δεν ζει σε ομάδες, στο σημείο όμως αργότερα είδα κι άλλες. Η σφήκα πιάνει μεγάλες αράχνες, τις παραλύει με το δηλητήριο του κεντριού της και τις μεταφέρει στη φωλιά. Εκεί τις αποθηκεύει σε μια ιδιότυπη συντήριση, ούτε ζωντανές για να είναι επικύνδινες, ούτε νεκρές για να “χαλάσουν” και τις αφήνει για παρέα στο αυγό της. Όταν αυτό ανοίξει η προνύμφη τρέφεται με τις άτυχες αράχνες μέχρι να γίνει η μεταμόρφωση της σε σφήκα.

Υπάρχουν 24 είδη, δεν είμαι σίγουρος σε πιο ανήκει η εικονιζόμενη. Απο μια μερία λυπάμαι που έπρεπε να τη σκοτώσω για να την αναγνωρίσω, από την άλλη δεν γινόταν αλλιώς. Το καθόλου ευκαταφρόνυτο μέγεθος της δεν μπορούσε να την αφήσει να περάσει αδιάφορα.

Cryptocheilus altenatus διαστάσεις

Cryptocheilus altenatus διαστάσεις

Το μέγεθος της , συγκρινόμενο τόσο με μια μέλισσα, όσο και την vespa orientalis, είναι εντυπωσιακό. Είναι όμως απολύτως ακίνδυνη για τις μέλισσες.

vespa orientalis vs ryptocheilus altenatusvespa orientalis vs Cryptocheilus altenatus

To πιο έντονο χαρακτηριστικό της είναι τα μακριά, υπεροπλισμένα πόδια της, που της επιτρέπουν να κινείται πιο γρήγορα από τις αράχνες, και λειτουργούν σαν αρπάγες ακινητοποίσης ώστε να κενρτρίσει με ασφάλεια το θύμα της.

cryptocheilus altenatus leg
cryptocheilus altenatus leg

Άλλα χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να την ξεχωρίσουμε είναι τα φτερά, οι κοιλιά το κεφάλι, οι κεραίες. το πολύπλοκο στόμα  κλπ.

Cryptocheilus alternatus

Cryptocheilus alternatus

cryptocheilus altenatus vs bee

cryptocheilus altenatus vs bee

cryptocheilus altenatus κοιλιά

cryptocheilus altenatus

cryptocheilus altenatus

cryptocheilus altenatus

cryptocheilus altenatus φτερά

cryptocheilus altenatus φτερά

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper