Τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτώβρη, ήμουν στη Φωκίδα, σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων. Εκεί οι λιγοστές συκιές είναι αρκετά όψιμες κι έτσι βρέθηκα να μαζεύω σύκα από μια που έχουμε στον κήπο. Την επόμενη μέρα, ενώ μπορούσες να ακούσεις άνετα τη θορυβώδη δραστηριότητα των μελισσών στους παρακείμενους κισσούς, μπορούσες να ακούσεις αντίστοιχη φασαρία και από τη συκιά.

Σύκα

Σύκα

Όταν πήγα να δω τι ακριβώς συμβαίνει είδα ότι με εξαίρεση μια μέλισσα που μάλλον είχε χάσει το δρόμο της αφού στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ανθοφορίες, όλα τα άλλα έντομα ήταν σφήκες.

μέλισσα

μέλισσα

ανοιχτό σύκο

ανοιχτό σύκο

Οι σφήκες έδειχναν ενδιαφέρον όπως θεωρούσα λογικό για τα σύκα που είχαν χαλάσει, ανοίξει ή πέσει από το δέντρο, ασχολούνταν όμως και με τις “πληγές” που είχα αφήσει στη συκιά με το κόψιμο των καρπών.

σφήκα σε συκιά

σφήκα σε συκιά

Εκτός από τις μικρές κάθε τόσο εμφανιζόταν και μερικά σερσένια, vespa crabro στην προκειμένη περίπτωση, που έτρωγαν κατά κύριο λόγο από τα σύκα που ήταν στο έδαφος.

vespa crabro

vespa crabro

Όλα αυτά δεν έχουν μεγάλη αξία πέρα από το ότι αυτά τα ξαδερφάκια των μελισσών αποτελούν τους βασικούς τους εχθρούς, αλλά όπως πάντα αποτέλεσαν έναυσμα για φωτογραφίες.

Φέτος ήταν μια χρονιά με αρκετές σφήκες, όπως μαρτυρούν και τα απομεινάρια μια μπριζόλας στο πιάτο, στην ταβέρνα της πλατείας.

Σφήκες σε μπριζόλα

Σφήκες σε μπριζόλαpiifpu:
5254, 5290, 5264

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper