Το κρίταμο, κρίθμον το παράλιον ή αλμύρα, (crithmum maritimum) είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των  Σκιαδοφόρων, ζει σε παραθαλάσσιες περιοχές και είναι πεντανόστιμο! Υπάρχει στο τραπέζι μας από την εποχή ακόμα του Διοσκουρίδη. To τρώμε σε τουρσί ή φρέσκο, τηγανισμένο σε ομελέτες, ωμό σε σαλάτες και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Ανθισμένο κρίταμο σε παραλία

Ανθισμένο κρίταμο σε παραλία

Μετά από ένα δροσερό μπανάκι στη Μεσσηνιακή Μάνη το καλοκαίρι που μας πέρασε, περιεργάστηκα με ενδιαφέρον μια μικρή όαση από συστάδες κρίταμου σε μια βραχώδη γωνιά της παραλίας.

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν το ενδιαφέρον που έδειχναν για τα άνθη του, μια υπερπληθώρα από έντομα, όχι όμως μέλισσες, οι οποίες έλαμψαν δια της απουσίας τους.

 

Polistes dominula

Polistes dominula

 

Η ανακάλυψη της μικρής όασης αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για φωτογράφιση, η οποία απέδωσε μια μεγάλη λίστα πανέμορφων και άγνωστων εντόμων, με πιο συχνό το Graphosoma italicum.

Εκεί κάπου έρχεται η μαγεία του facebook που μέσα από τις φανταστικές ομάδες, αναγνωρίσεις κι έντομα έφερε τις πολυπόθητες απαντήσεις. Ταυτοποιημένα λοιπόν μέσω facebook, ακολουθούν κάποια από τα έντομα που είδα στο κρίταμο, ενώ υπήρχαν πολλά ακόμα, που είτε δεν βγήκαν καλά, είτε δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω.

Σε κάθε περίπτωση ήταν το πιο “πολυεπισκεπτόμενο” άνθος που έχω δει!

Batozonellus lacerticida

Batozonellus lacerticida

Leptotes pirithous Lycaenidae

Leptotes pirithous Lycaenidae

Reduviidae Zelus renardii

Reduviidae Zelus renardii

πηγές:

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper