Πριν από δυο χρόνια ο π.Σπυρίδωνας έκανε μια καταπληκτική ανάρτηση για τους διάφορους συνδετήρες κυψελών που είχε τύχει να περάσουν από τα χέρια του. Τους είχε κρατήσει και αναπαλαιώσει.  Ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει στους συνδετήρες Μπάριουμ, μερικούς από τους οποίους έτυχε να κατέχω κι εγώ, κληρονομημένους είτε από τον πατέρα μου, είτε από τον παπού μου.

Συνδετήρες κυψέλης Μπάριουμ

Παλιός συνδατήρας κυψέλης Μπάριουμ

Όσα χρόνια πέρασαν όμως από την κατάσκευή των συνδετήρων, άλλα τόσα χέρια μπογιάς πέρασαν και πάνω από τους, σβήνοντας λεπτομέρειες και γράμματα κι αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά τους. Με αφορμή λοιπόν ένα dexter mini drill που έπεσε στα χέρια μου κι έχοντας πάντα στον πάτο του μυαλού μου την ανάρτηση του π.Σπυρίδωνα, καθάρισα κι εγώ τους παροπλισμένους μου Μπάριουμ για να συνταξιοδοτηθούν πλέον με αξιοπρέπεια.

 

Στην Ελλάδα υπήρξε έντονη στο παρελθόν η ανάγκη, να παρουσιαστούν όλα τα προιόντα με ξενικά ονόματα. Δημιουργούνταν έτσι στους καταναλωτές η αίσθηση ότι έχουν περισσότερο κύρος όπως αυτά του εξωτερικού. Από την άλλη τα ονόματα έπρεπε να είναι τέτοια ώστε να είναι κατανοητά στους πολίτες που δεν είχαν καμία επαφή με τις ξένες γλώσσες. Όπως λοιπόν υπήρξαν καρφιά με το όνομα καρφέξ και σανίδες ξυλέξ, έτσι και οι συνδετήρες των Ε.Μπάρη και Ι.Μπάρη από τη Θεσσαλονίκη, ονομάστικαν για εμπορικούς λόγους Μπάριουμ.

Συνδετήρες κυψέλης Μπάριουμ

Συνδετήρες κυψέλης Μπάριουμ

Υπάρχουν διαφημίσεις τους, σχεδόν σε όλα τα τεύχη του περιοδικού “Μελισσοκομική Ελλάς” από το παλιότερο (1959) που έχω αναρτήσει εδώ, μέχρι τα τελευταία του 1980. Ο συνδετήρας Μπάριουμ δεν ήταν ρυθμιζόμενος στην αρχή. Έτσι έπρεπε να μπαίνει αυστηρά σε συγκεκριμένο ύψος για να μπορεί να κλείσει με πραγματική ασφάλεια την κυψέλη. Το κείμενο που συνόδευε συνήθως τις καταχωρίσεις τους στον κλάδικό τύπο έλεγε:

“Οι συνδετήρες Μπάριουμ είναι γνωστοί και δοκιμασμένοι σ’ όλη την Ελλάδα. Για την πρακτική και άριστη εφαρμοκή τους καθώς και την απλότητα τους. Όσον δε για την αντοχή τους εδώ και 15 χρόνια δεν χρειάσθηκε να τους αντικαταστήσει κανείς μέχρι σήμερον. Οι συνδετήρες Μπάριουμ γλύτωσαν τους μελισσοτρόφους από την κούραση και την στεναχώρια, διότι μόλις σκύψει ο μελισσοτρόφος να πάρη την κυψέλη και να την φορτώση στο αυτοκίνητο κλείει αυτμάτως δι’ αυτό και τους ονομάζουμε αυτώματους. (sic)”

Συνδετήρες κυψέλης Μπάριουμ

Διαφήμιση για τους συνδετήρες Μπάριουμ σε τεύχος του Περιοδικού Μελισσοκομική Ελλάς

Η διάθεση τους άλλαζε με τα χρόνια, άλλωτε από τους αδερφούς Γ.Πίτα (Μελισόκ. Εταιρεία “Αττική”) και τον Μπουγδάνο στη Θεσσαλονίκη, άλλωτε από τον ίδιο τον Ε.Μπάρη στη θεσσαλονίκη κι άλλωτε απο τον Ε. Μαργά. Πλην του “Αττική” που στο παρελθόν διέθετε και εξοπλισμό, κανένα άλλο όνομα δεν μου είναι οικείο.

Χαρακτηριστικό το χάραγμα πάνω στον συνδετήρα, με το αριθμό διπλώματος ευρασιτεχνίας (για τους συγκεκριμένους το ΔΕ 41106) και το όνομα Μπάριουμ. Ευχαριστώ τον π.Σπυρίδωνα για την έμπνευση.

151125_barioum_new
ιμγ8217 24112015

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper