Στα αγγλικά υπάρχει μια λεκτική διαφοροποίηση μεταξύ των σφηκών, ανάλογα με το μέγεθός τους. Έτσι οι μεγάλες, άνω των 2,5cm μήκος, λέγονται hornet και οι πιο μικρές, wasp.

Στην Ελλάδα πάλι, είναι κάτι τύποι που τα λένε όλα σφίγγες… Η Σφιγγα όμως είναι ένα πλάσμα της μυθολογίας, με σώμα λιονταριού και κεφάλι γυναίκας και καμιά σχέση δεν έχει με το έντομο που λέγεται σφήκα!

Κάπου εδώ αρχίζει λοιπόν το μπέρδεμα, αφού οι προηγούμενοι τύποι που δεν ξεχωρίζουν τη σφήκα από τη Σφίγγα, διαβάζουν για εμφάνιση Asian hornet στη Γαλλία, που αναφέρεται στη Vespa Velutina και καταλαβαίνουν ασιατική σφήκα, που είναι όμως ένας γενικός όρος που καλύπτει όλες τις σφήκες της Ασίας. Η πιο τρομακτική από τις σφήκες της Ασίας (και του κόσμου ίσως) είναι η  Asian giant hornet, που απευθύνεται στην Vespa Mandarinia και ξαφνικά βρισκόμαστε να μιλάμε για αυτή, χάριν εντυπωσιασμού.

Ελάχιστη σημασία έχουν όλα αυτά για κάποιον που δεν έχει σχέση με τις μέλισσες, αλλά παίζουν κάποιο ρόλο στην ψυχική ηρεμία μελισσοκόμων που ενημερώνονται online, αφού η mandarinia είναι μεταξύ άλλων μια μηχανή εξολόθρευσης της Ευρωπαϊκής μέλισσας και πιθανή έλευση της στο δικό μας οικοσύστημα θα σήμαινε καταστροφή.

Πριν λίγους μήνες έτυχε και βρέθηκε στη διάθεση μου μια Asian giant hornet, μια vespa mandarinia δηλαδή, που δεν ζει στην Ελλάδα και πουθενά στην Ευρώπη.  Το έντομο είναι λίγο ταλαιπωρημένο, με ένα τσαλακωμένο φτερό, μια σπασμένη κεραία και μουντά χρώματα.

Μερικές φωτογραφίες της σφήκας πάντως, έστω και σε αυτή την κατάσταση, ίσως πείσουν ότι το έντομο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και ίσως αναδείξουν το διανοητικό εύρος των δύο φίλων που επιμένουν να αναπαράγουν την πληροφορία ότι το έντομο ίσως βρέθηκε στην Ευρώπη ή την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Αν ξαφνικά, υπήρχε στην Ελλάδα, μια σφήκα διαστάσεων Vespa Japonica, θα το είχες προσέξει…

 

vespa crabro

vespa crabro

Asian giant hornet (Vespa mandarinia) λοιπόν η μεγαλύτερη σφήκα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και το υποείδος της japonica που συναντάμε στην Ιαπωνία.  Εκεί την λένε ōsuzumebachi  (που σημαίνει μεγάλη μέλισσα σπουργίτης). Φτάνει τα 4,5 cm (5cm η βασίλισσα) κι έχει άνοιγμα φτερών 7,5 cm. Μπροστά στη μέλισσα δηλαδή είναι τεράστια.

Πριν προλάβει κανείς να πει με δέος, “ναι φαίνεται όντως γιγάντιο συγκριτικά με τη μέλισσα”, να πω ότι στην προηγούμενη φωτογραφία δεν βλέπουμε μια μέλισσα και μια Asian giant hornet. Βλέπουμε μια μέλισσα και μια Vespa  Crabro, μια από τις μεγαλύτερες σφήκες στην Ελλάδα που συγκρητικά με τη μέλισσα μοιάζει με τερατάκι. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν την ίδια Vespa  Crabro, δίπλα στην Vespa mandarinia κι εδώ ίσως καταλάβεις για τι μέγεθος μιλάμε και τι είναι πραγματικά μεγάλο.

Vespa mandarinia vs vespa crabro

Vespa mandarinia vs vespa crabro

Vespa mandarinia vs vespa Vespa mandarinia vs vespa crabro

Vespa mandarinia vs vespa Vespa mandarinia vs vespa crabro

Για ακόμα καλύτερη εικόνα σχετικά με το μέγεθος, ακολουθεί μια φωτογραφία με διάφορα έντομα που έχουν παρελάσει στο bees παλιότερα και την εν λόγω mandarinia, σε έναν κάναβο 0.5×0.5cm και μια μέλισσα που τόσο και τόσο κόσμο τρομάζει. Έτσι έχουμε μια vespa orientalis και μια crabro, τα γνωστά σερσένια και μια μέλισσα.

 

Vespa mandarinia vs vespa crabro, orientalis & Apis Melifera

Vespa mandarinia vs vespa crabro, orientalis & Apis Melifera

Κι αν η ακόλουθη, παλιότερη εικόνα μια orientalis που τρώει μια μέλισσα, φαίνεται ψαρωτική, φαντάσου τώρα πως θα φαντάζει μια  mandarinia πάνω σε μια μέλισσα.

 

Vespa orientalis σκοτώνει μέλισσα μπροστά σε κυψέλη

Vespa orientalis σκοτώνει μέλισσα μπροστά σε κυψέλη

Η mandarinia χαρακτηρίζεται ως επιθετικό έντομο, με κεντρί του ξεπερνά τα 6 χιλιοστά και ισχυρότατο δηλητήριο που δεν χρειάζεται να είσαι αλλεργικός για να σε σκοτώσει.

Οι εργάτριες συλλέγουν πρωτεϊνική τροφή με την οποία ταΐζουν τις λάρβες. Αυτές σε αντάλλαγμα τους δίνουν ένα mix αμινοξέων, γνωστών και και ως ο βασιλικός πολτος των σφηκών που θεωρείται μαγικό συμπλήρωμα διατροφής, αφου οι mandarinia είναι ικανές να πετάξουν περισσότερο από 60 χιλιόμετρα την ημέρα με τεράστιες ταχύτητες. Το mix αυτό ονομάστηκε VAAM (vespa amino acid mixture) και πριν από 20 χρόνια έγινε στην Ιαπωνία μια αμφιβόλου ποιότητας εμπορική προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητά σε εργαστήριο με σκοπό την πώληση.

Vespa mandarinia

Vespa mandarinia

Οι mandarinia έγιναν διάσημες ανά τον κόσμο μετά το ντοκιμαντερ του national geographic “hornets from hell” του 2002, όπου οι εκτός Ιαπωνίας εκτεθήκαμε στην εξής πληροφορία:

Οι γιαπωνέζικες μέλισσες δεν είναι τόσο παραγωγικές όσο οι Ευρωπαικές. Οι Γιαπωνέζοι λοιπόν εισήγαγαν ευρωπαικές μέλισσες οι οποίες όμως δεν είχαν καμιά άμυνα απέναντι στην mandarinia. Οι τελευταίες εισέβαλαν στις κυψέλες και παρά τις ανάλογιές 1/1000 ήταν ικανές να καταστρέψουν όλη την κυψέλη σε ελάχιστες ώρες. Οι mandarinia είναι σημαντικό πρόβλημα στην Ιαπωνία, που οι μελισσοκόμοι μεταξύ άλλων, τις αντιμετωπίζουν με το πλέγμα που ανέφερα παλιότερα και λειτούργησε καλά και για τις εγχώριες σφήκες.

Ευχαριστώ τον Arturo Femia για τη βοήθεια του για το θέμα και ελπίζω οι φωτογραφίες, παρά το γεγονός ότι τα χρώματα είναι αλλοιωμένα και μουντά στο νεκρό μαμούνι, να είναι ικανές να δείξουν την επική διαφορά που έχει το συγκεκριμένο έντομο από αυτά που έχει το δικό μας οικοσύστημα και να το καθιστούν αναγνωρίσιμο!

Εν κατακλείδι

  1. Η “Aσιατική σφήκα” Asian giant Hornet όπως περιγράφεται, δεν έχει σχέση με την “Ασιατική σφήκα” Vespa Velutina που πράγματι έχει εισαχθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
  2. Ακόμα και αν και όταν έρθει η Velutina στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν τόσο όσο διάφοροι καταστροφολόγοι διατείνονται, όπως τίποτα δεν άλλαξε και όταν εμφανίστηκε το Sceliphron curvatum που πριν δεν υπήρχε. Ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος μόνο για εμάς και πρέπει να πάρουμε χαμπάρι ότι αλλάζει.

Την ακριβή ιστορία για το πως ξεκίνησε αυτό πριν χρόνια κι ακόμα δεν λέει να τελειώσει την περιγράφω εδώ “Παραμύθια για Ασιατικές Σφήκες

piifpu: 8818, 8795, 8583, 8549, 8774

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper