Ένας τρόπος να περιορίσεις τις απώλειες που προκαλούνται από τις σφήκες vespa orientalis (ή και crabro) στο μελισσοκομείο, είναι  τους κάνεις δύσκολη την πρόσβαση στην κυψέλη.

Ο περιορισμός της εισόδου και η αφαίρεση της ράμπας προσγείωσης είναι μια λύση που σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι σωτήρια. Εδώ και χρόνια βλέπω μελισσοκόμους τους εξωτερικού στο instagram να φτιάχνουν ενδιαφέρουσες κατασκευές  με πλέγματα που επιτρέπουν στις μέλισσες να περνούν, σταματούν όμως τις σφήκες.

Επειδή μου φαινόντουσαν πολύπλοκες δεν ασχολήθηκα, ενώ ούτως ή άλλως αφορούσαν περιοχές με σοβατότερα προβλήματα, όπως πχ την Ιαπωνία.  Φέτος όμως,  έκανα το εγχείρημα αφού τελικά τα πράγματα ήταν πάλι πιο απλά από ότι τα είχα στο μυαλό μου (βλ. αμερικάνικες εφευρέσεις)

Μετά από μια συζήτηση με τον Μανώλη λοιπόν και μια προτροπή του να ακολουθήσω μια ενέργεια που κάνει κι ο Κυριάκος, πέρασα στο πλέγμα για σοβά ή πιο επιστημονικά αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα επιχρισμάτων.

Πλέγμα

Πλέγμα

Τι είναι:
Ένα πλέγμα με διατομή οπών 1.5cm επι 1.5cm, που χρησιμοποιείτε για τη καλύτερη στήριξη επιχρισμάτων (όπως ο σοβάς) πολύ φτηνό και πολύ εύκαμπτο, το οποίο κόβεις εύκολα με ένα ψαλίδι ή κοπίδι.

Πως το τοποθετείς:
κόβεις τόσο ώστε να καλύπτει την πρόσοψη της κυψέλης, διπλώνεις υπό τέτοια γωνία, ώστε να ακουμπά στην κυψέλη, αλλά να αφήνει λίγο αέρα στην είσοδο και το στηρίζεις με δύο μόλις βίδες στα πλαϊνά σε χρόνο μηδέν και με κόπο μηδέν. Αν θες να το αφαιρέσεις απλά το απεμπλέκεις από τις βίδες. (οι εικόνες μεγαλώνουν και ο τρόπος τοποθέτησης φαίνεται καλύτερα)

Τι κάνει:
Ενώ τα ανοίγματα είναι τόσα ώστε οι μέλισσες να μπορούν να περνούν μέσα έξω από στην κυψέλη, οι vespa orentalis χάνουν την πρόσβαση στη είσοδο και μπορούν να σκοτώσουν μόνο μέλισσες εκτός πλέγματος. Πολύ περισσότερο αν το μελίσσι είναι αδύνατο, δεν μπορούν να εισέλθουν και να το εξολοθρεύσουν. Περιχαρακώνεις ουσιαστικά μια μικρή περιοχή ασφαλούς πτήσης και κίνησης στην οποία δεν μπορουν να μπουν οι σφήκες ή αν μπουν είναι ευάλωτες.

apis melifera

apis melifera

μέλισσες σκοτώνουν vespa crabro (σερσένι) μπροστά σε κυψέλη

μέλισσες σκοτώνουν vespa crabro (σερσένι) μπροστά σε κυψέλη

Καμιά φορά σερσένια που έχουν ήδη παγιδευτεί στο πλέγμα, πέφτουν θύματα κανιβαλισμού

Καμιά φορά σερσένια που έχουν ήδη παγιδευτεί στο πλέγμα, πέφτουν θύματα κανιβαλισμού

vespa orientalis

vespa orientalis

Τι μπορεί να είναι λάθος:
Αναμφισβήτητα καθυστερεί τις μέλισσες στην κίνηση τους. Δεν έχω ακόμα εικόνα αν η καθυστέρηση αυτή είναι πιο επιβαρυντική από την ενόχληση που κάνουν οι σφήκες. Νομίζω ότι είναι καλή λύση σε χώρους που μια παγίδα δεν μπορεί να είναι λειτουργική, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί η δυναμική του μελισσιού αν έχει έξω τροφή και άλλα. Αν δηλαδή ένα μελίσσι είναι εγκαταλειμμένο σε μια ερημιά, Αύγουστο μήνα χωρίς καμιά νομή γύρω του, το να δυσκολέψουμε δεν είναι μεγάλο τίμημα, αν το διασφαλίσουμε από τις σφήκες. Αν όμως καθυστερούμε ένα μελίσσι μέσα στα θυμάρια ίσως είναι θέμα.

Μερικές φορές τα σερσένια βρίσκουν τον τρόπο να μπουν, αλλά δεν τον βρίσκουν και για να βγουν και γίνεται λίγο χαμός.

Νομίζω πάντως ότι τόσο κατά την απουσία μου τον Αύγουστο, όσο και κατά τον πολύ ιδιαίτερο για τα σερσένια Σεπτέμβρη, με έσωσε.

Εγκυκλοπαιδικά και περισσότερο επειδή μπόρεσα να το βγάλω φωτογραφία, να πω ότι η παρουσία του πλέγματος δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το μελίσσι μένει αλώβητο. Απλά οι απώλειες είναι μικρότερες. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται μια vespa crabro που πιάνει μια μέλισσα και τη σκοτώνει πάνω στο πλέγμα. Η σημαντική όμως καθυστέρηση και δυσκολία που δημιουργεί το πλέγμα, προκαλεί κι άλλα προβλήματα στον θύτη, όπως ας πούμε μάχες με άλλα σερσένια που έρχονται με τη σειρά τους να κλέψουν το θύμα του πρώτου. Βλέπεις η ανεύρεση τροφής για αυτούς, είναι πλέον δυσκολότερη. Αυτή η δυσκολία που δημιουργεί το πλέγμα στα σερσένια τα κάνει και πιο επιρρεπή στην κλασική παγίδα με την κόλλα που μπορεί να δουλέψει συνδυαστικά.

Vespa orientalis σκοτώνει μέλισσα μπροστά σε κυψέλη

Vespa orientalis σκοτώνει μέλισσα μπροστά σε κυψέλη

Vespa orientalis σκοτώνει μέλισσα μπροστά σε κυψέλη

Vespa orientalis σκοτώνει μέλισσα μπροστά σε κυψέλη

σερσένια

σερσένια

μέλισσες

μέλισσες

piifpu: 9.8.2018, 7379, 8020, 8.9.29018

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper