Κάπως έχουν έρθει τα πράγματα και από την πρώτη μέρα που έπιασα δικές μου κυψέλες στα χέρια μου, βρισκόμουν σε επαφή με Ευκαλύπτους. Έτσι, το πρώτο-πρώτο, καθαρά δικό μου μέλι, ήταν Ευκαλύπτου κι αν ισχύει αυτό που λένε για τα πουλιά, που στο πρώτο πρόσωπο που βλέπουν βγαίνοντας από το αυγό, αναγνωρίζουν για πάντα τη μάνα τους, έτσι κι εγώ όταν μιλάω για μέλι σκέφτομαι πάντα, πρώτα τον Ευκάλυπτο 🙂

Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι το πράγμα πάει λίγο στην τύχη. Ίσως δεν κατέχω το αντικείμενο της συγκεκριμένης ανθοφορίας καλά. Βλέπεις οι Ευκάλυπτοι είναι πολλοί,  άλλα είδη (περίπου 700), άλλες ανθοφορίες άλλη δυναμική. Άλλοι στην Ερέτρια, άλλοι στον Υμηττό, άλλοι στο Λαγονήσι. Ξέρω ότι είναι το μεγαλύτερο δέντρο με άνθη στον κόσμο και κατά συνέπεια παράγει μέλι “μονοκαλιέργειας” (μονοποικιλιακό), πολύ αρωματικό με τρύγο τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Φύλλο ευκαλύπτου προσβεβλημένο από Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Πρόσφατα όμως, ανακάλυψα ότι πιθανά υπάρχουν και άλλοι οι παράγοντες που δίνουν μέλι σε αυτό το δέντρο και διαφορετικός ο τρόπος που εκμεταλλεύονται το φυτό οι μέλισσες.

 

Υπάρχουν παθογόνα έντομα που παρασιτούν στην Ελλάδα στους Ευκαλύπτους
και παράγουν και μελίτωμα. Η ψύλλα Glycaspis brimblecombei Moore είναι ένα από αυτά.

 

Υπάρχει λοιπόν ένα σχετικά νεοφερμένο παράσιτο σε κάποια από τα δέντρα αυτά, που δημιουργεί μελίτωμα και για το οποίο σίγουρα δείχνουν ενδιαφέρον οι σφήκες και οι μέλισσες αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς αποκομίζουν και σε τι βαθμό.

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Το παρατήρησα πριν λίγα χρόνια σε Ευκαλύπτους σε μια παραλία κοντά στην Ερέτρια και φέτος ασχολήθηκα λίγο περισσότερο φωτογραφικά μαζί του. ( επειδή το “θέμα” είναι “μικρό”, κάνε ένα κλικ και οι εικόνες μεγαλώνουν…)

Τι είναι:
Το έντομο Glycaspis brimblecombei Moore Lerp psyllid, είναι μια ψύλλα που απομυζά τους χυμούς του Ευκαλύπτου. Με τα μελιτώματα που προκύπτουν από την άντληση των χυμών του δέντρου και την προσθήκη κεριού, κατασκευάζει κρυσταλλικά κουκούλια πάνω στα φύλλα. Προστατευμένες μέσα σε αυτά τα κουκούλια, ζουν οι προνύμφες της ψύλλας, που μεταμορφώνονται σταδιακά σε ενήλικα έντομα. Τα κουκούλια είναι κωνικά, λευκά και η κατασκευή τους είναι σκαλωτή. Όπως είναι λογικό τα κουκούλια αυτά, (αγγλιστί lerp) τα οποία απαντώνται σαν μικρά εξογκώματα στην επιφάνεια των φύλλων, είναι γλυκά και αποτελούν επίσης έδεσμα για άλλα έντομα και πλάσματα.

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Στο φύλλο αυτό φαίνονται δυο κουκούλια, η κυκλική στάμπα που άφησε ένα παλιότερο και τα μικρά στίγματα είναι σημεία από τα οποία έχει τραφεί το έντομο και είναι ανεπανόρθωτες ζημιές για το φυτό.

Ο κύκλος ζωής από αυγό σε ενήλικο αλλάζει χρονικά, επηρεαζόμενος από καιρικές συνθήκες. Κάθε χρόνο πάντως έχουμε αρκετές γενιές, η ανάπτυξη είναι όμως πιο αραιή τον Χειμώνα. Tόσο οι προνύμφες όσο και τα ενήλικα τρέφονται από το δέντρο παράγοντας μελίτωμα.

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Καπάκια κουκουλιών, lerps σε κανονική θέση και αναποδογυρισμένα. Τα ανοιχτά αποκάλυψαν μερικά έντομα.

 

Kόσμος:
Tο έντομο, ιθαγενές της Αυστραλίας (απ’ όπου και οι ευκάλυπτοι), πρωτοαναφέρθηκε στην Ευρώπη (Ισπανία) το 2008.
Το έντομο θεωρείται βλαπτικό για το φυτό αφού το αποδυναμώνει και το κάνει πολύ πιο ευάλωτο στους υπόλοιπους εχθρούς του. Έτσι σε άλλες χώρες αντιμετωπίζεται είτε χημικά είτε βιολογικά, που είναι ασύμφορο. Φαίνεται να αποτελεί αξιόλογο πρόβλημα σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, το Μεξικό και άλλα μέρη.

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Άλλα δυο διαφορετικά μεγέθη, από διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Στο μεγάλο έχουν αρχίσει να σχηματίζονται και τα φτερά. Χαρακτηριστικά είναι τα κυκλικά αποτυπώματα που άφησαν τα “καπάκια” που αφαίρεσα και είναι γνωστά ως lerp

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Ενδεικτικό των διαστάσεων του LERP PSYLLID είναι το συγκριτικό με το μέγεθος της καρφίτσας με την οποία άνοιξα τα κουκούλια

Ελλάδα:
πρωτοαναφέρθηκε / ταυτοποιήθηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013.

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του εντόμου που αποκαλύφθηκαν ανοίγοντας δύο διαφορετικά κουκούλια

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Το έντομο σε πλήρη ανάπτυξη (όχι το εικονιζόμενο) μοιάζει με μικρογραφία τζίτζικα. Στο στάδιο αυτό φαίνεται να έχει ήδη αναπτύξει τα βασικά χαρακτηριστικά.

Glycaspis brimblecombei Moore η Ψύλλα του Ευκαλύπτου

Βγάζοντας το “καπάκι- κέλυφος” από σάκχαρα που καλύπτει το έντομο κατά τη μεταμόρφωση αποκαλύπτεται ένα ακόμα στάδιο ανάπτυξης

Φαντάζομαι ότι το κατά πόσο θα επηρεάσει τη μελισσοκομία είναι κάτι που αξιολογείται κι έχει να κάνει τόσο με την απόδοση που θα έχουν οι μέλισσες που είναι κοντά σε προσβεβλημένα φυτά (αν και φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα), τι προσφέρει στο μέλι αλλά και αν αποφασίσει κάποιος να θεραπεύσει προσβεβλημένα δέντρα και πως…

Πηγές:
provhort.com (“θεραπευτές” δέντρων)
University of California agriculture and natural resources
State of Hawaii, department of agriculture
Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Hellenic Plant Protection Journal: First record of Glycaspis brimblecombei Moore, 1964 (Hemiptera: Psyllidae) in Greece P.G. Milonas1 and G.K. Partsinevelos1
wikipedia.org
Scientific Electronic Library Online (Portugal)
Παλιότερη αναφορά στο Ευκάλυπτο στο bees

piifpu: IMG_7404 392 7/8/2018 7411 7419 37

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper