ο Φονιάς
Αξιοθαύμαστος κυνηγός. Όποιος διαβάζει το blog ξέρει οτι χαίρει του απόλυτου σεβασμού μου. Σχεδόν τον θαυμάζω όταν μου τρώει τα μελίσσια. Ένα απο τα καταπληκτικότερα έντομα που έχω δει. Ο Αλέξανδρος Παπαχρηστοφόρου (o oποίος έχει πλέον και blog) είναι μάλλον ο ιδανικός για να μας πει, αλλά το συγκεκριμένο είναι vespa orientalis. Παρόλα αυτά δεν έχει καμία διαφορετική συμπεριφορά από τη vespa crabro. Σε κάθε σημείο που συναντώ μέλισσες συναντώ και αυτές σαν κυνηγούς. Θυμίζω βοσκές σε φοίνικες σε κισσούς και σε ζαρτινιέρες (και όχι ζαρτίερες που έγραψα στην αρχή απο κεκτημένη :))) και προφανώς στις ίδιες τις κυψέλες.
Εδώ μιλάμε για μέλισσες που τρώνε απολεπίσματα από τρύγο μελιού. Μέσα λοιπόν στον οργασμό του φαγητού εμφανιζόταν και το θηρίο για να “σβερκώσει” όπως λέει κι ο πατέρας μου μέλισσες. Παρατηρώντας κανείς μέλισσες σε τόσο κοντινές φωτογραφίες, θα απομυθοποίησει τη φημη του πάνοπλου εντομου. Βλέπεις οτι ο λαιμος, η καλύτερα ο σύνδεσμος κεφαλιού θώρακα ειναι εξαιρετικά ευάλωτος.
Και αν κάποτε είχα πει ότι η διάφορα σφήκας μέλισσας, είναι χοντρικά η διαφορά λύκου – αρνιου, τότε η διάφορα σερσενιου μέλισσας, είναι η διαφορά λιονταριού – κατσίκας. Οι εικόνες μιλανε μονες τους. Απλα διαλέγει μια και τη “σβερκώνει”
tip: Να πω οτι η φωτογράφιση ειχει λιγο τη βοηθεια μου, αφου δεν άφηνα τα μοντέλα σε ησυχία. Συγκεκριμένα άφηνα το σερσένι να πιάσει τη μέλισσα, αλλά δεν το άφηνα να την παρει. Έτσι μολις τη σκότωνε, έτωγε μια με το δάχτυλο (να δω ποτε θα με κεντρίσει κανένα) και έχανε την τροφή, οπότε επέστρεφε δριμύτερο. Το αποτέλεσμα ηταν να εχω μια δυο ωραίες μάχες μπροστά μου και πληθώρα Θεαμάτων να φωτογραφίσω
Καφρίλα, λεπτομέρεια. Οι μέλισσες δεν είναι δικές μου… δεν ειναι δηλαδη στα θύματα ούτε η Ασπασία ούτε η Αθηνά ουτε η Ισμήνη. Καμια απο τις δικες μου κοπέλες. Κάποιος άλλος κλαίει τα κορίτσια του. Συγνώμη συνάδελφε που ο λεβέντης έτρωγε τα κορίτσια σου κι εγω αντι να τα σωσω τα φωτογράφιζα, αλλα η τέχνη βλέπεις..
Φωτογραφική λεπτομέρεια:
1. θολό μεν, αλλα δείτε το κεντρί της φουκαριάρας που στάζει απεγνωσμένα και μάταια
2. το σερσένι πάσχει απο καποίου είδους τραυματισμό στην κοιλιά στα σημεία νομίζω απο οπου αναπνέει
Φιλε Κωστα παρακολουθω πολυ καιρο το blog σου!Γραφω πρωτη φορα!Τα συγχαρητηρια μου για το blog σου!!Λοιπον οι φωτογραφιες ειναι φοβερες αν και τα μισω αυτα τα σερσενια γιατι πετσοκοβουν τις κοπελες μου ομολογω οτι και εγω εχω κατσει απειρες φορες και εχω χαζεψει το τροπο που κυνηγουν τις κοπελιες μου!!!!!Ειναι ενα απο τα απολυτα αρπακτικα κατα τη γνωμη μου !!!Ωραια να τα βλεπεις αλλα αμα παρουν εργολαβια τη κυψελη τελειωσε !!!! Γι αυτο οσο και αν μα αρεσουν σα θεαμα τα προτιμω κολημενα στις παγιδες μου !! Συγχαρητηρια και παλι για το μερακι σου την αγαπη σου για τη μελισσα και οτι εχζει σχεση με αυτη !!!!
γεια σου Γιαννη, ας μην τους δινουμε και πολυ θαρρος. Εχω χασει αρκετες φορες μελισσια απο αυτα
Και πάνω που έλεγα δεν έβαλε αυτό το παιδί καμιά σφήκα φέτος.
Μένω με το στόμα ανοιχτό τρομερές στιγμές μέσα από μοναδικές φωτογραφίες!!!!!
Και πάλι μπράβο σου.
Καταπληκτικό!!!!!!!!!!!!!!!
καλησπερα,συγχαρειτιρια για την προσπαθεια σου,ελπιζω να γινω νεος μελισσοκομος γιατι μεχρι στιγμης ειμαι μαθητουδι στο Ι.Γ.Ε…οι φωτο εκπληκτυκες ..μια αναφορα στον κυκλο ζωης τους θα ειναι πολυτημο εφοδιο για την εξοντωση τους!!Εχω ακουσει οτι δεν εχουν θηρευτες ειναι αληθεια?Καποια πτηνα ισως??
ΝΑ ΤΟ!!! ΦΕΡΤΈ ΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΕΣ!!!https://www.youtube.com/watch?v=IhHxj9CnSrE
Γεράσιμε καλη επιτυχία στο ΙΓΕ. Μια χαρα το βρίσκω το butcher bird, μόνο που όπως φαντάζεσαι θα τρωει και μελισσες. Υπάρχουν κι εδω πάντως πουλία που τρώνε σφήκες.
Να και ένα στο blog του Σπύρου
http://kypseli.blogspot.com/2009/04/blog-post_24.html
Για τις φωτογραφίες δεν έχω κάτι να πω τα έχουμε ξαναματαπεί…
Η ερώτηση μου είναι η εξής: Οι “βοσκές σε ΖΑΡΤΙΕΡΕΣ” τι είναι???
Χαχαχαχαχαχαχαχαχα,
Νίκο…. χαχαχα τώρα το είδα κι εγώ που το είπες και το διορθώσα για να μην μπερδευονται και ο επόμενοι αναγνωστες… και ντύνονται περίεργα στα μελισσια.
Φαινεται κάτι άλλο είχα στο νου μου όταν έγραφα. χαχα
[…] είχα πάει στα μελίσσια είχα ήδη παρατηρήσει μερικά σερσένια να μου σκοτώνουν μέλισσες απο αρχαιοτάτατων χρόνων. […]
[…] ένας συνήθης ύποπτος, ένα σερσένι μικρών διαστάσεων, που απλά δεν στάθηκε […]
[…] σαν τα αιγοπρόβατα, οι σφήκες θα είναι λύκοι και τα σερσένια λεοντάρια και τίγρεις. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, […]
[…] Oι παλιοί μας φίλοι τα σερσένια (vespa orientalis), έκαναν φέτος την εμφάνιση τους νωρίς. Έτσι όταν την […]
[…] σαν τα αιγοπρόβατα, οι σφήκες θα είναι λύκοι και τα σερσένια λεοντάρια και τίγρεις. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, […]