Αξιοθαύμαστος κυνηγός. Όποιος διαβάζει το blog ξέρει οτι χαίρει του απόλυτου σεβασμού μου. Σχεδόν τον θαυμάζω όταν μου τρώει τα μελίσσια. Ένα απο τα καταπληκτικότερα έντομα που έχω δει. Ο Αλέξανδρος Παπαχρηστοφόρου (o oποίος έχει πλέον και blog) είναι μάλλον ο ιδανικός για να μας πει, αλλά το συγκεκριμένο είναι vespa orientalis. Παρόλα αυτά δεν έχει καμία διαφορετική συμπεριφορά από τη vespa crabro. Σε κάθε σημείο που συναντώ μέλισσες συναντώ και αυτές σαν κυνηγούς. Θυμίζω βοσκές σε φοίνικες σε κισσούς και σε ζαρτινιέρες (και όχι ζαρτίερες που έγραψα στην αρχή απο κεκτημένη :))) και προφανώς στις ίδιες τις κυψέλες.

Εδώ μιλάμε για μέλισσες που τρώνε απολεπίσματα από τρύγο μελιού. Μέσα λοιπόν στον οργασμό του φαγητού εμφανιζόταν και το θηρίο για να “σβερκώσει” όπως λέει κι ο πατέρας μου μέλισσες. Παρατηρώντας κανείς μέλισσες σε τόσο κοντινές φωτογραφίες, θα απομυθοποίησει τη φημη του πάνοπλου εντομου. Βλέπεις οτι ο λαιμος, η καλύτερα ο σύνδεσμος κεφαλιού θώρακα ειναι εξαιρετικά ευάλωτος.

apis melifera

Και αν κάποτε είχα πει ότι η διάφορα σφήκας μέλισσας, είναι χοντρικά η διαφορά λύκου – αρνιου, τότε η διάφορα σερσενιου μέλισσας, είναι η διαφορά λιονταριού – κατσίκας. Οι εικόνες μιλανε μονες τους. Απλα διαλέγει μια και τη “σβερκώνει”

tip: Να πω οτι η φωτογράφιση ειχει λιγο τη βοηθεια μου, αφου δεν άφηνα τα μοντέλα σε ησυχία. Συγκεκριμένα άφηνα το σερσένι να πιάσει τη μέλισσα, αλλά δεν το άφηνα να την παρει. Έτσι μολις τη σκότωνε, έτωγε μια με το δάχτυλο (να δω ποτε θα με κεντρίσει κανένα) και έχανε την τροφή, οπότε επέστρεφε δριμύτερο. Το αποτέλεσμα ηταν να εχω μια δυο ωραίες μάχες μπροστά μου και πληθώρα Θεαμάτων να φωτογραφίσω

vespa orientalis

Καφρίλα, λεπτομέρεια. Οι μέλισσες δεν είναι δικές μου… δεν ειναι δηλαδη στα θύματα ούτε η Ασπασία ούτε η Αθηνά ουτε η Ισμήνη. Καμια απο τις δικες μου κοπέλες. Κάποιος άλλος κλαίει τα κορίτσια του. Συγνώμη συνάδελφε που ο λεβέντης έτρωγε τα κορίτσια σου κι εγω αντι να τα σωσω τα φωτογράφιζα, αλλα η τέχνη βλέπεις..

vespa vs bee

sting

Φωτογραφική λεπτομέρεια:

1. θολό μεν, αλλα δείτε το κεντρί της φουκαριάρας που στάζει απεγνωσμένα και μάταια

2. το σερσένι πάσχει απο καποίου είδους τραυματισμό στην κοιλιά στα σημεία νομίζω απο οπου αναπνέει

hornet

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper