Τα λεγόμανα “καψούλια για πλαίσια μελισσιών”, είναι ουσιαστικά μικρά μεταλλικά πριτσινάκια (ή πιρτσινάκια για άλλους) που στόχο έχουν να παρατείνουν τη ζωή των πλαισίων και να διευκολύνουν στο συρμάτωμα τους.  Το σύρμα στο οποίο στηρίζονται τα φύλλα κερήθρας πρέπει να είναι καλά τεντωμένο.

Το τέντωμα αυτό, είτε την ώρα που εφαρμόζεται, είτε μακροπρόθεσμα, τραυματίζει το ξύλινο πλαίσιο και το χαλάει. Το τεταμένο σύρμα κινείται παράλληλα με τα νερά του ξύλου, τα σκίζει και αποδυναμώνει την κατασκευή. Αν όμως στο σημείο επαφής του σύρματος με το ξύλο έχουμε τοποθετήσει το ανάλογο πριτσίνι για ενίσχυση, το πλαίσιο μένει ακεραίο για πάντα και επιπλεόν την ώρα που τεντώνουμε το σύρμα επιταχύνουμε την εργασία μας. Τα δε καψούλια, πωλούνται με τη σακούλα και είναι πάντα αρκετά.

Το παλιό μεταχειρισμένο πλαίσιο στο οποίο δεν είχαν μπει πριτσίνια χάλασε και τα σύρμα σταδιακά χαλάρωσαν

Το παλιό μεταχειρισμένο πλαίσιο στο οποίο δεν είχαν μπει πριτσίνια χάλασε και τα σύρμα σταδιακά χαλάρωσαν

Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι απλά, με εξαίρεση το ότι για καιρό έσπαγα δάχτυλα και νύχια κάθε φορά που ερχόταν η εποχή να συρματώσω πλαίσια. Για να προλάβω κι άλλους από ατυχήματα και από το να αναλώνονται σε τρελές πατέντες ή ακριβά εργαλεία, παρεθέτω τον καλύτερο φίλο του πριτσινώματος (μέχρι στιγμής) συστημένο από τον φίλο μου Παναγιώτη πριν μερικά χρόνια.

Πριτσίνι και καψούλια μελισσκομικού πλαισίου

Πριτσίνι και καψούλια μελισσκομικού πλαισίου

Ένα πριτσίνι αλουμινίου με πλατύ κεφάλι μπορεί να φορτωθεί με τα καψούλια και να λειτουργίσει σαν οδηγός στο κάρφωμα τους στο πλαίσιο. Απλά και γρήγορα.

Πριτσίνια / καψούλια διαφορερτικών διαστάσεων που απευθύνονται σε διαφορετικά πλαίσια

Πριτσίνια / καψούλια διαφορερτικών διαστάσεων που απευθύνονται σε διαφορετικά πλαίσια

Τα πριτσίνια/καψούλια δεν είναι όλα της ίδιας διατομής. Ανάλογα με τον κατασκευαστή του πλαισίου αλλάζουν και οι οπές συρμάτωσης. Έτσι αν τοποθετήσουμε μεγαλύτερο πριτσίνι/καψούλι σε μικρότερη οπή είναι πιθανό να καταστρέψουμε το πλαίσιο σκίζοντας το.

 

Το ιδανικό είναι η διατομές να είναι τέτοιες ώστε τα καψούλια να τοποθετούνται με το χέρι, χωρίς καν εργαλείο και πατέντες. Επείδή όμως η υγρασία του ξύλου και οι θερμοκρασίες μπορεί να αλλάζουν τις διατομές, ενώ παράλληλα αστοχίες στην κατασκευή μπορεί να αφήνουν εμπόδια στις τρύπες, είναι σίγουρο ότι κάθε τόσο θα πρέπει να καταφεύγουμε σε βοήθεια.

piifpu: IMG_9359

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper