Το μελισσοκομικό μαχαίρι ή μαχαίρι απολέπισης κερήθρας, είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος κατά την εξαγωγή του μελιού. Η αρχή λειτουργίας απλή, ένα μαχαίρι που είναι πολύ ζεστό (για να μη στομώνει από τα κεριά) και αφαιρεί το καπάκι των κελιών, στα οποία η μέλισσα αποθήκευσε το μέλι.

Κουτσούκος Παναγιώτης

Κουτσούκος Παναγιώτης

Στη συνέχεια η κερήθρα με τα ανοιχτά κελιά, μπαίνει στον μελιτοεξαγωγέα, ο οποίος αναλαμβάνει να αποστραγγίσει το μέλι.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι απολέπισης στους οποίους δεν θα σταθώ τώρα και όπως προανέφερα και διαφορετικά εργαλεία. Ο λόγος της αναφοράς τώρα δεν έχει να κάνει ούτε με την εργασία αυτή καθεαυτή, ούτε με τα μαχαίρια, αλλά με ένα εργαλείο θέρμανσης των μαχαιριών.

Μελισσοκομικά μαχαίρια 70 ετών

Μελισσοκομικά μαχαίρια 70 ετών

Τα παραδοσιακά και παλιά μαχαίρια, όπως τα εικονιζόμενα που δεν ήταν καν ανοξείδωτα και χρησιμοποιούνταν από τον παππού μου πριν 60+ χρόνια, θερμαινόντουσαν με τη χρήση ζεστού νερού. Σε ένα δοχείο με βραστό νερό έβαζες τα μαχαίρια με τη λαβή έξω και περίμενες να “κάψουν”.

Μετά με το ζεστό μαχαίρι αφαιρούσες τα κεριά από τις κερήθρες και όταν αυτό “στόμωνε” το έβαζες πάλι στο νερό και έπαιρνες το άλλο που περίμενε υπομονετικά τη σειρά του. Με αυτή τη επαναλαμβανόμενη ενέργεια είχες πάντα ένα καυτό μαχαίρι στο χέρι.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται κατά κόρον και σήμερα αλλά προφανώς με καλύτερης ποιότητας μαχαίρια.

Στο χωριό λοιπόν τον Οκτώβριο, κοίταζα μαζί με τον πατέρα μου τα παλιά, σχεδόν ¨σαβούρες¨εργαλεία στις γνωστές αποθήκες, όταν για πρώτη φορά μου εξηγήθηκε ο ρόλος ενός παλιού τενεκέ με τα διακριτικά shell

 

παροπλισμένο μελισσοκομικό εργαλείο

παροπλισμένο μελισσοκομικό εργαλείο

 

O τενεκές που επίσης χρονολογείται αρκετές δεκαετίες πίσω, ήταν πεταμένος σε μια γωνία. Μόνο τελευταία 30+ χρόνια που τον βλέπω εγώ, το έχω στο μυαλό μου ως ένα δοχείο γεμάτο πέτρες και χορταρικά που για κάποιο λόγο έχει ξεμείνει στο χώρο. Τελικά αποδείχτηκε ότι τα χόρτα ήταν απομεινάρια από φωλιές ποντικιών και οι πέτρες το σκασμένο μπετόν που έφτιαχνε το μικρό αυτοσχέδιο καμίνι.

Ένα σετ από συρμάτινες ράβδους κρατούσε το μπετόν στο πάνω μέρος του δοχείο διαχωρίζοντας το με μια επίσης συρμάτινη σπείρα από το χώρο καύσης. Η σπείρα άφηνε τη θερμοκρασία να ανέβει και διοχετευτεί όλη σε ένα δοχείο με νερό στην κορυφή.

can3

Λογικά τα επόμενα χρόνια αντικαταστάθηκε με πιο μοντέρνες κατασκευές ή ίσως δούλεψε και παράλληλα με αυτές. Το σίγουρο είναι ότι ο τενεκές πήρε άλλη θέση στο χώρο 🙂 και στο μυαλό μου.

piifpu: 5237 5231

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper