Τους προηγούμενους μήνες κάποια πολύ λίγα μελισσάκια ετοιμάστηκαν για μια βόλτα στα ρείκια, αλλά διάφορες αναποδιές και ατυχίες, δεν επέτρεψαν τη μετακίνηση. Βλέπεις το 2016 τείνει να γίνει αν όχι η πιο περίεργη κι απρόβλεπτη, μια από τις πιο περίεργες κι απρόβλεπτες χρονιές στη ζωή μου. Τα μελισσάκια “κόλησαν” στο βουνό. Κι ενώ περάσαμε κατά κοινή ομολογία μια φτωχή άνοιξη και καλοκαίρι ως επί το πλείστον, ενώ τα μελίσσια των φίλων που πήγαν στα συγκεκριμένα ρείκια δεν γύρισαν πίσω και πολύ φορτωμένα, τα κολλημένα στο βουνό μελισσάκια έκαναν το θαύμα τους.

Μελίσσι φορτωμένο με μέλι

Μελίσσι φορτωμένο με μέλι

Για την ακρίβεια το θαύμα το έκανε η χαρουπιά.

Χαρουπιά, Κερωνία Ceratonia siliqua

Χαρουπιά, Κερωνία Ceratonia siliqua

Βροντερή παραφωνία, ένα μελίσσι που το βρήκα εντελώς άδειο από μέλισσες. Μόνο μερικά χτικιάρικα βασιλικά κελιά, κάποια ακόμα να περιέχουν τις νεκρές αγέννητες βασίλισσες και μαύρα πλαίσια, που μόλις είχε αρχίσει να καταλαμβάνει ο σκώρος.

 

 

Κι εδώ ακόμα όμως η χαρουπία έδωσε το στίγμα της, στο μελισσοκομείο, με έναν διαφορετικό τρόπο.

Τα μελίσσια που δεν είχαν κανένα πρόβλημα, ανέδιδαν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του άνθους του χαρουπιού πριν ακόμα ανοίξεις καπάκια.

Μόνο που περνούσες μπροστά από μία μία κυψέλη, από τη μυρωδιά μπορούσες να καταλάβεις πιο μελίσσι ακμάζει και ποιο όχι. Νομίζω είναι η πρώτη χρονιά που παίρνω τόσο ξακάθαρα μέλι χαρουπιάς. Παλίοτερα είχε σαφώς προσμίξεις με πεύκα και άλλα φυτά της περιοχής.

κερήθρα γεμάτη μέλι

κερήθρα γεμάτη μέλι

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αφενός δεν φαίνεται να έχω τελειώσει με τον τρύγο ακόμη, παρά το ότι το μελισσοκομείο είναι σταθερό και συνήθως τέτοια εποχή καταβάζαμε ρολά, αφεταίρου ότι τα σερσένια ( vespa orientalis) έχουν ξεσαλώσει. Κατά τον τρύγο περισσότερο πρόβλημα είχα με τα σερσένια που μπαίναν στο χώρο που έχω το μελιτοεξαγωγέα  και κολούσαν στα τζάμια, παρά με τις μέλισσες! Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι κάπου πολύ κοντά μου υπάρχει φωλιά και πρέπει να την βρω άμεσα!

Μέλισσα σε παράθυρο

Μέλισσα σε παράθυρο

vespa orientalis AKA σερσένι

vespa orientalis AKA σερσένι

Και για να προλάβω σχετικές απορίες, ναι, το ένα δοχείο είναι ουροσυλλέκτης ή κάτι παρόμοιο από φαρμακείο, που έχει αποδειχθεί ότι στα χέρια μου είναι το καλύτερο εργαλείο σύλληψης εντόμων και έχω σχεδόν σε κάθε εξόρμιση μου στη φύση από ένα μαζί μου! Για του λόγου το αληθές να και μια φωτογραφία με τη σοδειά της μέρας. Και τα πέντε εικονιζόμενα εντομάκια πίαστηκαν στο τζάμι του δωματίου που έγινε ο τρύγος. Από που μπαίνουν, είναι υπο διερεύνηση.

5 vespa orientalis

5 vespa orientalis

piifpu: 1946, img_1950, 1973, 1981

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper