Saturday, November 15, 2008

Ουπς! κάποιος άφησε βασιλικές τροφές στην πόρτα!

Το εσωτερικό καπάκι μιας συσκευασίας βασιλικού πολτού που είχα στο ψυγείο έπεσε στο πάτωμα. Δεν θα το ξαναβαζα στη θέση του, τόσο γιατι δεν μου χρειαζόταν οσο και γιατι μάζεψε κάποιες βρωμίτσες.
Το θέμα ειναι οτι αν το κοίταζες προσεκτικά έβλεπες πανω του την υγρασία και τα σταγονίδια μιας ουσίας που ειναι πολύτιμη κι ετσι λυπηθηκα να το πετάξω. Παω λοιπόν στο μελισσι και το ακουμπώ στην είσοδο. Σε χρόνο μηδέν εργάτριες μαζεύτηκαν και το καθάρισαν τελείως. Δεν άφησαν πανω του τίποτα.
Απορώ τι σκεφτόντουσαν την ώρα του φαγητού.

bees


-Κορίτσια τι είναι αυτό? εχω να φάω τέτοιο... απο τοτε που ήμουν προνύμφη!

bees


(Κατά καιρούς καταναλώνω βασιλικό πολτό. Ο πολτός αυτός είναι πάντα αγοραστός, αφού όταν μιλάμε για προσωπική παραγωγή, μιλάμε για ελάχιστες ποσότητες, που άγγιξαν τον ουρανίσκο μου μετά απο κάποιο μελισσοκομικό ατύχημα ή ανάγκη για σμηνουργία και όχι εσκεμμένη δραστηριότητα.

bees


Στους στόχους ειδικά για φέτος είναι τόσο η απόπειρα βασιλοτροφίας, όσο και η προσπάθεια για κανονική παραγωγή του πολτού. Όσοι δεν γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάω μπορούν να διαβάσουν περισσότερα εδώ.)

Labels: , ,

Monday, November 10, 2008

Το παραπεταμένο

Όσα χρόνια με θυμάμαι, έχουμε στο σπίτι σε διάφορες γλάστρες ένα φυτό, με μωβ φύλλωμα και μοισχους. Ανθεκτικό όσο τίποτα. Ποτέ δεν το μεταφυτέψαμε.

bees


Μονο του βγαίνει απο γλάστρα σε γλάστρα και μου είναι εξαιρετικά συμπαθές γιατι επιβιώνει πάντα. Δεν ξέρω πως λέγεται, αλλα χτες το συπάθησα ακόμα πιο πολύ, γιατί είδα οτι στα μικροσκοπικά λουλουδάκια του πάνε αραια και που, μελισσούλες.

bees


Υποθέτω οτι ο λόγος είναι οτι είναι "κολλητά" σε μια κυψέλη, γιατί μαλλον δεν δίνει τίποτα αξιόλογες ποσότητες απο τροφή. Οι πιο πολλές μέλισσες αδιαφορούν. Η μια που ασχολήθηκε για λίγη ώρα απαθανατίστικε...

bees


Ανανέωση: 15.11.2008. Με τη βοήθεια των αναγνωστών του blog μάθαμε οτι είναι το: τηλέγραφος (Tradescantia pallida). (Ευχαριστώ πολυ.)

Labels:

Tuesday, November 04, 2008

τα μελισσοκομικά φυτά

Προφανώς και με ενδιαφέρουν τα μελισσοκομικά φυτά. Αυτά δηλαδή που είναι ικανά να τα εκμεταλλευτούν οι μέλισσες και να δώσουν μέλι η γύρη. Ο Γιάννης μου είχε δείξει εδώ και πολύ καιρό ενα βιβλίο, αλλά μόλις τώρα ευαρεστήθηκα να το αγοράσω. Είναι εξαιρετικής ποιότητας.

bees

Εκτός από περιγραφή του φυτού και πληροφορίες για το που φυεται, τι χρωμα γύρη δίνει, τι μέλι κλπ., καθε φυτό ασυνόδευται από 4 φωτογραφίες, μια εκ τον οποίων δείχνει τη μέλισσα σε δράση, συνήθως με τη γύρη στα πόδια της.

Μόνο μειονέκτημα οτι έχει 100 μόνο φυτά, αλλά όπως εξηγεί ο συγγραφέας θα ακολουθήσει κι άλλο. Ευχαριστώ Γιάννη για τη συμβουλή σου.

Το βρίσκετε πανεύκολα και είναι το:
Αθανάσιος Κ.Πλακούτσης
Μελισσοκομικά Φυτά
εκδόσεις Νίκος Παππάς - Μελισσοκομική επιθεώρηση.

Labels: ,