Sunday, July 22, 2007

φωτιάς συνέχεια.

Σχετικά με την φωτιά στον Υμηττό.

Εχω καταφέρει εδω και μερικες μέρες να παω στα μελίσσια. Η φωτια σταμάτησε περιπου 600 - 700 μετρα μακρια. (Αισχος). Το πρόβλημα ειναι οτι το βουνο ειναι σε καραντίνα απο τις 6 το απογευμα ως τις 6 το πρωι καθε μέρα. Με αποτέλεσμα να πρεπει η να ξυπνήσω μια ωρα νωρίτερα (πράγμα δύσκολο τον τελευταίο καιρό) ωστε να παω πριν το απο το γραφειο ή να φυγω μια ωρα νωρίτερα απο το γραφειο, πράγμα επισης δυσκολο (τα τελευταία χρονια) παρα το γεγονος οτι δεν ειμαι γιατρός η πυρηνικός επιστήμονας.

Τέλος πάντων πηγα ενα πρωι στα μελισσια για να δω οτι ναι μεν δεν καηκαν αλλα τόσο ο καιρος όσο και οι σφήκες τα ταλαιπωρούν.


Εβγαλα κι αυτη τη φωτο που 8 το πρωι καθονται σαν τα ζαβα στην πορτα με καμια διαθεση για εργασία.

Οι πιο παρατηρητικοί θα καταλαβουν επίσης οτι τι φωτο αυτη θα την ξαναδημοσιευσω μόλις κανω καποιο post για το varroa destructor μιας και υπαρχει μια εργατρια που εχει πανω της κολλημενο ενα τεραστιο (ειναι ενα ακαρι γνωστο και ως ψειρα, που κανει στη μελισσα οτι θα εκανε η ψειρα σε μας. Επειδη όμως η αναλογια δεν τηρείται και ειναι και σε διαστάσεις σαν ψειρα, καταλαβαίνεται οτι η μελίσσα τη σκοτώνει, δεν της προκαλει απλα φαγούρα... αλλη φορα όμως.)

Οποτε στην επίσκεψη μου το Σάββατο, δεν εκανα τιποτα περισσότερο απο αυτα.
1. Ανοιξα μια κυψέλη, άκαπνα (χμ. ουτε για το καπνιστηρι εχω γραψει ποτε...) αλλα οι μελισσες δεν με αντιμετώπισαν φιλικά και την εκλεισα αυτομάτως. Οι εργατες του δημου στα 50 μετρα εκοβαν κλαδια για πυρασφάλεια και μου φανηκε λιγο προκλητικό να αναβω εγω καπνιστηρια.

2. Ξαναεβαλα τα φελιζολ για να προστατεύσω τα μελίσσια απο τον ηλιο (σχετικό link)

3. τοποθέτησα μια παγίδα για τις σφηκες γιατι εχει παραγίνει (σχετικό link 1 & 2 )

Labels: ,

ΚQED (Public Broadcasting in San Francisco )

Στο ΚQED (Public Broadcasting in San Francisco ) γύρισαν ενα τηλεοπτικό με θεμα “Better Bees: Super Bee and Wild Bee.” Επίσης γύρισαν ενα video μονο για χρήση στο internet, με την ονομασία “Attract Native Bees to Your Garden”




περισσότερες, σχετικες με το γύρισμα φωτογραφίες, στο flikr

Μου έστειλαν λοιπόν ενα email (!) και μου πρότειναν να το βάλω στο blog, μιας ειναι κοινού ενδιαφέροντος.

Ειναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιντεο. Mπορει κανεις να δει ποσο σημαντική θεωρούν οι Αμερικάνοι αγρότες την επικονίαση και τις μέλισσες (σε αντίθεση με το Ελληνικό κράτος) όπως και το πόσο δημιουργικά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το internet. Ποσο φυσιολογικα και απλα λένε οτι υφίσταται ενα σοβαρό προβλημα, η Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας (Colony Collapse Disorder) και πόσο απλα λένε οτι το θεμα ειναι ακομα υπο έρευνα (σε αντιθεση με τα Ελληνικα ΜΜΕ και sites που ανεφεραν πανικοβλητα και υστερικα παραπληροφορίες, οπως το οτι υπαρχουν κρουσματα στην Ελλαδα...) (σχετικό post)






Σημείωση: oταν λενε bees εννοούν τα πάντα. Boμβίνους, μπαμπουρες, όλα... η μέλισσα ειναι "honey bee"

Μrs McCarthy thank you very much for your interesting links :)

KQED

video 1

video 2

Labels: , ,

Wednesday, July 18, 2007

Φωκίδα Project. Tο τελος της αρχής...

Aυτο που έμενε λοιπόν στην τελευταία επίσκεψη στο χωριό ήταν να βαλω τα πλαίσια απο τις 5αρες κυψέλες στις 10αρες. Ετσι κι εγινε. Μαζί μου ο κολλητός φίλος μου ο Κώστας. Μονιμος κάτοικος του χωριού και επίδοξος μελισσοκόμος. Δεν υπήρχε περίπτωση να με αφησει να κανω το παραμικρό χωρίς να ειναι εκει να το δει. Εχει ηδη παραγγείλει να του παω δυο μελίσσια για να ξεκινισει κι αυτος.



Στην τράμπα έγιναν τα εξής:

Εβγαλα την μικρη κυψέλη στην ακρη. Εβαλα στη θεση της τη βαση και το πατωμα της δεκάρας. Μετέφερα όλα τα πλαισια απο την 5αρα στη 10αρα, προσθεσα ενα πλαίσιο με μελι που ειχα φέρει απο την Αθηνα και ενα άχτιστο σε περίπτωση που μεχρι την επόμενη φορα που θα παω (τον Αύγουστο) θελήσουν να χτίσουν. Στην 5αρα κυψέλη έμειναν μερικες 100αδες οικιακές μελισσες (σχετικό link) o οποίες έπρεπε να οδηγηθούν απο μας στην νεα κυψέλη. Τις τινάζω λοιπόν πανω απο τη νέα φωλια για να πεσουν μέσα. Προσθεσα ενα αλουμινένιο πιατακι στα πλαίσια το οποίο θα λειτουργήσει σαν αυτοσχέδιος τροφοδότης και θα γεμίσει με σιρόπι για τους λόγους που ανέφερα στα προηγούμενα post.

Mετα ο Κώστας έκανε ακριβώς τα ίδια για τη άλλη κυψέλη κι ετσι άσκησε για πρώτη φορα τα μελισσοκομικά του καθήκοντα. :)

Όλα αυτα ειναι καταγεγραμμένα στα βιντεο που ακολουθουν. Ειναι πολυ ερασιτεχνικά απομακρυσμένα και με κάκιστο ήχο γιατι η μηχανη δεν ειναι φτιαγμενη για κατι τετοιο. Ειναι όμως κάτι. Διαρκεια 16 λεπτα, όχι γιατι τοσο χρόνο πήρε η εργασια αλλα γιατι εξήγουσα στον Κώστα τι καναμε και γιατι.





Τέλος καλό όλα καλα.. τα μελισσια ειναι εκει που πρεπει και δειχνουν καπως έτσι:


Φρεσκοβαμμένα και με πρόσθετα τα καπακια με τις στεγες απο τις κυψέλες dadant του παππού.

Οχι γιατι θα χιονίσει σύντομα, αλλα για να συνηθίζουν το χρώμα τους και να ειναι και λίγο πιο δροσερές τη μέρα. Kαλή μας αρχή.

Labels: , , ,

Tuesday, July 17, 2007

το ζουζουνι και η κοτα...

Σκηνικό ενα πιατο με αποφάγια νοστιμότατου κοτόπουλου με μυρωδικά σκορδάκια κλπ.
Πρωταγωνιστεί μια αδηφάγος σφήκα...



Στα τελευταία post έγιναν κανα δυο αναφορές σε κάποιες σφήκες. Για το αμέσως προηγούμενο είδος έλεγα οτι ειναι εχθρικό ώς προς τις μέλισσες. Στο ακόλουθο βιντεο και φωτογραφίες μπορει να γίνει κατανοητό πόσο πιο δυνατό ειναι αυτο το έντομο απο τη μέλισσα.



Δεν ειναι πολυ καλα τραβηγμένο αλλα δειχνει το εξής. Μετα το φαγητο μου ερχόταν ανα 2 λεπτα μια σφηκα και σε περίπου ενα λεπτο, (τοσο κρατα και το βιντεο) εκοβε ενα κομμάτι ισα με θώρακα της και έφευγε προς τη φωλια. Εκει προφανώς ταιζει αυτη τα μικρα και τα μικρα αυτη (σχετικό link)



Tι ελπίδα να εχει η μέλισσα μπροστά στο φανταστικό αυτο πλάσμα?




(για τους αναγνώστες αυτου του blog που μπερδευουν τη σφηκα με τη μελισσα: σχετικό link

Labels: ,

Monday, July 16, 2007

Προετοιμασία 2

Το μελισοκομείο της Φωκίδας έχει μείνει κάπου εδω:



2 πενταράκια, το ενα σχετικα αδύναμο το αλλο σχετικα καλο, περιμενουν τη βοήθεια μου για να προοδευσουν. Σε κανένα δεν ειχει αρκετο μέλι και στα δυο εχει αρκετη γύρη και το ενα μόνο εχει ικανοποιητικό πληθυσμο και γονο. Ετσι την προηγούμενη εβδομάδα φευγοντας τους εδωσα σε ενα ειδικο ξύλινο κατασκεύασμα (θα εξηγήσω κάποια αλλη φορα πως λειτουργει) τον τροφοδότη οροφης λίγο σιρόπι. Ζαχαρόνερο δηλαδη σε αναλογία 1:1.

O σκοπός ειναι το στρεσαρισμενο απο το ταξίδι και αλλαγη περιβάλλοντος μελισσι, να εχει λίγη ετοιμη τροφη, αλλα κυρίως να μπερδέψω τη βασίλισσα, να νομισει οτι υπάρχει νεκταροέκκρισση και να μου γεννα με πιο εντατικούς ρυθμους.

Μεχρι την επόμενη εβδομάδα θα ειχε (οπως και είχε) γεννησει με πιο γρήγορους ρυθμους.

Τώρα τα μελισσακια θα ειχαν πιο πολυ πληθσυσμο και θα έπρεπε να εχουν και πιο πολυ τροφή. Ετσι στην επόμενη επιθεώρηση θα προσεθετα στο καθένα κι ενα πλαισιο με μελι το οποίο δανείστικα απο τα πιο δυνατά μελίσσια του Υμηττου.


5 πλαίσια που ειχαν πριν κι ενα το μελι 6. Αρα πάμε σε μεγαλύτερο χωρο.


Με 85 ευρώ αγόρασα τις εικονιζόμενες μονο οροφες κυψέλες με κινητους πατους, αγόρασα καμια 30αρια φύλλα κερήθρας και 2 σηνδετηράκια για τις κυψέλες.



Στο πέρας της προηγούμενη εβδομάδα τις έκανα όμορφες (τις εβαψα) και την περασμένη Παρασκευή πήγαν προς αντικατάσταση των 5αριων...

Labels: , , ,

Υμηττος

Πήγα μια βόλτα στο βουνό. Προφανώς η κατασταση είναι τραγικη.


Δεν θα με αφηναν να περάσω και ετσι ουτε καν ρώτησα αν μπορώ. Ρώτησα μόνο ένα δημοτικό αστυνομικό και μου ειπε οτι ειναι σχεδόν βέβαιως οτι η φωτια δεν εχει καψει το συγκεκριμένο σημείο που έχω τα μελισσια.

Οσο λοιπόν μου επιτρεπεται να προσανατολιστω και όπως εκτίμησα την κατάσταση:
1. ελπιζω oτι δεν καηκαν τα μελισσια μου
2. ελπίζω να μην τα πετυχε καμια ρηψη νερου απο τα ελικόπτερα
3. και κυριότερο ελπίζω να μην αναζοπυρωθει απόψε

Πραγματικα παντως ντραπηκα που ανεβηκα εκει συναμενος κουναμενος και ρώταγα αν η φωτια περασε το Σακέτα, αν εφτασε το σκοπευτήριο, η αν εφτασε τον Ορχο του Δημου για να προσανατολιστώ.

Εγω κυριλε, ενώ κατεβαιναν απο το βουνο ανθρωποι καταμαυροι με πυροσβεστήρες απο τα σπίτια τους στα χέρια! Γελοίο επιεικώς... αλλα φαντασου απόγνωση.

Μπραβο τους και κρίμα που δεν μπορεσα να ειμαι εκει να βοηθήσω.

Labels:

Thursday, July 12, 2007

Eγκατάσταση

Φτάνουμε λοιπόν στο χωριό νυχτιάτικα. Δεν μου αρεσει να αφήνω κλειστα τα μελισσια ολη νυχτα. Σιγουρα ειναι επιπονο για αυτα και δεν θελω να ρισκάρω να παθει κατι η βασίλισσα. Σε αυτη τη φαση όμως δεν γινοταν αλλιως. Οποτε τα αφησα στο μπαλκόνι και τεσσερις ώρες μετα αρχισα να τα μεταφερω απο ενα μονοπατι στο χώρο που ειχα προβλέψει. Όλα τα χε ο μπαξές, ειχα να κουβαλήσω και την περιβόητη ακκακία Κωνσταντινουπόλεως που λέγαμε παλιότερα και κατι αμμους και λοιπές βλακείες που χρειαζόμουν. Επώδυνες οι περιπου 6 διαδρομες που εκανα κουβαλώντας, επώδυνη και η σχετική αϋπνία που υπήρχε. Πιο επώδυνο ομως το γεγονος οτι εκει μέσα ήταν ζουγκλα.



Το stihl όμως που ειναι το απόλυτο εργαλειο μας εβγαλε για αλλη μια φορα ασπροπρόσωπους,



Ετσι απλα λοιπον καθαρίστηκε ο χώρος και τα 2
"έρμα" μελισσακια πηραν τη θεση τους σαν πειραματόζωα... θα μας πουν ως την επόμενη ανοιξη, αν ειμαι σε θέση να κρατήσω μελισσια εκει πάνω ή όχι.

Προς το παρόν μπορω να ζω με την ελπίδα οτι ολα θα μπορω κι εγω στα 70+ μου να ξαναβγαλω αυτη τη φωτογραφία... με παραπάνω απο δυο πενταράκια. :D

Κώστας Κουτσούκος περιπου το 1960



Κώστας Κουτσούκος 2007

Labels: ,

Wednesday, July 11, 2007

Προετοιμασία

Είχαμε μεινει στο βαψιμο τεσσάρων πενταριών, κυψελιδίων. (σχετικό link)

Τελικα έγινε το εξής:
Aπο τα 4 κυψελίδια το ένα μου το έχουν ήδη βουτήξει (σχετικό link). Στα τρια κυψελίδια έχω βάλει απο τα μέσα Απριλίου απο 5 πλαίσια απο άλλες κυψέλες, γεμάτα με μέλισσες.

Περιμένοντας την απομακρυνση της απο τον Υμηττο

Συγκεκριμένα σε μια επιθεώρηση που έκανα στις 13 Απριλίου στην Ερέτρια, παρατήρησα οτι ενα μελισσι ειχε φτιαξει βασιλικα κελια σμηνουργίας. Ειχε δηλαδη μπει σε διαδικασία πολλαπλασιασμού, ειχε φτιαξει νεες βασίλισσες οι οποιες εκκολαπτόντουσαν στα κελια τους και ετοιμαζόταν να σμηνουργήσει. (σχετικα links label σμηνουργία)
Πήρα λοιπόν την παλία βασίλισσα, πηρα και 5 πλαίσια (με τροφες, γυρη, μελι κλπ) και τα έβαλα σε μια 5αρα κυψέλη στην οποία εκλεισα την εξοδο.

Επειτα πήγα σε ενα απο τα δυο μελισσια που ηταν κοντα σε μια νεόδμητη κατοικία και ενοχλούσαν. (σχετικό link) Το ενα ειχε 10 πλαισια. Πηρα 5 και τα εβαλα σε μια κυψέλη και 5 σε μια αλλη. Προφανώς στο ένα έβλα και τη βασίλισσα, στο αλλο όχι. Εκλεισα τις εισόδους και σε αυτα και μετεφερα και τα 3 στην Αθήνα στον Υμηττο.

Τα συγκεκριμένα πενταράκια δεν ειναι και τα πιο δυνατά του κόσμου.

Σταδιακά, ενα απο τα βασιλευόμενα γιγαντώθηκε και σημερα ειναι ηδη διώροφο. Το αλλο για κάποιο ανεξήγητο λόγο ειναι ακομα πολυ μαζεμένο. Τελος το τρίτο εχει παρει μια σχετικα καλη αναπτυξη. Yποθέτω αυτο ηταν και αυτο που ειχε βασίλισα απο την αρχή.

Ο χώρος στο χωριό ειναι εξαιρετικά δύσβατος και δυσπρόσιτος. Ο πατέρας μου με κραζει διαρκώς γιατι θεωρεί οτι ειναι αδύνατο να διαχειριστείς μελισσια εκει. Προς το παρον αποφάσισα οτι ο μόνος τρόπος να μην παθω δισκοκοίλη (μπορει και να εχω βέβαια...) ειναι να παω εκει τα 5αρια που ειναι πιο ελαφρια. Ετσι το διόροφο εμεινε στον Υμηττο.

Με λιγα λόγια μετέφερα εκει τα 2 απο τα 3. (ααα.. επισης για οποιον θυμάται που έλεγα οτι προς το παρον οι κυψέλες ειναι μπλε αλλα θα τις διαφοροποιήσω λιγο χρωματικά.. εχω να πω ?^$#$ μπλε... δεν προλαβα να βάψω και ειναι ακομα μπλέ...)

Την προηγούμενη Παρασκευη λοιπόν ανεβηκα στον Υμηττο λίγο πριν τη δύση του Ηλιου. Οι δημοτικοι αστυνομικοι μου εκαναν λιγο τη ζωη δυσκολη, γιατι φοβόντουσαν οτι μπορει να ειμαι κάποιος σατανικος εμπρηστης. Με αφησαν όμως. Περασα και πήγα να κλείσω τις εισόδους απο τα δυο πενταρακια που θα μετεφερα.

Αυτα γινονται μετα τη δύση, με σκοπο να εχουν επιστρεψει όλες οι μέλισσες και να μην αφήσεις καμια πίσω.

Κλεινεις την εισοδο της κυψέλης με το ειδική πόρτα (σχετικό link) φορτώνεις και γεια σας.
Μια μικρη λεπτομέρεια μόνο. Λεω κατσε να μην αναψω καπνιστηρια και σκασουν οι δημοτικοι και αρχισουν να λενε να ποιος βαζει τις φωτιές κι ετσι τις εκλεισα χωρίς να πάρω μέτρα... Τα κορίτσια δεν με αντιμετώπισαν και πολύ φιλικα αλλα επιβιώσαμε.

Με κλεισμενα τα μελισσια φύγαμε κατα τις 21:30 απο τον Υμηττο με τον κολλητό μου τον Αντρέα (δεν ειχε ξανα βρεθει σε καμια μελισσοκομικη δραστηριότητα) και μετα απο τεσσερις περίπου ώρες κατα τις 2 το βράδυ είμασταν στο χωριό... Η μισή δουλεία ειχε γίνει.

Labels:

Αλλες σφήκες

Το πρωί κατα τις 7:30 πριν έρθω στο γραφείο, πέρασα μια βόλτα απο τα μελισσια. Ηθελα να πάρω δυο πλαίσια μέλι για να ενισχύσω με αυτα τα πιο αδύναμα μελίσσια του χωριού. Τα απογέυματα ο δημαρχος βαζει τη δημοτικη αστυνομία να τριγυρνά στο Δάσος για να το προστατεύσει απο εμπρηστές και επειδη δεν μπορω τις πολλες συζητήσεις μαζί τους (αν και ειναι σχετικα ευγενεις) πηγα νωρις.Βλέπω λοιπόν το εξής. Οι σφηκες κανουν παρτυ εκει και απλα δεν το ξερα. Παρα πολλες και πολυ ενεργητικές. Αυτο για το οποιο δεν ειμαι σιγουρος ειναι αν με βλαπτουν ή τις βλάπτω. Φετος δεν εκανα καμια ενεργεια για να προστατευσω τα μελίσσια μου απο το Varroa. Eτσι δεν μπορω να πω οτι οι επιπτώσεις του δεν φαίνονται. Οι εργάτριες βγαζουν πυκνα συχνα εκτός κυψέλης προσβεβλημένες μέλισσες. Κανονικα οι υγιείς εργάτριες παίρνουν τις προσβεβλημένες απο το παράσιτο και τις πετούν πολύ μακριά πο την κυψέλη. Τωρα τον ρολο αυτο τον εχουν αναλάβει οι σφηκες που επιτίθενται αμεσα και τις παίρνουν-τρωνε.
Το θεμα ειναι αλλο.



1 εχω τοσο βαρρόα που βλέπεις προσβεβλημένες εργάτριες
2 οι σφηκες ξεσαλώνουν και θα επιτίθενται σε λίγο και στις υγιείς

Labels: , ,

Tuesday, July 10, 2007

Φωκίδα project... the beginning

Τον τελευταίο καιρό, επειδή μπλέξαμε πολλοί μελισσοκόμοι στη μπλογκόσφαιρα, πυκνά συχνά η συζήτηση παει σε άλλα επίπεδα. Πράγματα που εμεις θεωρούμε δεδομένα, ειναι για άλλους δυσνόητα και ακαταλαβίστικα. Ουτε κι εγω νιώθω γνωστής του αντικειμένου σε τόσο μεγάλο βαθμό. Συμμεριζόμενος λοιπον την απειρία κάποιων εκ των αναγνωστών αυτου του blog, ειχα πει οτι σε μια απόπειρα που κανω να στησω ενα μονιμο μελισσοκομείο στη Φωκίδα, θα κρατάω κατα κάποιον τρόπο ενα online ημερολόγιο για να βλέπουν τι κανω. (σχετικα posts) Πολύ περισσότερο όμως θα το βλέπουν κι αλλοι που ξέρουν περισσότερα και θα επισημαίνουν τα λάθη μου.

Ετσι ελπιζω οτι ολοι θα μάθουμε απο κατι.

Δεν το εχω αμελήσει αυτο με την έννοια του οτι κάνω πραγματα και δεν τα λεω. Το ειχα αμελήσει με την εννοια οτι δεν το προχώραγα. Εβλεπα χτες (και μου φανηκε καπως αστειο) την πρωτη μου αναφορα σε αυτο το "project" και ελεγα οτι ο Μαρτιος θα ειναι δυσκολος για μενα λόγω προσωπικών κωλυμάτων και δεν ξερω αν θα τα καταφέρω. Ε τελικα ειχα δικιο!

Oι συγκεριμένες εργάτριες είναι αυτή τη στιγμη στη Φωκίδα :)

Ιούλης λοιπόν και δυο μελισσακια ειναι ηδη στο χωριό απο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο Το Φωκίδα project ξεκίνησε κατα καποιον τρόπο! (ενα μελισι = κανενα και δυο =...μελισσια κατα καποιον τρόπο)

Λεπτομέρεις στο επόμενο post

Labels:

Vespa

Επειδη βλέπω προκάλεσαν συζήτηση οι σφηκούλες του προηγούμενου post, ανεβάζω κι ενα χαζο-video που είχα βγάλει...



Σε απόδειξη αυτου που λεει ο Νικος οτι κανουν φωλιές σε προστατευμένα μέρη. Αν το συγκεκριμένο ειδος ειναι εχθρικό προς τις μέλισσες δεν το γνωρίζω, αφήνω όμως το label Εχθροί...

Bρήκα κι αυτο το ενδιαφέρον site

Δεν βαζω και το χέρι μου στη φωτιά για το ποια ακριβώς ειναι...

Labels: , ,

Monday, July 09, 2007

Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πήγα στο χωριό (Κροκύλειο Δωρίδας) Εκεί λοιπόν εκτός απο τις σφήκες που φωτογράφισα (δεν ξέρω τι ειδος ειναι ακριβώς)




φύτεψα και μια Ακακία Κωνσταντινουπόλεως μετα τη βοήθεια και τις εξηγήσεις σας. Εκανα όμως κι το μεγάλο βήμα στο Φωκίδα project. Πηγα στο χωριό τα πρώτα μου μελίσσια και σύντομα θα γραψω για αυτό :D



όσο για τις σφήκες.... ειχα γράψει παλίοτερα.


Labels: , , ,