Sunday, December 31, 2006

bees.gr/blog 2006




To Φεβρουάριο του 2006 έγραφα σε αυτο blog:
Θα ανανεώνεται όποτε και όσο υπάρχει νέο υλικό, δηλαδή αν όλα πάνε καλά, συνέχεια :) και ελπίζω σύντομα να "σμηνουργήσει" και να δημιουργήσει κι άλλα αντίστοιχα.

Tελικα το blog έφθασε αισίως τα 51 (μαζι με αυτο) posts. Σχεδόν ενα την εβδομάδα. Ειχε ανέλπιστα μεγάλη επισκεψιμότητα και ανταπόκριση. Για το τελευταίο εξάμηνο ειχε σχεδον σταθεροποιηθεί. Απο τον Ιουλιο εως τον Οκτώβρη οι επισκέψεις έφτασαν τις 4.752, μια μεση δηλαδή επισκεψιμότητα περίπου 1200 το μήνα με χαμηλότερο μήνα τον Αύγουστο (1.037 επισκέψεις) και ψηλότερο τον Οκτώβρη (1.295 επισκέψεις).




Οι μήνες όμως Νοέμβρης και Δεκέμβρης παρουσίασαν μεγάλη αύξηση και ανέβασαν το μεσο όρο πολύ. 2.112 και 2.608 αντίστοιχα.







Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δω αν τα νουμερα αυτα θα μείνουν τόσο υψηλα και στο μελλον, αφου προφανώς οι συγκεκριμένοι μήνες ειναι επηρεασμένοι απο τα βραβεία Möbius αλλα και άρθρα σχετικα με το bees, που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και Τυπος της Κυριακής. Ελπίζω όσοι το έμαθαν τότε να βρήκαν κατι ενδιαφέρον και συνεχίσουν να το επισκέπτονται.

Το blog εχει παντως σταθεί αφορμή να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους αλλα και να βρώ παλιους γνωστους με τους οποίους ειχα χαθει.

Εγω το μόνο που έχω να πω ειναι οτι θέλω να ευχαριστήσω όσους μου καναν την τιμή να το διαβάσουν, να ζητήσω συγγνώμη αν υπάρχει καποιο comment που να μην απάντησα και την υπομονή όσων εχουν θίξει θέματα που δεν μπορεσα να αναπτυξω ακόμα, αν και το υποσχέθηκα (καποια δεν τα γνωρίζω κιολας καλα και δεν ειμαι ετοιμος :) Πιστευω φέτος το blog αλλα και το site θα αναπτυχθούν και θα βελτιωθούν αρκετα.

Ευχαριστώ, καλη χρονια σε όλους με υγεια κυρίως και απο τα αλλα σχεδόν ότι επιθυμείτε (σχεδον ολα γιατι αν εχετε όλα οσα επιθυμείτε θα βρεθείτε)

+για τους μελισσοκόμους keep on bee keeping και καλούς τρυγους !

Saturday, December 30, 2006

To πλαίσιο

H μέλισσα χτίζει την κερήθρα, απο εκκρίσεις των αδένων της, απο πάνω προς τα κάτω και σε αυτη αποθηκέυει τις τροφές της και περιποιείται τους γόνους της βασίλισσας (πιο αναλυτικά σε παλιότερο post)

Ο μελισσοκόμος με τη σειρά του για να κανει πιο εύκολη την επιθεώρηση και να εκμεταλλευτεί πιο ανετα τα προϊόντα της φωλιάς, δίνει έτοιμο σπιτι στο μελίσσι, την κυψέλη με τα κινητά πλαίσια που περιγράφηκε παλιότερα εδω

Τι ειναι όμως το κινητο πλαίσιο και πως λειτουργεί και ετοιμάζεται?

Το πλαίσιο είναι αυτο:




To οριζόντιο ξύλο που είναι μακρύτερο, ακουμπάει στα ειδικά διαμορφωμένα τοιχώματα της κυψέλης ονομάζεται κηρηθροφορέας. Τα αριστερά δεξιά ορθοστάτες και το κάτω πήχης.
Αυτη ειναι η μορφη με την οποια το αγοράζει κανεις. Αργότερα, οταν θα το χρησιμοποιήσει, το "συρματωνει". Περνα δηλαδη απο τις 4 τρυπες που εχει σε κάθε ορθοστάτη ενα πολυ λεπτο, ειδικο σύρμα και δημιουργεί ενα αραιο πλέγμα απο 4 παράλληλα σύρματα.




Σε αυτο το αραιό παράλληλο πλέγμα θα περάσουμε και θα στηρίξουμε το φύλλο κερήθρας.



Το φύλλο ειναι αγοραστό Θεωρητικά ειναι απο καθαρό κερί μέλισσας. Εχει επανω του "τυπωμένο" ανάγλυφα, ενα μοτίβο - πατρόν το οποιο λειτουργεί σαν οδηγός χτισίματος Με την ιδιότητα ενος καπως αδιάλλακτου αρχιτέκτονα, δίνουμε στην εργάτρια την ακριβή θεση στην οποία θα χτίσει και τον ακριβή αριθμό και είδος κελιών που θα χτίσει.




Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται το φύλλο τοποθετημένο όπως πρέπει.

Περνιέται εναλλάξ στα τεντωμένα σύρματα και καταλήγει στο πανω μερους του πλαισίου τον κερηθροφορέα οπου σφηνώνει σε μια εγκοπή του. Εκει μετα μπορεις να σταξεις λιγο λιωμένο κερι (οχι πολυ ζεστο) για να το σταθεροποιήσει. Γενικα ειναι καπως χρονοβόρο να φτιαξεις ενα πλαίσιο. Ειναι σημαντικό όμως να το φτιάξεις καλα, αφου το πλαισιο αυτο θα μείνει μεσα στην κυψέλη για περίπου τρια χρόνια.
Μετα η κερήθρα αλλοιώνεται και παλιώνει τόσο που καλό ειναι να αντικατασταθεί Στα τρια αυτα χρόνια το πλαίσιο θα καταπονηθεί απο τον τρυγητό του μελιου (που ειναι σκληρη δοκιμασια για την κερήθρα) αλλα και απο εξωτερικούς παράγοντες όπως η ζέστη (βλ. παλίοτερο post) Oταν βάλεις το πλαίσιο στην κυψέλη οι εργάτριες ξεκινάνε το χτισιμο και το διαμορφώνουν ετσι:




Eχουν χτισει δηλαδή πανω στο πατρόν αυτο και το έχουν "σηκώσει" πιο ψηλα, σχεδιάζοντας τα κελιά και εχουν καλύψει πλέον τα συρματα. Ειναι πιο εμφανές πως προχωράει το χτίσιμο στη φωτογραφία που ακολουθει:




Φαινεται ξεκάθαρα το οριο της κερήθρας και του φύλλου κερήθρας.

Τα πλαίσια λοιπόν ειναι οι οριοθετημένοι χώροι στους οποίους χτίζουν oι εργάτριες. Καθιστούν τη φωλιά "πτυσσόμενη" και κανουν ευκολη την αποσναρμολόγιση της για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο. Καθε πατωμα χωράει 10 (υπαρχουν και κυψέλες των 5 οι οποίες εχουν συγκεκριμένη χρήση και η διαμονή σε αυτες δεν ειναι μονιμη και πειραματικά μοντέλα των 8)
Αυτο σημαίνει οτι μαι δυόροφη κυψέλη έχει 20 τέτοια πλαίσια. Τα πλαίσια αλλα και η κυψέλη ειναι πολυ συγκεκριμένων διαστάσεων. Ετσι είναι ρυθμισμένα ώστε να αφήνουν μεταξύ τους αλλα και απο τα τοιχώματα τη σταθερη απόσταση των 9 χιλιοστων. Ειναι η ο χώρος που χρειάζεται μια μέλισσα για να περάσει άνετα. Το μικρότερο - αχρηστο κενό θα χτιστεί απο τις εργάτριες και θα καλυφθεί Το μεγαλύτερο κενο επίσης θα συμπληρωθεί μεχρι να ερθει στην απόσταση των 9χιλ... Καθε κενο που μένει μεσα θα χτίζεται ελευθερα σε βάθος χρόνου, κάνοντας την επιθεώρηση και τον τρύγο του μελιου δύσκολα εώς αδύνατα. (βλ. παλότερο post)

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτα ειναι τα τρια σταδια του χτισίματος σε πλαίσιο

Tuesday, December 26, 2006

Mέλι? Μελομακάρονα...



Υλικά:

2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο (εγώ λέω παρακάτω)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
μισό και λίγο παραπάνω φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ (εγώ λέω παραπάνω)
1 και λίγο παραπάνω φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (εγώ λέω παραπάνω και ίσως και λίγο ξύσμα απο φλούδα)
1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη
μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
ένα κιλό αλεύρι μαλακό ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα
δυο κουταλάκια του γλυκού μπεικινγκ παουντερ

Σιρόπι
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
και φυσικά 2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι




Eκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη (ανακατεύουμε ήρεμα και κυκλικά μέχρι αν γίνει ομοιόμορφο το μείγμα).
Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα (προσοχή αφρίζει κι εμεις τρεχαμε να μαζέψουμε) και το μπεικινγκ παουντερ στο κονιάκ.

Τα ενώνουμε όλα στο μπολ με το λάδι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το περισσότερο αλεύρι.

κρατάμε περίπου μια χούφτα αλευρι, στην οποία αναμιγνύουμε τα κανελογαρύφαλλα και την προσθέτουμε αργότερα.

Ανακατεύουμε τη ζύμη (οχι πολύ ωρα) και μολις γίνει μαλακιά ομοιόμορφη και ελαστική αρχίζουμε το πλάσιμο και το σχηματισμο. Τωρα τι σχημα μέγεθος κλπ επιθυμει ο καθένας... δεν ξέρω. Εμεις τα κανουμε σχετικα μικρα. Μας φεραν και κατι άλλα γιαδώρο που ήταν σαν μπιφτέκια... :)

Ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 και μισή ώρα ψήσιμο (εμείς τα ψήσαμε σε πάνω και κάτω αντίσταση)

Στο μεταξύ πρεπει να γίνει και το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βαζουμε το νερο, το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Δεν θα σιροπιάσει 100%.. θα ειναι αρκετά ρευστό. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα (εμεις βαλαμε ανθόμελο απο Κυκλάδες και επειδή στο δρόμο μας τελείωσε, προσθέσαμε και λίγο ελατόμελο)

Οταν τελείωσει το ψήσιμο περιχύνεις τα ζεστα μελομακάρονα με το κρύο σιρόπι και μετά πασπαλίζεις με τα τριμμένα καρύδια.

Καλή όρεξη λοιπόν και χρόνια πολλά!



Τα μελομακάρονα αυτα το εφτιαξάν η Ελισάβετ και η Όλγα στο Κροκύλειο την προπαράμονη Χριστουγέννων και τα έκαναν τέλεια. Γενικα αυτά που κατάλαβα εγω είναι:

1. ειναι ευκολό να τα φτίαξεις
2. Αν ο άλλος μαγειρεύει κι εσυ περιφέρεσαι και βγαζεις φωτογραφίες σου φωνάζουν
3. αν βαζεις λιγότερο λάδι ή περισσότερο πορτοκάλι αλλάζεις και το πόσο βαριά η όχι θα βγούν στη γευση
4. τα Χριστούγεννα έχουν πλάκα :)

Οποιος έχει εναλλακτικές συνταγές ή προτάσεις να μας πει μήπως ξανακάνουμε την πρωτοχρονιά!

Labels:

Sunday, December 17, 2006

Xωρίς τίτλο...

Αυτό το αντικείμενο αποτελεί επίσης εύρημα απο το μελισσοκομείο του παππού μου. Δεν έχω ιδέα όμως τι είναι. Μπορώ μόνο να υποθέσω.



Eιναι σίγουρα κάτι που έχει να κάνει με την είσοδο της κυψέλης αλλα είναι πολύπλοκο ώς κατασκευή.
Απο τις διαστάσεις του φαίνεται να αναφερόταν σε πεντάρα κυψέλη (υπάρχουν εκτος απο την κλασσική κυψέλη των 10 πλαισίων και 5αρες, στις οποίες κρατάμε τα μελίσσια προσωρινά όταν ειναι μικροί οι πληθυσμοί. Επισης υπάρχουν πειραματικά μοντέλα 8 πλαισίων)

Εχει 8 ανοίγματα παρόμοια με αυτα της πόρτας που ανέφερα σε προηγούμενο post*. H τοποθέτηση τους όμως ειναι διαφορετική. Τέσσερα πάνω και τέσσερα κατω. Υποθέτω οτι τα τεσσερα κάτω οδηγoυσαν τις μέλισσες στην κανονικό χώρο της κυψέλης. Τα τεσσερα πάνω ομως οδηγουσαν σε ενα προθάλαμο της κυψέλης διαχωρισμένο απο κάποια σιτα.



Αυτο που μου πρακαλεί ακόμα πεισσοτερο την περιέργεια ειναι οτι ενω το βρήκα σε ενα χώρο που φιλοξενούσε κάποτε περιπου 100 κυψέλες και ενώ ολα τα υλικα ειναι σε μεγάλες ποσότητες το συγκεκριμένο ειναι μοναδικό. Δεν έχω βρει άλλο.

Πιθανότατα για οτι κι αν κατασκευάστηκε, δεν απέδωσε τα δέοντα. Ομως μάλλον δοκιμάστηκε γιατι εχει κάποιες μετέπειτα παρεμβάσεις (εκτος ενα ηταν απο την αρχη κατασκευασμένο έτσι που πάλι ειναι ενδιαφέρον)
Οι "πύλες" στο πανω μέρος, εχουν μικρύνει απο μέσα. Δηλαδή όπως φαίνεται και στην ακόλουθη φωτογραφία, εχει τοποθετηθεί με πινέζες ενα κοματι χαρί ώστε να μικρύνει το ύψος τους. Δεν ξέρω αν ειναι η φαντασία μου ή η φθορά του χρόνου, αλλα νομίζω οτι το σκισιμο που έχει το χαρτι στο σημείο που έχω βάλει το "a" στη φωτογραφία εχει σαν σκοπό να έχει ελαστικότητα το χαρτι κατα την είσοδο. Δηλαδή το έντομο που θα έμπαινε θα εβρισκε στιγμιαία μια αντίσταση κατα την εισοδο, αλλα σπρώχνοντας το χαρτί τελικά θα έμπαινε Κατι σαν την συγχρονη γυρεοπαγίδα.


Δεν ξέρω τι είναι... κάθε συμβουλή θα ήταν επιθυμητή :)

*Σχετικά posts το κλουβί miller και η είσοδος της κυψέλης

Labels: , ,

Video Bees :)



Θέλω σιγά σιγά να αρχίσω να βάζω και video σε αυτό το blog. Χτες που είχε πολύ καλό καιρό, γύρισα αυτό (πειραματικά) Εν καιρώ θα βρω τρόπο να βελτιώσω και την ποιότητα και το περιεχόμενο αλλά και τον τρόπο παρουσίασης.

Αυτό το συγκεκριμένο δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα Είναι μια ορθάνοιχτη είσοδος κυψέλης (το μελίσσι αυτό είναι αρκετά δυνατό και δεν έχει λόγο να φοβάται εισβολείς και ο καιρός είναι ακόμα πολύ ζεστός οπότε δεν υπάρχει θέμα απώλειας θερμοκρασίας)

Το μόνο ιδιαίτερο που έχει είναι το πρώτο :D

Labels:

Monday, December 11, 2006

H είσοδος της κυψέλης

Η είσοδος είναι ένα άνοιγμα στο κάτω μέρος της κυψέλης. Είναι προφανώς το άνοιγμα που εξυπηρετεί την κίνηση των μελισσών μέσα - έξω στη φωλιά αλλά και το πέρασμα των υποψηφίων εισβολέων, την απώλεια τη της θερμότητας της φωλιάς και τον αερισμό της.



Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

H φωλιά πρέπει να έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία. Οι μέλισσες πασχίζουν αερίζοντας με τα φτερά τους, να την κρατούν χαμηλή τους ζεστούς μήνες και "αγκαλιασμένες" σε σφιχτές μπάλες, να την κρατούν υψηλή τους χειμερινούς μήνες.

Σημαντικό επίσης ρόλο για την υγεία του μελισσιού παίζει η υγρασία η οποία πρέπει να είναι χαμηλή.

Οι ενέργειες που κάνει η εργάτρια για να βοηθήσει την κατάσταση αυτή, ενισχύονται από τον μελισσοκόμο με ανοίγματα στο καπάκι της κάθε κυψέλης για καλύτερο αερισμό, αλλες φορές με ολόκληρες βάσεις, που δεν ειναι συμπαγείς αλλα ανοιχτες (με σίτα) και φυσικα με ειδικές διαμορφωσεις στην εισοδο.

Το κανονικό άνοιγμα είναι μεγάλο και αναπτύσσεται από άκρη ως άκρη της κυψέλης. Ο μελισσοκόμος προσθέτει ένα ξυλάκι , την πόρτα, η οποία μεταβάλει το άνοιγμα ανάλογα τις με τις ανάγκες του σμήνους που κατοικεί στην κυψέλη, αλλά και του μελισσοκόμου. Αυτές παρουσιάζουν διαφορές απο κυψέλη σε κυψέλη

Αυτή που εγω χρησιμοποιώ προς το παρόν και μου φαίνεται πιο πρακτική, είναι η πόρτα, όπως αυτη στο διάγραμμα που ακολουθεί.







Η πόρτα ειναι το πράσινο ξύλο που έχει διατομή "Γ" ανάλογα με το πιο μέρος του "Γ" θα τοποθετήσεις μέσα στην είσοδο (a ή b) επιτυγχάνεις και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ετσι (οπως φαίνεται και στο διάγραμμα αν πατήσεις τα αντίστοιχα κουμπιά) στη θέση 1 η πόρτα λείπει τελείως Αυτο σημαίνει οτι έχω καλύτερο αερισμό της κυψέλης. Ειναι κατι που θα επιδιώξω σε ζεστους μήνες ή σε μια περίοδο που το μελισσι θα βρίσκει πολύ τροφή και θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα μέσα έξω. Το μεγάλο ανοιγμα θα πετύχει την ανεση της κίνησης. Η μεγάλη είσοδος προ υποθέτει οτι το μελίσσι ειναι δυνατό και υπάρχουν πολλές εργάτριες φρουροί, να υπαρασπιστούν την μεγάλη είσοδο απο πιθανούς εισβολείς

Αντίθετα στη θέση 2 (βλ αντίστοιχο κουμπι) σε ενα μελίσσι που δεν ειναι πολυ ισχυρό και η εισοδος δεν μπορει να ειναι καλα φυλασσόμενη, στενευω το άνοιγμα τοποθετώντας την πόρτα στη φορά b (συμφωνα με το σχέδιο). Το ξύλο καλύπτει το ανοιγμα και αφήνει μόνο ενα μικρο μερος για εισοδο εξοδο. Σε περίπτωση που τοποθετήσω τη πόρτα προς τη φορά a, η είσοδος κλείνει τελείως σε περίπτωση που θέλω να μεταφέρω την κυψέλη μου.

Ο λόγος για τον οποίο τα θυμήθηκα όλα αυτα ειναι αυτος που ειχα αναφέρει και σε προηγούμενο post για το κλουβί Miller. Oτι δηλαδή στο εγκαταλειμμένο μελισσοκομείο του παππου μου βρίσκω κατα καιρούς ενδιαφέροντα ευρήματα, οπως πχ αυτη την είσοδο για κυψέλες τυπου Dadant (σχετικό post)




Eιναι μια παρόμοια πόρτα με αυτη που περιέγραφα πριν αλλα έχει ενα λιγο ποιο ιδιαίτερο μηχανισμό ώστε να διασφαλίζει την είσοδο και έξοδο μόνο των εργατριών και κηφήνων. Αντίστοιχα μπορει να αφαιρεθεί η να προστεθεί στην εισοδο προκαλώντας ενα μεγάλο ή μέσο ανοιγμα αλλα όταν κατεβασει ο μελισσοκόμος την μεταλλικη, "πορτα της πόρτας" κάνει τα πραγματα πιο περίπλοκα...




Πρόκειται για ενα κομάτι λαμαρίνας με δυο απλα μεντεσεδάκια, που οταν καταβαίνει αφήνει 11 μικρές πύλες 9 επι 10 χιλιοστα απο τις οποιες μπορουν να περάσουν μονο εργατριες και κηφήνες. Ειναι προφανές οτι αυτη την σηδιρόφρακτη εισοδο μπορουσαν να υπερασπιστούν τέλεια οι εργάτριες αφου τελικα κανένα μεγαλύτερο έντομο η ζώο δεν θα μπορουσε να παραβιάσει. Ομως σαφως και θα καθυστερούσε τις ίδιες τις εργάτριες αφου θα συνωστίζονταν για να περασουν απο τις 9 "πύλες"












(δεν υπάρχει δυνατότητα να την τοποθετήσουμε ετσι ώστε να φράξει εντελώς την είσοδο γιατι το συγκεκριμένο μελισσοκομείο ηταν σταθερό και δεν δημιουργούνταν η ανάγκη να κλειστεί και να μετακινηθεί μια κυψέλη)

Y.Γ. η πρώτη φωτογραφία ειναι απο την πρώτη μου κυψέλη, προφανώς υπάρχουν αρκετοι ακόμα τυποι πόρτας.

Labels: , ,

Sunday, December 03, 2006

Οι εργάτριες

Οι εργάτριες ειναι γένους Θηλυκού. Ειναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του σμήνους.

Ειναι μικρότερες
σε διαστάσεις απο τους αρσενικούς κηφήνες, όπως τα πιο πολλά θηλυκά πλάσματα είναι μικρότερα απο τα αντίστοιχα αρσενικά, αλλα όχι επειδή το αρσενικό ειναι δυνατότερο και οπλισμένο. Αντίθετα η εργάτρια είναι οπλισμένη με το κεντρί ενώ το αρσενικό είναι απολυτως άοπλο...

Είναι μικρότερες και από το άλλο θηλυκό μέλος του σμήνους, τη βασίλισσα. Ο λόγος ειναι οτι είναι στείρες. Το ατελές σύστημα γενητικών οργάνων τους, τους "χαρίζει" μια πολύ πιο μικρή κοιλιά από αυτή της γόνιμης βασίλισσας. (δεν ειναι ικανές να γεννήσουν, πλην πολυ ειδικών περιπτωσεων και όταν το κάνουν αυτό, όλα λειτουργουν σε λανθάνουσα κατασταση...)


H κοιλία της Baσίλισσας ειναι σχεδόν διπλάσια απο των εργατριών

Οι εργάτριες είναι ατελείς γιατι όταν ήταν προνύμφες και τις τάιζαν ακόμα οι άλλες εργάτριες, έλαβαν βασιλικό πολτό (μια έκκριση των ενηλίκων εργατριών για το τάισμα των προνυμφων, κατι αντίστοιχο με το γάλα των θηλαστικών) μόνο για τις 3 πρώτες μέρες της ζωής τους. Μετά έτρωγαν μελι νερό και γύρη. Αυτή η διατροφική διαφορά και μονο, διαφοροποιεί την ανάπτυξη τους και τις καθιστά ανάπηρες...! (βλ. και αυτό)

Το παράγωγο δηλαδή των εργατριών, το γάλα τους, ο βασιλικός πολτός, είναι μια τόσο σημαντική και ιδιαίτερη τροφή, που επηρεάζει την ανάπτυξη του λήπτη σε ακραίο βαθμό.

Η εργάτρια λοιπόν γεννιέται απο ένα γονιμοποιημένο αυγό. Το αυγό ανοίγει μετά απο 3 μέρες. Η προνύμφη που βγαίνει απο αυτο, ταΐζεται επι 2μιση μέρες με πολτό, μετά με γύρη μέλι και νερό. Αργότερα το κελι που την περιέχει σφραγίζεται και η προνύμφη πλέον γίνεται νύμφη και σταδιακά μεταμορφώνεται στην ησυχία του κελίου της σε εργάτρια. Την 21 μέρα το κάλυμμα του κελιου τρυπάει και βγαίνει απο αυτό μια τέλεια εργάτρια.

Αυτη η εργάτρια θα ζήσει απο 45 μέρες εως 6 Μήνες, ανάλογα με το πόσο έργο παράγει. Αν γεννηθεί την άνοιξη σε μια περίοδο αιχμής θα ζήσει 45 μέρες.
Αν γεννηθεί το φθινόπωρο και περάσει ενα χειμώνα μεσα στην κυψέλη περιμένοντας μια καλή μερα για να βγεί και να εργαστεί θα ζήσει εως και 6 μήνες. Η βασίλισσα που δεν θα βγεί απο την κυψέλη ποτε, θα ζήσει εως και 4 χρόνια...

Σύμφωνα και με το βιβλίο "πρακτική μελισσοκομία" του Ανδ. Θ. Θρασυβούλου η εργάτρια αυτή, κυρίως θα καθαρίζει κελιά στην κυψέλη τις 6 πρώτες μέρες της ζωής της (νομίζω ξεκινώντας απο το δικο της, αυτο που τη γέννησε)

Απο την τρίτη μέρα εως την πεμπτη θα παράγει κερι με το οποιό θα σφραγίζει τα κελια που περιέχουν προνυμφες έτοιμες να γινουν νύμφες.

Θα φροντίζει το ακάλυπτο γόνο (τάισμα) ή θα ταΐζει τη βασίλισσα απο την 6 εώς τη 13 μέρα της ζωής της.

10 - 20η μέρα θα καθαρίζει συνολικά την κυψέλη θα αναλαμβάνει τη διατήρηση του χώρου σε τέτοια κατάσταση που να μην υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης απο εχθρούς ή εισβολείς




Αχερόντια, βαλσαμωμένη απο έργάτριες

και θα συσκευάζει το νέκταρ και τη γύρη που θα παραλαμβάνει απο άλλες εργάτριες που βγαίνουν και εκτός κυψέλης και ρισκάρουν τη ζωή τους (βλ. σερσένι vs εργάτρια)

Επίσης απο τη 13 μέρα εωςτην 20η θα αρχίσει να εκμεταλλευται και τους κηρογόνους αδένες της και παράγοντας κερί θα αρχίσει να ασχολείται με το χτίσιμο τη κερήθρας.

15 με 23 μέρα θα βοηθά με τα φτερά της τον εξαερισμό της κυψέλης (αερίστρια) (βλ σχετικό post για τον καυσωνα)



Αερίστριες εργάτριες


16 - 28 μέρα θα ειναι φρουρός.


Γενικα δεν θα βγει απο τη φωλιά για συλλογή τροφής πριν απο τις πρωτες 20 μέρες και στο χρόνο αυτό ονομάζονται οικιακές εργάτριες. Οι οικιακές εργάτριες είναι σαν να λέμε τα παιδιά και είναι πάντα επιθυμητά μέλη μιας κοινωνίας μελισσών ακόμα κι αν ειναι ξένες. (Σχετικό post) Τότε εκπαιδέυονται σαν "εντομο-γενίτσαροι" και μεγαλώνουν σαν παιδια
της νέας κυψέλης.

Στο χρονο που ονομάζονται οικιακές, μοιράζονται τις προηγούμενες εργασίες και ρόλους αλλα αν οι ανάγκες ειναι διαφορετικές θα προσαρμοστουν. Αν πχ σκοτώσω όλες τις εργάτριες ηλικίας κάτω απο 6 μέρες δεν σημαίνει οτι δεν θα καθαρίσουν οι μεγαλύτερες τα κελια. Η ακόμα πιο ακραία αν σκοτώσω όσες ειναι περίπου 13- 20 ημερών θα αναγκαστούν να παράγουν κερί άλλες ηλικίες

Η εργάτρια που ειναι μεγαλύτερη απο 20 μέρες, είναι ικανη να πετάξει μέχρι και 6χλμ μακριά απο την κυψέλη για να βρεί τροφη, να την φορτωθεί και να πετάξει αλλα 6 για να έρθει πισω στην κυψέλη! Το σύνηθες και ιδανικό ειναι μην αναγκάζεται να ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα και να έχει τροφή κοντά. Συλλέγει νέκταρ, μελιττώματα, γύρη, νερό κ.α. και παράγει το μέλι και την πρόπολη. Ακόμα και η γύρη δεν έχει διατροφική αξία για τον καταναλωτή, παρα μόνο όταν περάσει απο το στόμα της εργάτριας και εμπλουτιστει με ενζυμα που παράγει η ιδια μεσκοπο να τη συσκευάσει και να την αποθηκεύσει.



Γυρη αποθηκευμένη σε κελια κομένα κατα το ύψος, για να φωτογραφηθουν

Όταν βρίσκει τροφή επιστρέφει στην κυψέλη και με εναν περίεργο κώδικα επικοινωνίας, που βασίζεται σε κινήσεις του σώματος της με συγκεκριμένους προσανατολισμούς (το χορό των μελισσών) θα υποδείξει στις συντρόφισσες της, τοσο την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η τροφή (σε σχέση με το που ειναι ήλιος και η κυψέλη) όσο και την απόσταση αλλά και την ποσότητα της τροφής ώστε να αποφασιστει πόσες θα πανε προς συλογή της.

Οταν κεντρίζει ενα θηλαστικό, λόγο της ελαστικότητας του δέρματος του το κεντρί της θα μείνει καρφωμένο στο θύμα και με την προσπάθεια της να απομακρυνθει θα αποκοληθει απο πάνω της μαζι με ζωτικά της όργανα και θα την σκοτώσει. Πολλοί ισχυρίζονται οτι το γνωρίζει αυτό και γιαυτο αποφευγει να κεντρίζει. Μαλιστα κεντρίζει με οικονομία (μια μια), αλλα οταν σε κεντρίσει, θα σε σημαδέψει με κάποια μυρωδιά και αν δεν φύγεις άμεσα απο το χωρο θα σου επιτίθενται και οι υπόλοιπες με γεωμετρική πρόοδο (και θα το μετανιώσεις :)

Αποφασίζει γα το μέλλον του μελισσιού αφού αυτη διαμορφώνει τον πληθυσμό. (βλ. και αυτό) Η βασίλισσα γέννα αυγά μηχανικά. Η εργάτρια ανάλογα με τους ελεύθερους χώρους γέννας που δίνει στη βασίλισσα επηρεάζει το αποτέλεσμα της γεννας.
Οταν φτιάχνει μεγάλα κελια προκαλεί την γέννηση αγονιμοποίητων αυγών με αποτέλεσμα να γεννιoυνται αρσενικά.

Οταν επιθυμεί, ανάλογα με το τάισμα που κανει στις προνύμφες, κατασκευάζει νεες βασίλισσες και ειτε σκοτώνει την παλια (τη συνταξιοδοτεί) ειτε δημιουργεί συνθήκες για τη διάσπαση του μελισσιού και με τη δεύτερη βασίλισσα κάνει ένα δεύτερο πληθυσμο (πολλαπλασιάζει το μελίσσι).

Η εργάτρια αποφασίζει για ότι έχει να κάνει με το μέλλον του μελισσιού, ποιος ζει ποιος πεθαίνει και πότε.

Η βασίλισσα ειναι απλα το όργανο αναπαραγωγής . Εγκέφαλος ειναι η "ταπεινη" εργατρια... εκτός αν την ξεγελά ο πιο έξυπνος μελισσοκόμος (βλ προσθήκη βασίλισσας).

Η εργάτρια χτίζει με τρομερή ταχύτητα κερινες κατασκευές ασύληπτης ακρίβειας και αρχιτεκτονικής στις οποίες ορίζεται η φωλιά (βλ bees.gr και beehappy)

Eίναι υπέθυνες για την καθαριότητα τόσο μέσα στο χώρο της φωλιάς όσο και έξω. Αν μια μέλισσα νοσήσει (πχ απο βαρροική ακαρίαση) δεν αρκούνται στο να την βγάλουν εκτός κυψέλης. Την απομακρύνουν όσο μπορούν. Οπότε ακόμα και στην περίμετρο της κυψέλης να βρουν καποια που νοσεί θα την απομακρύνουν.


Δεν μου αρέσει να γράφω τόσο μεγάλα άρθρα και να βάζω και τόσο πολλά link γιατι τελικά αποσπούν τον αναγνώστη. Παρόλα αυτα εδω το άρθρο παραμεγάλωσε αν και πάλι ειναι όλα πολύ συνοπτικά γραμμενα. Η εγάτρια ώς ψυχή του μελισσιου ειναι ουσιαστικα σχεδόν ότι ενέργεια περιγραφεται σε αυτό το blog.

Labels:

Η εργάτρια.



Η εργάτρια είναι η μέλισσα που ξέρουμε όλοι. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της κυψέλης δεν ειναι κατι που συναντάς συχνά, εκτος αν είσαι μελισσοκόμος.

Ο λόγος απλός. Οι εργάτριες ειναι αυτές που τα κάνουν όλα και που βγαίνουν εκτός κυψέλης πιο συχνά.

Ειναι ο στρατός, οι νοικοκυρές, οι τροφοι και συνάμα ο εγκέφαλος του σμήνους.

(Γράφοντας σε αυτο το σημείο κόλλησα για πολύ ώρα. Ψάχνω ένα επίθετο. ειναι φανταστικές? είναι αξιοθαύμαστες? ειναι πανέμορφες? είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες?ειναι? ειναι? ειναι?..... Νομίζω ειναι τρομακτικές, αλλα όχι με την έννοια οτι με τρομάζουν. Είναι τρομακτικά πολλές οι δυνατότητες τους. Τρομακτικά πολύπλευρες και πολύπλοκες Τρομακτικά πιο σημαντικές και ιδιαίτερες απο όσο νομίζει κανείς οτι ειναι ένα έντομο. Δεν μπορώ να πώ λοιπόν κάποια επίθετα που να τις χαρακτηρίζουν. Αυτό που μπορώ να πώ ειναι οτι απο τη μέρα που ασχολήθηκα με τις μέλισσες - και σίγουρα αυτό το έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι - βλέπω την αξία της ζωής ενός εντόμου εντελώς διαφορετικά Μια εργάτρια έχει ψυχή. Υποθέτω κάθε έντομο έχει.)

Γράφω τώρα ένα post για την εργάτρια :)

Labels: