Thursday, January 22, 2009

Ο χώρος μπροστά στο μελίσσι

Eνα καθαρό επίπεδο-πεδίο μπροστά απο μια είσοδο κυψέλης, γίνεται μάρτυρας πολλών ιστοριών. Στα δυο-τρια μελισσια της ερέτριας, που βρίσκονται σε τσιμεντένια επιφάνεια (τα περισσότερα όμως, ειναι σε χώμα) μπορεις να ξέρεις, τι έχει προηγηθεί των επισκέψεων σου.
Νεκρές σφήκες που καταμαρτυρούν μάχες,

bees


απομεινάρια από νεκρές μέλισσες που λειτουργούν σαν καθρέφτης της υγείας του μελισσιου.

bees


Μέλισσες που είτε νόσησαν απο κατι και εκδιώχθηκαν (ενας διαχρονικός Καιάδας) είτε πέθαναν απο φυσικά αιτια και τις έβγαλαν έξω οι ακμαίες για λόγους υγιεινής. Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά καθαρές και δεν καρτούν τίποτα "μιαρό" μέσα στη φωλιά τους, εκτός αν δεν είναι σε θέση να το μεταφέρουν λόγο διαστάσεων. Ακόμα και τότε όμως το βαλσαμώνουν και το αποστειρώνουν.
Οι νεκρές μέλισσες στην είσοδο είναι σε θέση να δηλώσουν στο μελισσοκόμο ανάλογα τον αριθμό και την κατάσταση τους, τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο μελίσσι. Ειναι σημαντικό να κρατάμε καθαρό το χώρο μπροστά, τόσο για να διαβάζουμε τα μηνύματα αυτά, όσο και για να μην παρέχουμε την ασφάλεια του καμουφλάζ σε πιθανούς εχθρούς και δυνητικούς εισβολείς

Το καθαρό έδαφος μπροστά στο μελίσσι μπορεί να γίνει και μάρτυρας και εμφυλίων διαμαχών που να χαρίσουν ευκαιρίες φωτογραφίας.

bees

bees

bees


Labels: ,

Wednesday, January 21, 2009

Γείτονες

Κοντά στα μελίσσια ζουν και οι γείτονες. Φτιάχνουν κι αυτοί τις δικές τους συνθήκες και περιμένουν την τροφή ουρανοκατέβατη.
bees

bees

bees
Άλλοτε παγιδεύουν τους εχθρούς των μελισσιών...

bees
...άλλοτε όμως τις ίδιες τις εργάτριες. Ολοι στον αγώνα της μάσας...

bees

Labels: ,

Tuesday, January 20, 2009

canon EOS 450D

Mε αφορμή την πρώτη ικανοποιητική χρήση του Τamron 90mm f/2.8 1:1 και κάτι άλλων χαρμόσυνων γεγονότων, ανεβάζω αυτη τη φωτο να το γιορτάσουμε :D

bees

Πιστευω οτι σύντομα θα βάλω κι άλλες και κατα την Ανοιξη αν είμαστε καλα, που θα βοηθά και ο καιρός και τα ντροπαλα λόγο κρύου μοντελα, αλλα και η μεγαλύτερη εξάσκηση θα βγάλω ακόμα περισσότερες και καλύτερες.

Labels:

Sunday, January 18, 2009

Aλκυονίδες :D

Που να φανταζόταν ο Κύηκας, οτι επειδή ήταν ξεροκεφάλας και πηγε για ψάρεμα με κακοκαιρία, θα είχα εγώ ευκαιρία σήμερα να πάω στα μελίσια. Πηγε το παλικάρι για ψάρεμα, πνίγεται και η καλή του, η Αλκυόνη, παίρνει φόρα και πηδα στο κενό. Τη λυπάται ο Διας, την μεταμορφώνει σε πουλί και της δίνει και αλλη μια ευκαιρια. Στην καρδία του χειμώνα, της παρέχει μερικές μέρες καλοκαιρίας για να κανει τα αυτγά της με ασφάλεια.Τις Αλκυονίδες μέρες.

Εγω την κοπέλα δεν τη γνώρισα, αλλα εκμεταλλευόμενος το γεγονος όπως κάθε άλλος συνάδελφος, πηγα μέσα στο Σαββατοκύριακο να δώ τα αγαπημένα μου μελισσια. Δεν ήταν ψαχούλεμα σε βάθος. Αρκέστηκα στο να δώ οτι ειναι όλα καλα. Έδωσα την πρέπουσα κληση σε ενα μελισσι που είχε μαζέψει λιιιιγη υγρασία. Αντικατέστησα τις τελειωμένες τροφές σε αυτα που είχαν φάει τα ζαχαροζύμαρα τους (επειδή έρχονται πιο κρύες μέρες) και βέβαια έβγαλα πολλές φωτογραφίες με την ακόμη πιο καινούρια μου μηχανή, τις οποίες θα τις παραθέσω και σε ερχόμενα post.

bees
γενικά τα μελίσσια ήταν αρκετά ζωηρά

bees
έφερναν μέσα αρκετή γύρη (η μπάλα στα πόδια τους), αλλωτε κίτρινη

bees
άλλωτε λευκη

bees
και άλλωτε πορτοκαλί

σημείωση: η μηχανή είναι μια canon EOS 450D και είναι της Ελισάβετ. Λεω όμως, σιγά σιγα να περάσω κι εγω σε canon κι έτσι εχω προκαταβολικά πάρει έναν Τamron 90mm f/2.8 1:1 οπότε πάμε για τρελά closeup.

Εν αναμονή λοιπόν των υπολοίπων

Labels: ,

Wednesday, January 07, 2009

Το κλαροπόντικο που έψαχνε σεντόνια για τη φωλιά.

Κανονικά ενώ έχω μελισσοκομική μάσκα και ξέστρο και στα τρία μέρη που έχω μέλισσες, παίρνω μαζί μου σε κάθε επίσκεψη κι ένα έξτρα σετ... Ποτέ δεν χρειάστηκε και έτσι σιγά, σιγά το έκοψα και αυτό το συνήθειο. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ρωτήσω τον χνουδωτό επισκέτη: Καλό μου τρωκτικό (μάλλον κλαροπόντικο ήταν - κάτι σαν σκίουρος), από όλα τα καλά του κόσμου, τη δική μου μάσκα βρήκες να φας και να με αφήσεις εκτεθειμένο στις μελισσούλες? Πήρε κομάτια ολόκληρα και τα κουβάριασε πιο δίπλα για να φτιάξει φωλιά...

bees

Toυλάχιστον δίνονται πάντα ευκαιρίες να βγάλουμε φωτογραφίες.

Αυτά συνέβησαν στο χωρίο, σε μια αποθήκη η οποία επικοινωνεί όλο το έτος με τη φύση, αφού δεν έχει παράθυρα... ίσως πρέπει να τα φτιάξω. Παρόλα αυτά μια άλλη που κρέμοταν στον τοίχο για 30 χρόνια, δεν την πειραξαν ποτε!

bees


bees

Labels: