Saturday, February 14, 2009

oι Mέλισσες στο Gotham City

Σύμφωνα με κάποιον αστικό μύθο, στην Νεα Υόρκη του 1970, ήταν της μόδας να έχεις κροκόδειλους για pet σε ενυδρεία. Οταν αυτοι μεγάλωναν αρκετά κάποιοι απο τους ιδιοκτήτες τους μή μπορώντας να τους συντηρήσουν τους έριχναν στη λεκάνη και τραβούσαν το καζανάκι. Υποτίθεται λοιπόν οτι καποιοι επιβίωσαν, μεταλαχθηκαν και σήμερα ζουν τυφλοί μέσα στο δαιδαλώδες δίκτυο υπονόμων τρώγοντας αρουραίους και ότι αλλο ζωντανό κυκλοφορεί.

Kατι τέτοια πρέπει να επηρεάζουν τους Αμερικανούς και βγάζουν κάτι μυστήριες διατάξεις οπως αυτή που λέει οτι η μελισσοκομία στην Νέα Υόρκη είναι παράνομη. Υπόκειται σε κάποιον νόμο περι εμπορίας εκτροφής και διατήρησης δηλητηριωδών εντόμων...

Το αποτέλεσμα ειναι να υπάρχει κίνημα μελισσοκόμων που θέλουν να έχουν μελίσσια σε ταράτσες και αυλές και το κάνουν κρυφά. Οι μελισσοκόμοι του Gotham city (οπως αυτο αποκαλούνται) έχουν για έμβλημα μια πειρατική σημαία με κεφάλι μέλισσας αντι νεκροκεφαλή και ξέστρο και βούρτσα χιαστή απο κάτω. Ζητούν με χιούμορ να νομιμοποιηθεί η μελισσοκομία και νομίζω θα το καταφέρουν.

bees


Στην αντιδιαμετρικά αντίθετη θέση οι Καναδοί και το ξενοδοχείο Fairmont Royal York Hotel, που όπως μας έλεγε παλίοτερα ο Σπύρος, έχουν βάλει μελίσσια στο roof garden, προς αυξηση πελατών και βελτίωση υπηρεσιών!



Στείλτε ένα μήνυμα συμπαράστασης στους Νεουρκέζους εδώ gothamcitybees.com/
ώστε να μπορέσουν να επικονιάσουν τα φυτά της πόλης τους και θυμηθείτε:
Ειναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι το αστικό μέλι είναι καλό και οι αστικές μέλισσες πιο ανθεκτικές!

Ευχαριστώ τον Σπύρο και το Δημήτρη για τις πληροφορίες και κλεινω με δυο φωτογραφίες απο μέλισσα που φορώνει τα ποδαράκια της με πολύτιμα για αυτήν πράγματα.. σε μια ταράτσα :D

bees


bees

Labels: ,

Sunday, February 08, 2009

Kέφια...

Tην προηγούμενη εβδομάδα που άνοιξα τα μελίσσια, βρήκα μια "νεόκτιστη γλώσσα" κερήθρας (link, σχετικό με το χτίσιμο).

bees


Δεν τη χάλασα και χτες που ξανάνοιξε για να τροφοδοτήσω, την είχαν μεγαλώσει... Την αφαίρεσα τελείως και πρόσθεσα κι ενα χτισμένο, αλλά άδειο πλαίσιο που είχα από πέρσι.Θεώρησα ότι αν έχει τάση να χτίζει ίσως θέλει χώρο. Σήμερα που ξανάνοιξα από περιέργεια για να δω πως παίρνουν την τροφη, βλέπω ότι την ξεκίνησαν πάλι.

bees


Θέλω να πιστεύω ότι η Άνοιξη θα μας βρει πολύ ακμαίους. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο μελίσσι χτίζει λόγο έλλειψης χώρου γιατί έχει και μάλιστα αρκετό. Μάλλον δεν του αρέσουν οι κερήθρες που ήδη έχει μέσα...

σ.σ. Την τροφή που έβαλα, ήθελα να την ελέγξω γιατι δέν την έχω ξαναχρησιμοποιήσει.

Είχε και γύρη και στο μαγαζί που μου την πούλησαν με θορύβησαν λίγο, εξου και ο επαναληπτικός έλεγχος σήμερα. Μου είπαν οτι η τροφή αυτη χαλάει και θα πρέπει να καταναλωθεί σύντομα. Πραγματικά οι μέλισσες έχουν πέσει με τα μούτρα και την εξαφανίζουν. Για να δούμε.

bees


bees

Labels: ,

Sunday, February 01, 2009

Kυριακή

Είναι όμορφη αίσθηση είσαι στα μελίσσια και να κάνεις δουλείες και καμία φορά κατάκοπες μέλισσες να ξαποσταίνουν για λίγο πάνω σου, πριν μπουν στην κυψέλη.

bees


Οι μέρες είναι για κάποιους λόγους δύσκολες, εύκολες όμως σε μελισσοκομικό επίπεδο. Ο καλός καιρός ευνοεί ακόμα και μικρο επεκτάσεις αλλά πιστεύω οτι σύντομα θα ξαναχαλάσει.

bees


bees


Η ηρεμία που προσφέρει μια επίσκεψη σε μελίσσια που σφύζουν απο Ζωή και γεμίζουν την ατμόσφαιρα με το εξαιρετικό βούισμα τους, εξακολουθεί να είναι μοναδική.

Σε καμια περίπτωση δεν είχα χρόνο να κάνω κατι παραπάνω απο μια μικρή επίσκεψη, στα δυο μοναδικά μελισσια που έχω περισώσει στην Αθήνα, αλλα αυτό το κομμάτι της χαλάρωσης και της ηρεμίας χρειάστηκε πολύ αυτές τις μέρες.

Labels: